Çevre sağlığı konusunda toplumsal duyarlılığı artırmak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir şehir bırakmak amacıyla Tokat Belediyesi olarak geri dönüşüm çalışmalarına her geçen gün bir yenisini daha eklediklerini belirten Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, İl Sağlık Müdürlüğü ve Eczacı Odası işbirliğinde Atık İlaçların Toplanmasına başlayacaklarını söyledi.
Proje işbirliği imza töreninde konuşma yapan Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesini ilimizde özenle, itinayla devam ettiriyoruz. Temiz Şehir Tokat’ımızda geri dönüşümler ve sıfır atık konusundaki çalışmalarımız belirli bir noktaya geldi. Evsel atıklar, atık yağlar, atık piller, atık elektronik eşyalar başta olmak üzere tüm atıklara yönelik çalışmalarımızla sıfır atığı önemsiyoruz.
Atık çamurdan ürettiğimiz elektrik, evsel atıklardan ürettiğimiz ayrıştırma ve orada ürettiğimiz elektrik ile Tıbbi Atıklardan oluşturduğumuz hassasiyeti önemli bir noktaya getirmiş bulunmaktayız. Gerek evlerimizde, gerek hastanelerimizde süresi geçen atık hale gelen ilaçlarımızı toplamak suretiyle hem çevreye vereceği zararı minimize ediyor hem de evlerimizdeki olası sıkıntıları da bertaraf etmiş olacağız.
Atık ilaçların bilinçsizce atılması, lavabolara dökülmesi çevre ve insan sağlığını doğrudan etkilemektedir. Tuvaletlere dökülen ilaçlar da şehir kanalizasyon sistemine ve dolayısıyla arıtma tesislerinden tekrar suya, havaya ve toprağa geçerek evlerimize ulaşmaktadır. İlaçların havaya, suya, toprağa geçmesi ve yetiştirilen besinler hormonal sistemlerin ciddi anlamda zarar görmesine neden olmaktadır. Belediyemiz Temizlik İşleri Müdürlüğü’nce atık ilaçlar toplama noktalarından alınarak geçici depolama alanında bekletilecek ve Çevre Lisanslı Bertarafçı atık işleme tesislerine gönderilecektir.
Evlerimizde kullanım ömrü dolan, kırık veya bozulmuş atık ilaçların kontrollü bir şekilde toplanması gerekmektedir. Bu kapsamda şehrimizdeki Aile Sağlığı Merkezlerimize ve Eczacı Odasına atık ilaç toplama kutuları bırakılmış olup, toplama çalışmasına başlanmıştır.
Bu projenin başından itibaren desteklerini esirgemeyen Sağlık İl Müdürümüze ve Eczacı Odası Başkanlığımıza ve eczacılarımıza teşekkür ediyorum. Doğamızın korunduğu, yeşilin her geçen gün giderek arttığı tertemiz bir dünyayı gelecek nesillerimize bırakacağız. Bütün hemşehrilerimizi bu önemli konuda duyarlı olmaya davet ediyor, sağlıklı günler diliyorum” dedi.
İmza töreninde açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz ise yaptığı açıklamada; “Tokat ilimizde birçok alanda güzel projeler yapılıyor. Hem çevre sağlığı hem de sağlık açısından böylesine önemli bir projeye imza attığımız için mutluyuz. Tıbbi atıklar bizim için önemliydi ama ilaç atıkları noktasındaki eksikliğimizi de bu şekilde tamamlamış olduk. Belediye Başkanımıza projeye verdikleri destek için teşekkür ediyorum” dedi.
Projenin paydaşlarından biri olan 41. Bölge Tokat Eczacı Odası Başkanı Hakan Yılmazer ise gelecekte oluşacak çevre sorununa dikkat çekerek; “41. Bölge Tokat Eczacı Odası olarak projede emeği geçen herkese ve özellikle Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Dünyada ve ülkemizde gelecekteki en büyük sorun çevre sorunu olarak görünüyor. Atıkların çevreye verdiği zararın giderilmesi için böylesine güzel bir projeye imza attık. Tokat Eczacıları olarak projeye destek vermek amacıyla elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz” dedi.