Dolar 32,3833
Euro 34,7469
Altın 2.432,22
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 16°C

DEVA Partili Karal: Bu kafayla dünya şampiyonluğunu kimseye bırakmayız

DEVA Partili Karal: Bu kafayla dünya şampiyonluğunu kimseye bırakmayız
16 Nisan 2024 20:48 | Son Güncellenme: 16 Nisan 2024 20:50
101

HABERMAX. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’nin (Tarım ÜFE) artmaya devam ettiğini belirterek, “Üretici desteklenmezse, çiftçinin üretim yapması teşvik edilmezse, ithalatla günü geçiştirmeye çalışılırsa çiftçinin enflasyonu elbette artar, gıda fiyatları her geçen gün yükselir. Bu kafayla gıda enflasyonunda dünya şampiyonluğunu da kimseye bırakmayız” dedi.

DEVA Partili Karal, yaptığı açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Tarım ÜFE verilerini değerlendirdi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Tarım ÜFE’nin martta bir önceki aya göre yüzde 5,57, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 61,87 arttığını anımsatan Milletvekili Karal, çiftçilerin her geçen gün artan maliyetlerle başa çıkamadığı için üretim yapmayı bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

“Hükümet çiftçi kan ağlarken üreticiyi desteklemek yerine ithalata sarıldı”

Hem tarımsal üretimin hem de hayvancılığın uygulanan yanlış politikalar dolayısıyla can çekiştiğini ifade eden Karal, “Çiftçilerimizin en önemli girdi maliyetleri mazot, gübre ve işçilik. Mazot son bir yılda yüzde yüzden fazla arttı, gübre fiyatları aldı başını gitti, işçilik enflasyonla doğru orantılı arttı. Tarımsal girdiler artınca dolayısıyla çiftçinin maliyeti de enflasyonu da arttı. Bunun sonucu olarak da kimi çiftçi üretim yapmayı bıraktı kimi çiftçi ağaçlarını kesti kimi ürünlerini sokağa dökmek zorunda kaldı. Hükümet ise çiftçi kan ağlarken üreticiyi desteklemek yerine ithalata sarıldı.” şeklinde konuştu.

“Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken Türkiye’de artmaya devam ediyor”

Karal, çiftçi ve üreticilerin artan maliyetlerinin gıda enflasyonuna yansıdığına da dikkat çekti. Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) verilerine göre gıda enflasyonunda Türkiye’nin birinci olduğunu vurgulayan Karal, “Gıda enflasyonu OECD ülkelerinin dörtte üçünde gerilerken Türkiye dışında her yerde yüzde 10’un altında kaldı. Türkiye, uygulanan yanlış tarım politikaları dolayısıyla gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında dünya şampiyonu oldu. Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken Türkiye’de arttı, artmaya da devam ediyor. Üretici desteklenmezse, çiftçinin üretim yapması teşvik edilmezse, ithalatla günü geçiştirmeye çalışılırsa çiftçinin enflasyonu elbette artar, gıda fiyatları her geçen gün yükselir. Bu kafayla gıda enflasyonunda dünya şampiyonluğunu da kimseye bırakmayız” ifadelerine yer verdi.

“Maliyetler aşağı çekilmeli ki üretim artsın, enflasyon düşsün”

Milletvekili Karal, ölüme terk edilen çiftçinin bir an önce ayağa kaldırılması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini kaydetti. Hem tarımsal üretimin hem hayvancılığın desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Karal, şunları söyledi:

“Çiftçimizin maliyetini düşürmeden ülkemizde gıda enflasyonunun düşmesine imkan olmadığını daha önce defalarca söyledik. Hükümet, enflasyonu düşürmek istiyorsa işe buradan başlamalı. Biz bunu, 2021 yılında hazırladığımız ve kamuoyuyla paylaştığımız Tarım Eylem Planında ifade ettik. Çiftçilerimizin, üreticilerimizin desteklenmesi gerektiğini, kullandığı mazota, elektriğe, yeme destek verilmesi gerektiğini vurguladık. Maliyetler aşağı çekilmeli ki üretim artsın, enflasyon düşsün, dedik. Aksi halde ne yazık ki hem üreticilerimiz mağdur oluyor hem de vatandaşlarımız enflasyon altında ezilmek zorunda kalıyor.”

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.