Dolar 32,1676
Euro 34,7398
Altın 2.443,92
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 22°C

Rekor kırdı: 1961’de İstanbul Boğazı’nı Yürüyerek Geçen Adam: Atilla Hülagü

Rekor kırdı: 1961’de İstanbul Boğazı’nı Yürüyerek Geçen Adam: Atilla Hülagü
10 Ekim 2020 19:06 | Son Güncellenme: 10 Ekim 2020 19:10
955
1961'de İstanbul Boğazı'nı Yürüyerek Geçen Adam: Atilla Hülagü
Atilla Hülagü , eşiyle birlikte 2 yıl boyunca boğazı yürüyerek geçme fikri konusunda titizlikte çalıştı. öyle sadece suyun yüzeyinde durabilecek iki parça yeterli değildi, fizik kanunlarına sırtını yaslaması gerekiyordu. bu yüzden de üç fizik kanununu göz önüne alarak bir taslak ortaya çıkardı. ortaya çıkan projede ihtiyaçları sadece şunlardı: 90 metrekare teneke, 50 gram lehim, iki el içi boyutunda bez parçası, 3 metre lastik, 1 metrekare alüminyum plaka.bu işi kotarabileceği bir esnafa gider ve istediği ayakkabıyı tarif eder. ayakkabı istediği gibi olur, 150 santimetre uzunluğunda ufak çaplı bir su ayakkabısıdır bu. bu ayakkabıda alüminyum plakaların alameti ise yürüyüşü kolaylaştıracak bir mekanizma oluşturmalarıyla ilgili. padıl olarak adlandırılan plakalar ayak suya basınca açılıyor, kaldırınca kapanıyor.

ayakkabısı artık hazır olan hülagü, beylerbeyi’nde astsubay hazırlama okulu’nun havuzunda pratik yapmaya başlar. ayakkabı ve pratik yapma sonrası iş en uygun rota seçimine gelir. boğazın en dar noktası olan anadolu-rumeli hisarı arasını belirler ve ilk denemesinde şiddetli akım yüzünden başarısız olur.pes etmeyen atilla hülagü, 1961 yılının ağustos ayında tanıkların önünde bu sefer doğru akıntıyı hesaplayarak yola çıkar ve 4 bin 452 adım ve 56 dakika sonra küçüksu’ya ulaşır. atilla hülagü boğaz’ı geçtikten sonra hedefini cebelitarık boğazı olarak belirler fakat ömrü bunu gerçekleştirmeye yetmez. 1982 yılında aramızdan ayrılır.

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.