AHA.Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ‘Ceza Garantili EDS Projesi’ Bursa’yı ayağa kaldırdı. İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, maliyeti vatandaşa kesilecek trafik cezalarıyla karşılanacak olan projeyi ‘Utanç Yatırımı’ olarak tanımladı.
İYİ Parti Bursa İl Başkanlığınca yapılan açıklama ile, ‘Ceza Garantili Yatırımı’ protesto eden Türkoğlu, “Geçiş garantili otoyollar, köprüler ve hasta garantili hastanelerden sonra vatandaşı soyacak yeni bir buluşa imza atan Sn. Alinur Aktaş’ı can-ı gönülden kutluyorum” dedi.
Başkan Alinur Aktaş’ın, ‘Ceza Garantili Trafik Yatırımı’ projesine göre vatandaşlara 10 yıl içinde 14 milyon 400 bin adet trafik cezası kesilmesinin öngörüldüğünü, bunun da Bursa nüfusunun tam 5 katı büyüklüğüne denk geldiğini vurgulayan Selçuk Türkoğlu, “Eskiden öğrencileri okulda sıra dayağına çeken zorba öğretmenler vardı. Sn. Alinur Aktaş da bu utanç yatırımı ile vatandaşı sıra cezasına çekecek. Şimdi biz sormaz mıyız, Sn. Aktaş’ın dayakçı öğretmenden ne farkı var diye?” şeklinde konuştu. Projenin bedeli olan 720 milyon TL ile Bursa’nın çok daha elzem sorunlarının çözüleceğini belirten Türkoğlu’nun konu ile ilgili açıklaması aynen şöyle:
“Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘proje fakiri’ kifayetsiz Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş, maalesef vatandaşın tamamen aleyhine bir ‘sözde hizmet projesine’ daha imza attı.
Neresinden bakarsak bakalım elimizde kalan bu yatırımın adı kendisine göre ‘Ceza Garantili EDS Projesi’; bize göre ise kelimenin tam anlamıyla bir ‘Utanç Yatırımı’.
Maliyetinin tamamı Bursalılara kesilecek trafik cezalarıyla karşılanması planlanan bu talihsiz yatırım; geçiş garantili otoyollar, köprüler ve hasta garantili hastanelerden sonra, vatandaşı soyacak yeni haraç yöntemidir.
Her açıdan hinlik ve de cinlik kokan bu uyanıkça buluşa imza atan Sn. Alinur Aktaş’ı, İYİ Parti Bursa Teşkilatı olarak can-ı gönülden kutluyoruz!
BURSA NÜFUSUNUN 5 KATI
KADAR CEZA KESİLECEK!
Sevgili Vatandaşlarımız;
Başkan Alinur Aktaş’ın, ‘Ceza Garantili Trafik Yatırımı’ projesine göre sizlere 10 yıl içinde tam 14 milyon 400 bin adet trafik cezası kesilmesi öngörülüyor.
Bu da günde 4 bin, ayda 120 bin, yılda da 1 milyon 440 bin adet cezaya tekabül ediyor.
Bu ne demek biliyor musunuz?
Biz söyleyelim; 10 yılda Bursa nüfusunun tam 5 katı büyüklüğünde ceza makbuzu kesilecek demek.
Öz Türkçesi de şu:
Her birimiz trafikte defalarca sobeleneceğiz ve pamuk eller de cepten çıkmayacak!
Bu durum aynen şuna benziyor. Eskiden öğrencileri okulda sıra dayağına çeken zorba öğretmenler vardı ya hani?
Teşbihte hata olmaz;
İşte Sn. Alinur Aktaş da bu utanç yatırımı ile vatandaşı ‘sıra cezasına’ çekecek.
Şimdi ben sormaz mıyım, Sn. Aktaş’ın dayakçı öğretmenden ne farkı var diye?
Ha bu arada Sn. Aktaş ihaleyi alan firmaya 14 milyon 400 bin adet ceza kesileceği garantisini veriyor ama kendisini sağlama almayı da ihmal etmiyor.
Şartnamede diyor ki;
Biz size 14 milyon 400 bin adet ceza sayısını taahhüt ediyoruz ama Belediye olarak aylık sadece 9 bin, yıllık 108 bin, on yıllık ise 1 milyon 80 bin adet ceza tutarını hak ediş olarak öderiz.
Yani demek istiyor ki;
Kardeşim ne yap et, hak edişlerini ihalede taahhüt ettiğimiz, 14 milyon 400 bin ceza sayısına göre tahsil etmeyi bekle!..
İHALEDE REKABET OLDU MU?
Bu arada pek çok ihalede olduğu gibi her açıdan tartışmalı olan bu projenin ihalesinde de rekabet oluşmadığına ilişkin iddialar da var.
