Türkiye sınırları içerisinde evi, işyeri, dükkanı, arsası olanların ödemekle yükümlü oldukları emlak vergisi her sene 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tüm vergi türlerinde olduğu gibi bazı kişilere emlak vergisi için de vergi muafiyeti hakkı tanıyor. Pek çok kişi ise bu hakkı bilmeden ödeme yapmaya devam ediyor. İşte bu kişilere ödedikleri emlak vergisi iade ediliyor. Peki, emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir, ev hanımları, emekliler, tek evi olanlar emlak vergisi öder mi, emlak vergisi kimlere iade ediliyor, emlak vergisi iadesi için başvuru nereden, nasıl yapılır, geriye dönük emlak vergisi iadesi var mı?
Taşınmaz sahipleri tarafından her sene düzenli olarak ödenen vergiler arasında yer alan emlak vergisi hakkında da diğer tüm vergi türlerinde olduğu gibi muafiyet hakkı bulunmaktadır.
Ancak her sene binlerce kişi bu hakkından haberdar olmadığı için vergi ödemelerine devam etmektedir. Emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına rağmen ödeme yapan kişilere ise belediyeler tarafından geriye dönük 5 senelik süre zarfında ödedikleri vergiler iade edilmektedir.
EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ NEDİR?
Devlet tarafından emlak vergisi ödemeleri konusunda da bazı muafiyet şartları ödenmektedir. Tek evi olması şartı ile bazı kişilere özel koşullar altında ödemekle yükümlü tutuldukları vergideden muaf tutulma yani ayrılma hakkı verilmektedir.
TEK EVİ OLANLAR, EMEKLİLER, EV HANIMLARI, İŞİ OLMAYAN İŞSİZ KİŞİLER EMLAK VERGİSİ ÖDER Mİ?
Süreçte yapılan en büyük hata tek evi olanların emlak vergisi muafiyeti hakkı olduğunun sanılmasıdır. Kişinin tek eve sahip olması tek başına bir muafiyet hakkı tanımamakla beraber muafiyt hakkından yararlanılması için aranılan şarttır.
Tek evi olması ve bu evin 200 metrekare büyüklüğü aşmaması şartları ile emekliler, ev hanınmları, şehitin dul eşi ve yetim çoçukları ile işsiz olan kişilere emlak vergisi muafiyeti hakkı tanınmaktadır.
EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ ŞARTLARI NELERDİR, EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?
Emlak vergisinden muaf olan kişiler;
- Emekliler,
- Ev hanımları,
- Şehit düşen kişinin dul eşi ile yetim çocukları,
- Gaziler,
- Hiçbir geliri olmayan, işsiz kalan kişiler olarak sıralanmaktadır.
Emlak vergisi muafiyeti şartları ise;
- Sahip olunan evin tek ev olması,
- Kişinin gelirinin olması (emekliler için emekli maaşı dışında başka bir gelirinin olmaması),
- Evin toplam büyüklüğünün 200 metrekareyi aşmaması olarak sıralanmaktadır.
… Belediyesi Emlak Dairesi Başkanlığına
Belediyeniz sınırları içerisinde yer alan …. adresinde bulunan taşınmazım için ödemiş olduğum emlak vergisi tutarının geriye dönük olarak … (en fazla 5 yıl olarak yazılabilmektedir) yılık olarak hesaplanarak tarafıma iade edilmesini talep ederim.
Saygılarımla
İsim Soyisim
Tarih
İmza
EMLAK VERGİSİ İADESİNDE ZAMAN AŞIMI
Belediyeler tarafından uygulanan süre 5 yıldır. Geriye dönük 5 yıllık emlak vergisi iadesi yapılabilmektedir.
EMLAK VERGİSİ İADESİ DEVAM EDİYOR! EMLAK VERGİSİNDE İADE NASIL ALINIR?
Emlak vergisi iadesi belediyeler tarafından yapılmakta olup yukarıda yer alan dilekçe örneği ile beraber muafiyet hakkı olmasına rağmen ödeme yapılan belediyeye şahsen başvuru yapılması yeterlidir.
Bu kişiler hem emlak vergisi ödemelerini geri alacaklar, hem de bir daha emlak vergisi ödemeyeceklerdir.