Dolar 34,2362
Euro 37,0089
Altın 3.023,51
BİST 8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 19°C

Yapay Zekâ ve Hesaplamalı Sinirbilim: Psikiyatrik Hastalıklarda Yeni Ufuklar

Yapay Zekâ ve Hesaplamalı Sinirbilim: Psikiyatrik Hastalıklarda Yeni Ufuklar
22 Ekim 2024 18:21
33
HABERMAX. Üsküdarlı bilim insanlarının Toronto’da ‘Yapay zeka ve psikiyatrik iletimda kullanımı’ sunumu ilgi çekti. Prof. ve anlaşmazlıklar paylaşıldı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın üniversitede yürütülen büyük veri odaklı çalışmalara dikkat çekti. Kongrede NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin’e ECNS (EEG ve Klinik Nörobilim Derneği) tarafından “Başkanlık Ödülü” takdim edildi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, duygu geliştirme çalışmaları ses verisi ile destekleyerek çok modelli akıllı vizyon mimarisi üzerinden çalıştıklarını ifade etti. NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi, programlamalı EEG analizi ve MR çalışmaları ile planlamalı nöropsikiyatrik klinik uygulamalarda tanı, tedavi ve prognoz süreçlerini anlattı. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan başkanlığındaki Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi araştırmacıları, 15-18 Ekim 2024 ​​arasında Kanada Toronto’da düzenlenen “EEG ve Nörobilim Derneği (ECNS) 2024 Kongresi”nde planlanan bilimsel programlar ilgili yürüttükleri güncel araştırmalar ve farklılıklar dağılmıştır.
Nevzat Tarhan, programlamalı sinirbilimin gelişimini anlattı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, programlamalı sinirbilimin günümüz nöromorfik bilgisayar teknolojisine dönüşme sürecini Mavi Beyin projesinden itibaren ele aldı. Kronoloijik gelişimi, ortaya çıkan ve yeni nesil araştırmaları paylaşılan konferanstaki sunumunda, 2024 Nobel Fizik Ödülü sahibi ve yapay zekanın “vaftiz babası” olarak kabul edilen Dr. katkıya yer verdin. 1983-1985 yıllarında, bir dizi verideki karakteristik unsurları tanımayı öğrenebilen Boltzmann makinesini oluşturmak için entegre fizik araçlarını kullanmış, bu sayede görüntü odaklı büyük veri analizinde önemli katkı sağlayan Geoffrey Hinton’ın çalışmalarından taktirle bahseden Prof. büyük veri odaklı çalışmalar paylaşılıyor. Tarhan’ın paylaştığı kongre toplantılarının da dikkatine dikkat çekildi.
ECNS’ten Prof. Dr. Barış Metin’e Ödül Kongrede ayrıca NPİSTANBUL Hastanesi’nde yaptığı çalışmaları paylaşan NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof.Sunumunda Scopus veri tabanında taranan ve Q2 çeyreklik dilimde yer alan Clinical EEG and Neuroscience dergisinde 2023 yılında en çok okunan 5 araştırma makalesinden 2’sinin Üsküdar Üniversitesi araştırmacılarının büyük veri analizine yönelik çalışmaları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Metin, bu alanda üniversitenin önde gelen yerinde vurgulandığını vurguladı. Prof. Dr. Barış Dr. Metin, ayrıca Üsküdar Üniversitesi bünyesinde beyin görüntüleme ve yapay zekanın devam edebileceğini bildirdi. Prof. Dr. Barış Metin’e ECNS (EEG ve Klinik Nörobilim Derneği) tarafından “Cumhurbaşkanlığı Ödülü” takdim edildi.
Prof. Dr. hakkında şu bilgileri verdi: “Yüz duygu tanıma (FER) çalışmaları, yüz ifadelerine dayalı olarak insani teşhis ve görünümler için büyük veri analizi ve bölüm mimarilerini içerir. Bu, genellikle gözler, kaşlar, ağız ve burun gibi yüz özelliklerini analiz etmek için bilgisayarla yapılır. FER sistemleri, yüz kaslarındaki hareket kalıpları tanımlayarak mutluluk, mutluluk, öfke, şaşkınlık, korku ve iğrenme gibi bir dizi duyguyu tespit edebilir. FER uygulamaları sağlık (örnek, ruh sağlığı koşullarının) ve eğitimden ( Örnek olarak, öğrencinin katılımını gerçekleştirilebilir) pazarlamaya (örneğin, müşteri tepkilerini aldığınız) ve güvenliğe (örneğin, potansiyel olarak tehdit edici oluşumlara neden olan) kadar mevcuttu.” Bununla birlikte, FER sonuçları kültürler arasında yüzlerdeki farklılıklar, oklüzyonlar (ayrık gözlük veya sakal) ve Gizlilikle ilgili etik kaygılar gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Prof. Dr. mimarisi üzerinden çalıştıklarını ifade etti.
Bipolar ve şizofren hastalarının ayrılmasını kolaylaştıracak MRI çalışması paylaşıldı Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi ise sunumunda programlamalı EEG analizi ve MR çalışmaları ile programlamalı nöropsikiyatrik klinik uygulamalarda tanı, tedavi ve prognoz süreçlerini ele alarak, bipolar ve şizofren hastalarının ayrılmasını kolaylaştıracak MR çalışmasını ve derin öğrenme tekniklerini paylaştı.
Yetişkinlerde tip dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan ilaçlarla ilgili çalışma sonuçlarını paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi, OKB hastalarında Derin Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMS)ye yanıt verebilecek ayrımları ayıracak EEG ve klinik serbest bırakılanlar için araştırma makalelerinin kritik bulgularını paylaştı.“EEG ve Klinik Nörobilim Derneği (ECNS)” ne yapıyor? EEG’nin klinik kayıt profesyonel, bilimsel ve ekonomik olarak öncelikliyen “EEG ve Klinik Nörobilim Derneği (ECNS)”, klasik EEG’ye ek olarak, daha yeni bir alan olan Kantitatif EEG (QEEG) ile birlikte uyarlanabilir potansiyeller, polisomnografi (uyku EEG’) si) ve periferik Nörofizyoloji bilimleri bilimleri ile birlikte, SPECT, PET, fonksiyonel MRI gibi beyin fonksiyonlarını değerlendiren yeni yöntemlerin sistemi çalışmaları düzenli olarak piyasaya sürülen “Klinik EEG ve Nörobilim” sistemi ile çalışmaktadır.
Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.