Bakın, ilk ihale 16 Ekim 2020’de yapılıyor ve muayyen bedel olarak 500 milyon TL belirleniyor.
Ankara menşeili CABA Grup’un 700 milyon TL teklif ile katıldığı ihale Büyükşehir Belediyesi tarafından bu ihale iptal ediliyor.
İptal nedeni ne biliyor musunuz?
Yüksek teklif verilmesi sebebiyle, projenin ASELSAN veya TÜRKSAT tarafından gerçekleştirileceğinin ileri sürülmesi.
Ancak sonrasında ne olduysa oluyor, iptal edilen ihale, ASELSAN ve TÜRKSAT’ın esamesi dahi okunmadan adeta ‘oldu bittiye’ getiriliyor.
İstanbul Torkam İnşaat Yatırım A.Ş 785 milyon TL, Ankara CABA Grup 720 milyon TL teklif veriyorlar ve Bursa’yı ‘sıra cezasına’ kesecek ihaleyi CABA Grup alıyor.
Şartnameye göre de bu firmaya, 10 yılda 14 milyon 400 bin adet ceza karşılığı 720 milyon TL’lik ‘gelir garantisi’ veriliyor.
Gelirin paydaşlarının da ‘kasalarından tek kuruş yatırım maliyeti çıkmayacak’ denilerek övünülen; yatırımcı firma, hazine ve Büyükşehir Belediyesi olduğunu görüyoruz.
Evet çok haklılar; çünkü maliyetin tamamını zaten ekonomik cenderenin içinde ezildikçe ezilen vatandaşın ta kendisine ödetecekler.
Kıymetli hemşehrilerimiz;
Bu tirajikomik proje kapsamında; 150’si hareketli olmak üzere toplam 450 sabit kamera ve 27 adet hız kontrol sistemi kurulacak. Ayrıca 282 kırmızı ışık ihlal sistemi, 15 park ihlal sistemi kurulup, 9 adet de yollarda fıldır fıldır gezecek mobil EDS aracı temin edilecek.
YANIT BEKLEYEN SORULAR!
Değerli Bursalı Hemşehrilerimiz;
Siz siz olun, gelin de şimdi, ‘Bu ne perhiz?’ diyerek şu can alıcı soruları sormayın:
-Sn. Aktaş, Bursa’nın şehir içindeki anayollarda var olan ve hız sınırını aşan vatandaşı zaten affetmeyen kameralı ceza sistemi sizi neden kesmedi de, neredeyse her kilometreye bir kamera daha koyduracaksınız?
-Zaten ağır aksak yürüyen, hatta belli saatlerde hiç işlemeyen kent içi trafiğini, daha fazla içinden çıkılmaz hale mi getirmeye niyetlisiniz? Böylesine ‘abuk bir yatırıma’ taktığınız kafanızı, Bursalıları çıldırtan ve kelimenin tam anlamıyla rezil bir noktaya gelen kent içindeki ‘arapsaçı trafiği’ çözmeye yorsanız daha iyi olmaz mı?
-Kangren olmuş sorunların, daha fazla ceza yöntemiyle çözülemeyeceğini size söyleyen, adam akıllı bir danışmanınız yok mu? Yoksa onlar, malum şirketlerine Büyükşehir’den döşenen hortumu mu takip etmekle meşguller?
-Çıkıp mertçe, ‘Paramız olmadığı için yatırım maliyetini vatandaşa yıkıyoruz’ deseniz, hiç olmazsa dürüst davranmış olmaz mısınız?
-Aynı projeyi deneyip uygulayan diğer illerdeki durumdan haberli misiniz? Ordu’da binlerce ceza üst üste kesilince vatandaşın gösterdiği infial nedeniyle sistemin durdurulduğunu, Samsun’da halen vatandaşın çok büyük sorunlar yaşadığını biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, bir bilene sorun, öğrenin!
-Ayrıca projenin 720 milyon TL’lik devasa maliyetiyle, Bursa’nın çok daha elzem sorunları çözülemez miydi?
-Bu arada BURULAŞ’ın yaptığı ihaleye sadece iki firma katılınca tatmin edici bir rekabet ortamı sağlanmış oldu mu?
-Aynı sistemi daha ekonomik kurmaya yetkin olduğu söylenen ASELSAN ve TÜRKSAT ihaleye davet edildi mi?
-İhaleye giren iki firma kimlere ait ve aralarında herhangi bir ‘muvazaalı işlem’ var mı?
Evet Sn. Alinur Aktaş, bu sorulara verilecek cevabın varsa alalım.
Şayet yoksa;
‘Sarhoştum aydım, ben bu işten caydım’ deyin ve bu utanç yatırımından yol yakınken derhal vazgeçin!..