HABERMAX. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, vergi borcu silinen ve borcunda indirim yapılan şirketleri Bakan Şimşek’e sordu. Karal, “2018 yılından bu yana şirketlerin silinen ve indirim yapılan toplam vergi borçlarının miktarı ne kadardır?” diye sordu.
“Bugünün aksine birçok kez vergi affı ve yapılandırma uygulamaya konuldu”
İktidar partisinin bu düzenleme çalışmasıyla vergi gelirlerinin artırılmasını amaçladığını ifade eden Karal, “Buna karşın bugünün aksine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiği 2018 yılından bu yana birçok kez vergi affı paketleri ve yapılandırma uygulamaya konulmuştur. Bu uygulamalarla birlikte tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları yapılandırma kapsamına alınmıştır.” şeklinde konuştu.
“Birçok şirketin vergi borcu silindi”
Milletvekili Hasan Karal, yapılandırmalarla hem alacak faizinden hem de bazı vergi borçlarının asıl alacaklarının belli bir yüzdesi oranından indirim yapıldığını da anımsattı. 31 Aralık 2022 tarihi ve öncesine ait 2 bin liranın altındaki tüm vergi borçlarının da silindiğini kaydeden Karal, “Ayrıca, birçok şirketin milyonlarca doları bulan vergi borçlarının silindiği bilinmektedir. Söz konusu düzenlemeler ekonomik zorunluluklar yaşayanlar için olumlu karşılanırken, vergi borçlarını tam ve zamanında ödeyenler için ise adaletsizlik ve mali disiplinin zayıflaması olarak değerlendirilmektedir.” ifadelerine yer verdi.
“Mecliste görüşülen vergi paketiyle beklenen vergi gelirleri ile 6 yıllık süre içinde silinen, affedilen veya vazgeçilen vergi borcu arasındaki oran nedir?”
DEVA Partili Karal, verdiği önergede Bakan Mehmet Şimşek’e vergi afları ve indirimleriyle ilgili şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
“1) Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin başladığı 2018 yılından bugüne kadar kaç şirketin vergi borcu silinmiştir? Kaç şirketin vergi borcunda indirim yapılmıştır? 2) Şirketlerin silinen ve indirim yapılan toplam vergi borçlarının miktarı ne kadardır? 3) Vergi affı veya yapılandırmalarından faydalanan şirketlerin sektörel dağılımı nedir? 4) Yapılan düzenlemeler ile ne kadarlık faiz gelirinden ve asıl vergi alacağından vazgeçilmiştir? 5) Vergi affı ve yapılandırmalarının kamu maliyesine toplam maliyeti ne kadar olmuştur? 6) Hazine ve Maliye Bakanlığınca şimdilerde üzerinde çalışılan vergi paketiyle beklenen vergi gelirleri ile 6 yıllık süre içinde silinen, affedilen veya vazgeçilen vergi borcu arasındaki oran nedir?.