AHA.24 yıl önce başlattığı “Bursa’ya Tren İstiyorum” kampanyasını ara vermeden devam ettiren ve bu kampanya süresince 40 il ile 22 ilçeyi ziyaret edip imza kampanyaları ve basın toplantıları yapıp fotoğraf sergileri açan 22 ve 23’ncü Dönem CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, Bursa Hızlı Tren Projesindeki gecikmeleri gündeme taşıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Arif Karaismailoğlu’na mektup gönderen Demirel, “2023 tarihinde Bursalılar trene binecek şeklinde açıklamalar üzerine soruyorum. Bursalılar hızlı treni 2023 yılında kullanacak mı? 2023’te bitmesi için ayrılan kaynak ne kadardır?” diye sordu.
22 ve 23’ncü Dönem CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, Bursa’nın sanayi, turizm, tarih, tarım ve üniversite kenti olarak Türkiye ekonomisine en fazla katkı veren 3 ilden biri olmasına karşın ulaşımda kullanacağı treni olmadığına işaret ederek başladığı mektubunda, “Bu eksikliğin giderilmesi için kampanyalar açtım. Ticaret odaları, meslek odaları ve siyasi partilerin desteğini aldım. 86.000 km yol kat ettim. Bu proje kapsamında CHP Bursa Milletvekili olarak 2009 yılında Bandırma-Bursa arasında yürüyüş yapan Bursa da ve Türkiye de ilk ve tek milletvekili olarak konuyu TBMM de defalarca dile getirdim. 2012 yılında Bursa’daki Temel Atma Töreninde Bakanlar bu çalışmalarımdan dolayı konuşmalarında şahsıma teşekkür ettiler” ifadelerine yer verdi.
Demirel mektubunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Arif Karaismailoğlu’nun cevaplaması talebiyle şu sorulara yer verdi:
“1)2012’de temeli atılan Bursa Hızlı Tren Temel atma töreninde verilen 2016 yılında bitecek sözü neden yerine gelmedi?
2)Daha sonra yetkililer tarafından 2019 da bitecek dendi bitmedi neden?
3)Gecikme sebebi olarak zemin ve güzergâh değişikliği söylendi. Öyle ise bunlar nerelerde ve hangi alanlarda yaşandı? Ayrıca kaynak sıkıntısı yaşandı mı?
4)Bursa-Bilecik Osmaneli hattının yüzde kaçı tamamlandı?
5)Şimdi 2023 tarihinde Bursalılar Trene binecek şeklinde açıklamalar üzerine soruyorum Bursalılar Hızlı Treni 2023 yılında kullanacak mı?
6)2023’te bitmesi için ayrılan kaynak ne kadardır?
7)Bursa Hızlı Treni aktarmasız Ankara’ya gidecek midir? Yoksa Bilecik Osmaneli’nde aktarma olacak mıdır?
8)Bursa Hızlı Treni Bilecik Osmaneli’ne yaklaşık 200 km hızla giderken, oradan da aktarmasız olarak Ankara’ya 250 km hızla gidecek midir?
9)Bursa Bilecik Osmaneli Hızlı Tren hattında yapılan istasyon ve inşaat çalışmalarını bizzat gelerek incelemelerde bulunmayı düşünüyor musunuz?
Sayın Bakanım,
22. ve 23. Dönem Bursa Milletvekili olarak soruyor ve sizden Bursalılar adına mektubumdaki sorularımı cevaplandırmanızı bekliyorum.”