HABERMAX. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan, 2024 yılında 2,6 ihracatçı ihracat yapan Çin, dünyadan daha fazla ithalat yapmak, bölgesel olarak sınırlı yerli tüketicilerin ilk kez izlenmesini sağlamak amacıyla 2018 yılında düzenlemeye başlayan Çin İthalat Fuarı’na Türkiye’den daha fazla yatırım bekleniyor.
5-10 Kasım 2025 tarihlerinde Şanghay’da düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarı Türkiye Tanıtım Toplantısı Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu 2019 yılından itibaren bu yana başarıyla gerçekleştirilen Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapıldı.
Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE)’nın, dünyanın dört bir yanındaki firmalara ürün ve hizmet sunmaları için benzersiz bir olanak sunan dile getiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, büyüyen yıllarda olduğu gibi 2025 yılında da Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu üstlenmekten büyük heyecan duyduğunu, fuarın sunacağı hızlanmalarını vurguladı.
“Bu fuara katılma, sadece ürünlerimizi tanıtmamıza değil, aynı zamanda Çin ile dostluk ve iş birliği bağlarımızı güçlendirmemize de olanak sağlıyoruz” diyen Eskinazi, “Çina büyük önem veriyoruz ve üyelerimize bu pazarın taşıdığı pazarları en iyi şekilde anlatmak için tüm çabamızı gösteriyoruz. Yıllar geçtikçe bizden geri bildirimlerde bulunduklarından, onların karar verdiklerini ve verimli işlerle fuardan ayrıldıklarıyla.
Çin’in artan sağlıklı gıda talebine cevap verilmesi
Türkiye’nin, Çin’in “Orta Koridor” stratejisinde önemli bir geçiş ülkesi olarak öne çıkan Eskinazi şöyle devam etti: “Özellikle, elektrikli araçlar ve teknoloji alanında ciddi planlamalar yapılıyor. Altyapıdan enerjiye, den sektöre kadar uzanan bir ortaklık profili oluşur. Yalnızca Türk mutfağının temel ürünleri değil, aynı zamanda dünyada organik ürünler olan önemli ölçüde değişiklik, Türkiye de bu trende büyük bir istek ve kararlılıkla yanıt verebilirsiniz. 2002 yılında 57.000 hektar olan tarımsal tarım alanımız, bugün 500.000 hektarın üzerinde büyüyor. organik tarım ürünleriyle yanıt vermeyin hedefliyoruz. Geçtiğimiz yılki fuarda Türk zeytinyağı, kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı ve şaraplarımıza sunulan yoğun ilgiden büyük duyguları duyduk. Bu yıl özellikle kozmetik sektöründe faaliyet gösteren sunumunu bekliyoruz. Ayrıca lojistik üretimden de talep aldık. Türk firmalarının yoğun olarak bulunmasıyla bu yıl Çin’de güçlü ve etkili bir görünüm sergilemeyi arzuluyoruz. Kasım ayında Şanghay’da düzenlenecek bu büyük buluşmaya tüm firmalarımızı içtenlikle davet ediyoruz.”
Guoqing; “Çin, 1,4 milyarlık borcuyla dünyanın en büyük pazarında”
Toplantıda konuşan Çin Uluslararası İthalat Fuarı Bürosu Genel Müdür Yardımcısı Li Guoqing, Türkiye’nin 2018 yılından itibaren bu yana çok iyi ortaklarının işleyişinin çizildiğini belirtti.
Çin İthalat Fuarı’nın devasa Çin pazarına sırtını dayadığını Guoqing, “Çin 1,4 milyarlık parasıyla dünyanın en büyük pazarı. 500 milyonluk orta gelir düzeyine sahip. Bu fuarın arkasında Çin’in desteği var. CIIE, yeni ürün ve teknolojilerin tanıtıldığı, çıkış noktası oldu. Bugüne kadar 3 binden fazla ürünü piyasası CIIE sayesinde tanıdı. Çin’de Akdeniz Ton Balığı bu fuar sayesinde öğrenildi. Bugüne kadar Çin İthalat’ta 5 milyar sözleşme imzalandı ve 180’den fazla ülkede devam edene kadar CIIE, 280 bin metrekareye ulaştı” diye konuştu.
