AHA.Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay uyuşturucu bağımlılığı tablosunun giderek ağırlaştığını söyledi ve ekledi: “Paradigma değişikliği şart”
Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolasıyla açıklamalarda bulundu. Uyuşturucu ile mücadele için öncelikle var olan durumun bir fotoğrafını çekmek gerektiğini belirten Ay, “Tabloyu net bir şekilde görmeliyiz ki, bağımlılıkla mücadelede neler yapmalıyız, yaptıklarımızda başarılı mıyız görüp değerlendirebilelim. Bugün ülkemizde uyuşturucuya bulaşma yaşı 8’e kadar indi. Yaklaşık 2 milyon kişi bağımlı. Son dönemlerde bir miktar azalmakla birlikte uyuşturucuya bağlı ölümler yaşanıyor” şeklinde konuştu.
TABLO GİDEREK AĞIRLAŞIYOR
Bu tabloya rağmen tedavide başarılı olunamadığını ifade eden Bilal Ay, “Ülke olarak tedavide başarı oranımız sadece yüzde 1,5. AMATEM ve ÇEMATEM’lerin toplam yatak kapasitesi son dönemdeki kısmi artışa rağmen sadece 1.162. Dün aklımızın almayacağı şeyler bugün hayatlara sığar oldu. Tablo giderek ağırlaşıyor. Hal böyle iken, bu konuda herkesin bir şeyler yapması gerekiyor” dedi.
UYUŞTURUCUNUN YAYILMA HIZI KORONADAN DAHA AZ DEĞİL
Uyuşturucu ile mücadelenin çok aşamalı ve çok cepheli olması gerektiğini vurgulayan Başkan Ay, “Sadece devlet, sadece STK’lar ya da sadece aileler olmaz. Bu herkesin ve birlikte vermesi gereken bir mücadele. Devlet, üzerine düşeni yapacak. STK’lar üzerinde düşeni yapacak. Aileler de üzerine düşeni yapacak. Yeterli mi? Hayır değil tabii ki. Herkes bu mücadelenin içerisinde olmak zorunda. Kimse benim çocuğum yapmaz deme lüksüne ya da başkalarının çocuklarına sahip çıkmama lüksüne sahip değil. Çünkü bu illetin yayılma hızı güncel örnek üzerinden gidecek olursa koronavirüsün bulaşma hızından daha az değil ve maske+sosyal mesafe burada geçerli bir korunma yöntemi değil” diye konuştu.
DOSTLAR ALIŞVERİŞTE GÖRSÜN MANTIĞI DEVAM EDEMEZ
Mevcut mücadele yöntemlerinin çözüm üretemediğini söyleyen Bilal Ay, “Kimseyi suçlamıyoruz. Bu konuda atılmış her adımı da çok değerli buluyoruz ancak sonuçlar üzerinden gittiğimizde mücadele noktasında bir başarısızlığın olduğu aşikar. Bu konuda yeniden düşünmeye, yeniden plan yapmaya ve yeniden yola koyulmaya ihtiyacımız var. Çünkü söz konusu olan gençlerimiz. Dostlar alışverişte görsün mantığı ile hareket etmeye devam edemeyiz. Bakın bağımlılık cinayetten tecavüze kadar pek çok suça da sebep oluyor. Bugün genel olarak cinayetlerin yüzde 60’ı, saldırıların yüzde 40’ı, tecavüzlerin yüzde 33’ü alkol ve madde kullanımıyla doğrudan bağlantılı. Bugün kadına karşı şiddetle mücadele etmek isteyenler de uyuşturucu ile mücadele etmek zorunda. Çocuk istismarıyla mücadele etmek isteyenler de uyuşturucu ile mücadele etmek zorunda. Yani uyuşturucu ile mücadele etmek sadece uyuşturucu ile mücadele etmek olarak algılanmamalı” ifadelerini kullandı.
YENİ PARADİGMA ŞART
Bağımlılıkta mücadelede bir paradigma değişikliğinin şart olduğunu ifade eden Başkan Ay, “Biz dernek olarak bu konuda ciddi bir ARGE çalışması gerçekleştirdik. Titiz bir çalışma yürüttük. Hem önleyici tedbirler noktasında hem de tedavi noktasında çalışmalar yaptık, yapıyoruz. Ancak biliyoruz ki sadece bizim çalışmamız olumlu bir adım olacak ancak tek başına çözüm olmayacak. Bu yüzden 14 maddelik bir çözüm önerisi paketi hazırladık ve kamuoyuna ilan ediyoruz” dedi.
14 MADDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Temiz Toplum Derneği’nin uyuşturucu mücadele çözüm önerileri:
1. Uyuşturucu ile mücadele, korona virüsüyle mücadele ciddiyetiyle yapılmalı.
2. Sağlık Bakanlığı’nın başkanlığında bir Uyuşturucuyla Mücadele Kurulu (UMK) kurulmalı.
3. Yeni tedavi metotlarıyla ilgili bir ÇARE ARGE Merkezi kurulmalı.
4. Tedavide yeni yaklaşımların önü açılmalı.
5. Cezaevlerinde ki uyuşturucu suçlularına yönelik Islah ve Rehabilitasyon Merkezleri açılmalı.
6. Gerek devlet kurumlarının gerekse bağımlılıklarla mücadele eden STK’ların koordinasyonunu sağlayacak, mücadelede etkinliği arttıracak koordinasyon merkezi oluşturulmalı.
7. Bağımlı ailelerine kendilerini koruyabilmeleri ve çocuklarına doğru şekilde yaklaşabilmeleri adına rehabilitasyon hizmeti verilmeli.
8. Uyuşturucu bağımlılığını ortaya çıkartan ailevi problemler başta olmak üzere, birçok konuda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu toprakların değerlerini esas alarak, bir çalışma planı hazırlamalı.
9. Sadece devlet ve STK’ların mücadelesi yeterli değil. 83 milyonu aktif bir şekilde bu mücadeleye katabilecek çalışmalar yapılmalı.
10. Milli Eğitim Bakanlığı’nın öncülüğünde öğretmen, veli, öğrenci arasında iletişim kanallarının sürekli açık olacağını bir organizasyona gidilmeli.
11. Devlette ve özel şirketlerde madde bağımlılığından kurtulan bireylerin çalışabileceği kadrolar açılmalı.
12. RTÜK, olumsuz rol modellerle ilgili daha aktif bir denetleme mekanizması geliştirmeli. Örnek rol modeller teşvik edilmeli.
13. Gençlerin sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlere katılabilecekleri alanların sayısı hızla arttırılmalı.
14. Mahalle kültürünün yeniden ortaya çıkartılmasını sağlayacak adımlar atılmalı. İmar planları bu gözle yeniden incelenmeli.