Dolar 32,2336
Euro 35,0478
Altın 2.507,75
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 22°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

YAZILIM EKOSİSTEMİ İLE SADECE TÜRKİYE’Yİ DEĞİL, DÜNYAYI DÖNÜŞTÜRME GÜCÜNE SAHİP OLABİLİRİZ

YAZILIM EKOSİSTEMİ İLE SADECE TÜRKİYE’Yİ DEĞİL, DÜNYAYI DÖNÜŞTÜRME GÜCÜNE SAHİP OLABİLİRİZ
7 Aralık 2023 17:55
146

HABERMAX.Yazılım ekosistemi dünyanın en önemli alanlarından birini oluşturuyor. Ülkemizde 200 bin yazılımcı var. Bu rakam ABD’de 8 milyon, Hindistan’da ise 5.1 milyon seviyesinde. Hindistan, yazılım ekosistemi ile 245 milyar dolarlık bir gelir elde etti. Bu rakam, Türkiye’nin yıllık ihracatına eş değer. PATH Kurucu Ortağı, Sosyal Teknoloji Enstitüsü Lideri ve Sözcüsü Murat Kader, “Yazılım ekosisteminde çalışan sayımızı 20 milyona çıkarırsak dünyadaki her 10 yazılımdan 1’ini biz üretmiş oluruz. Bu da 350 milyar dolarlık bir kazanç demektir. Bunu başarabiliriz” dedi.

Tüm dünyada en stratejik alanların başında gelen yazılım ve yazılım teknolojileri büyümesini sürdürüyor. Ülkemizde 200 bin yazılımcı var. Bu rakam ABD’de 8 milyon, Hindistan’da ise 5.1 milyon seviyesinde. Hindistan, yazılım ekosistemi ile 245 milyar dolarlık bir gelir elde etti. Bu rakam, Türkiye’nin yıllık ihracatına eş değer.

200 BİN YAZILIM ÇALIŞANIMIZIN, 20 MİLYON OLDUĞUNU DÜŞÜNÜN!

Yazılım ekosisteminin Türkiye’nin inovatif kalkınmasındaki en büyük etmene sahip figür olduğunu söyleyen PATH Kurucu Ortağı, Sosyal Teknoloji Enstitüsü Lideri ve Sözcüsü Murat Kader, “Teknoloji ve teknolojiye bağlı olarak yazılım, bizim ne işimize yarayacak? Bu soruyu açmak ve bu konu üzerinde hayal kurmak gerekiyor. Şu an Türkiye’de yazılım ekosisteminde 200 bin çalışan var. Bunun 20 milyon olduğunu hayal edelim… 20 milyon olunca ne olur? Bu soruya birkaç farklı perspektiften bakalım. İlk önce bu rakamın ekonomiye, yazılım üretimine katkısı inanılmaz olacaktır. Dünyadaki her 10 yazılımdan 1’ini biz üretiyor olacağız. Peki üretince ne olacak? Bugün Hindistan, yazılım üreterek 245 milyar dolarlık bir yazılım ve teknoloji ekosistemine sahip. Türkiye’deki yazılım ekosistemindeki değerimiz 3 milyar dolar civarında. 20 milyon yazılımcı ile beraber bizim 300-350 milyar dolarlar seviyesini yakalamamamız için bir neden yok. Yazılım ekosisteminde büyüme hızlı şekilde artarak trilyon dolarlara doğru gidiyor” dedi.

ALGI YÖNETİMİNDE YAZILIM EKOSİSTEMİNİN YERİ DOLDURULAMAZ

Dünyanın değişimi ve dönüşümünde algı yönetiminin önemine işaret eden Kader, “Biraz daha farklı bakalım. Algı yönetimini konuşalım. Bugün ülkemizde 200 bin yazılımcı var. ABD’de 8 milyon, Hindistan’da 5.1 milyon var. 20 milyon yazılımcımız olduğu vakit, facebook, instagram, whatsapp gibi birçok sosyal medya uygulamasının yöneteni, oyun kuranı biz olacağız. Bugün insanlar Türkiye’de her 15 dakikada bir telefonuna bakıyor. Bu kadar sıklıkla baktıkları uygulamaları maalesef biz geliştirmiyoruz. Bu algıyı biz yönetmiyoruz” ifadesini kullandı. Sosyal medya paylaşım platformlarının dünyanın birçok yerinde ekonomiyi, siyaseti, algı yönetimini, satın alma istatistiklerini yönettiğini vurgulayan Kader, gelecek 5-10 senede neyin, nasıl yapılacağını, insanların nasıl karar vereceğini algı yönetiminin değiştirdiğini söyledi. Kader şu bilgileri verdi: “Biz eğer yazılım ekosistemi içerisinde bütün bu yazılım süreçlerini üretmeyi başarırsak, geleceğe karar verme sürecinde söz sahibi oluruz. Bahsettiğimiz bu 20 milyon yazılımcının ekonomiye, yeni ürünlere, teknolojiye katkısı zaten tartışılmaz olacaktır. Geliştireceğimiz sistemlerdeki algı yönetimi ile sadece kendi ülkemizi değil, dünyayı değiştirme kudretine sahip olabiliriz. Bu, 20 milyon sayısını özellikle çok abartarak kullanıyorum. Bir süper güç olabiliriz. Doğru insan kaynağını yetiştirmemiz dünyanın gidişatına yön vermemizin altın anahtarı olacaktır.”

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.