“Görüşmek istediğiniz Çinli şirketlerle sizi CIIE’de buluştururuz”
Çin İthalat Fuarı’nın Çin medyasıyla iyi ilişkileri kurduğunu vurgulayan Guoqing, Çin medyası sayesinde Türk gıda alışverişi Çin’de tanıtımını yapabileceklerini müjdesini verdi. Guoqing, Çin Devlet Televizyonu CCTV’nin Çin dışında 200’den fazla temsilciliğinin CIIE’ye destek verdiğini paylaştı. Gouqing, “Türkiye’ye has güzellikleri tüm dünyaya tanıtabiliriz. Zeytinyağı, kırmızı şarap, baklava, gülsuyu Türkiye’den görmek isteyenlerin başında geliyor. Türk firmaları kadınların Çinli firmaları iletmeleri halinde fuara davet edip etmenizi sağlayabiliriz” dedi.
Ticaret Müşaviri Dou Aidong; “Çin Devlet Başkanı Xi Jinping CIIE’ye özel ilgi gösteriyor”
Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in özel ilgisini paylaşan Çin’in Ankara Ticaret Müşaviri Dou Aidong, 7 yıldır başarılı bir şekilde düzenlenen CIIE’nin ürün tanıtımına büyük katkı sağladığı gibi, yıldala satın almacıları başarıyla buluşturduğunu vurguladı.
Amerika Birleşik resimleri’nin yakın zamanda hayata bağlı ilave gümrük vergilerinin dünya ticaretine büyük darbe vuruşu savunan Aidong, “Çin böylesi bir harekette bulunmadı. Bir Kuşak Bir Yol Projesi sayesinde Türkiye – Çin ilişkileri iyiye gitti. Çin, Türkiye’nin ikinci, Asya’nın ilk ticari ortağı oldu. Türkiye’den 215 firma kapasitesine kadar CIIE’ye katıldı. Türkiye’den daha fazla şirket bu sene katılmasını arzu ediyoruz” kullandı.
Hou Qian; “Türkiye’de 31 şubeyle faaliyet gösteriyoruz”
Çin ICBC Türkiye Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hou Qian, dünyanın en büyük ticari bankalarından biri dünya genelinde 49 ülke ve bölgesel ofisleri olup, 13 milyondan fazla kurumsal gruplar ve 766 milyon bireysel olarak geniş bir yelpazede finansal ürünler ve yüksek kaliteli finansal hizmetler sunduklarını, ICBC Turkey’in, 2015 yılında başlatılan ilk Çin bankası Türkiye’de 31 şubeyle bulunduğunu belirtti.
Türkiye’deki en geniş hizmet ağına sahip Çin sermayeli şirket sermayesini dillendiren Qian, “ICBC Turkey, bugüne kadar bu yana “Kuşak ve Yol” ve “Orta Koridor” programları kapsamında Çin ve Türkiye arasındaki yatırım iş birliğine hizmet etmeye adamıştır. ICBC olarak alıcı ve satıcıları buluşturan bir platformumuz var. Alıcı ve satıcıları bir araya getiriyoruz” dedi.
Işık; “CIIE bize Çin’le ticaret kültür yapma kazandırıldı”
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, kendi firması Işık Tarım A.Ş.’nin Çin İthalat Fuarı’na bu yıl 5. Kez katılacağını, gittiklerinde memnun kaldıklarını, CIIE sayesinde Çin ile ticaret yapma kültürü kazandıklarını dilediklerini, tüm ihracatçıları CIIE’ye katılmaya davet etti.