Dolar 32,3060
Euro 34,9802
Altın 2.447,68
BİST 10.173,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

KONUK YAZAR ETEM SEVİK YAZDI: GÜZELLİK VE SANAT

KONUK YAZAR ETEM SEVİK YAZDI: GÜZELLİK VE SANAT
19 Mayıs 2023 13:58
231

HABERMAX.SEVGİLİ OKURLAR: Güzellik kavramı tüm coğrafyalarda yaşayan her bir insan için olumludur. Çünkü Herhangi bir olgu veya varlığın olumlu ve iyi taraflarını gösterir insanlara.

Güzellik nedir? Güzellik genel anlamda herhangi varlığın, durumun ve olayın insana hoş görünmesi halidir. Ancak buradaki ince ayrım güzellik algısının kişiden kişiye değişebilen bir durum olmasıdır. Yani bir kimseye güzel gelen bir durum, bir başka insan için güzel olmayabilir. Örneğin bizim sevdiğimiz bir şarkın başka biri için sevmediği bir şarkı olabilir. Bir başka örnekte başkasının çok güzel göründüğünü söylediği bir şehir bir başka kişiye güzel gelmeyebilir. Güzellik konusuyla ilgili olan yüzlerce örnek verilebilirim. Biz insanlara tüm örnekler güzellik kavramının göreceli olduğunu gösterir.

Sanat Disiplini: Herhangi bir duygu, düşünce, olay veya varlık anlatılırken, insanlarda hoş etkiler bırakacak şekilde bir anlatımın veya sunuşun kullanılması sanat olarak tanımlanabilir. Sanatta en önemli nokta yaratıcı olması ve insanın hoşuna gitmesidir. Sanatın, bir toplumun kalkınmışlık düzeyi üzerinde büyük bir etkisi ve önemi vardır. Gelişmiş ülkelerde sanata verilen önem büyüktür. Buna paralel olarak geri kalmış ülkelere bakıldığında, sanatın pek de önemsenmediği, sanatsal faaliyetlerin çok az olduğu görülmektedir. Mustafa Kemal Atatürk ”Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” derken, sanatın önemini vurgulamış ve her milletin sanatla mutlaka uğraşması gerektiğini ifade etmiştir.

Sanatın amacı, Sanat duyduğumuzu başkalarına ulaştırmaktır. Güzellik ise, bazı biçimlerin bize verdiği duyuştur. Bu bakımdan Sanat ve güzellik arasındaki temel fark sanatın üreten kişiye yönelik olması, güzelliğin ise, bakan kişiye bağlı olmasıdır.

Sanat ayrıyeten yaşamın her alanında yer alan bir akımdır. Örneğin, büyük gözler ve açık ten rengi bütün kültürlerde güzel bulunmuştur. Resim gibi heykel, video, çizim, fotoğraf, dans, edebiyat, müzik da birer Sanat alanıdır.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.