HABERMAX.ÜNİVERSİTE bir diğer adıyla yükseköğretim kurumları yetişkinler için eğitim, öğretimin en üst düzeyde verildiği ve bilimsel araştırmaların yapıldığı insanlığa faydalı olacak bilgileri üretilen kurumlardır. Bu çerçevede, Araştırma alanları ve konuları çok çeşitli bilimsel disiplinlere ayrılan üniversiteler genel anlamda yüksek okul ile lisans ve lisansüstü eğitim, öğretim okullarından meydana gelir.
ÜNİVERSİTEYE Lise eğitimini tamamlayan bireyler gider. Üniversite eğitim ortamı ve sosyal yaşamı denildiğinde benim size bu yazımda ifade edeceklerim şunlar olabilir; Lisede okurken hocalar sizin sınıfınıza gelir aynı sınıfta derslerinizi yaparsınız. Üniversitede Akademisyenler ve Asistanlar derslerini her zaman aynı sınıfta işlemezler. Yani bir derse girdiniz ardından başka bir derse girdiniz ayrı bir sınıfa geçersiniz. Bazen okuduğunuz bölümünüze göre okul değiştirirsiniz. Örneğin Sayısal bir bölümde okuyorsanız laboratuvar dersleriniz için Örneğin Kimya Laboratuvarı dersiniz için dersi Kimya Mühendisliği’ne gitmeniz gerekebilir. Yani kampüste dolaşmaya alışırsınız. Bulunduğunuz üniversitede kampüs yoksa okul binasında dersleriniz için çok dolaşırsınız.
SINIFLARDA yoklama şeklide şöyle olur genellikle; Liseden farklı olarak bir kağıt verir hocanız veya sizden ister ve yoklama kağıdı sınıfta öğrenciler arasında gezer isim yazılması için. Kimi hocalar sınıfı saymaz ve yerine imza atma işleri o derste arada olur. Fakat eğer sınıfı sayan bir hoca denk geldiyse ve arkadaşınızın yerine imza attıysanız, fena bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Hoca o fazla imzayı tespit ettiğinde cevap vermekte zorlanırsınız.
ÖĞRENCİLERİN not paylaşım konusu da genelde meşhurdur üniversitelerde. Derslerde güzel not tutan öğrenciler vardır. Kimi notlarını verir, kimi vermez. Üniversite bir bütün eğitim, öğretim merkezi olarak bireyleri aydın yapar, olgunlaştırır ve sosyalleştirir. Pek çok önemli imkanları da bulursunuz Üniversitede. Söyleşiler, seminerler, konferanslar, geziler, piknikler vesaire. Daha anlatmadığım bir çok güzel şey ve iyi deneyim.
Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile MAKSİM GORKİ, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemci. Ünlü eseri Benim Üniversitelerimi yazmıştır.
BENİM ÜNİVERSİTELERİM, Gorki’nin Çocukluğum ve Ekmeğimi Kazanırken’den sonra hayatını anlattığı 3. ve son kitabıdır. İlk başta okuma azmiyle üniversiteye başladı gibi görünse de üniversite için gittiği şehirde okuyamamış, öğrencilerle beraber kalarak çalışma hayatına devam etmiştir.
GORKİ’NİN ÜNİVERSİTELERİ, ona kendi hayatlarının acımasız gerçekliğini öğreten gerçek insanlardır… Toplum dışına itilmiş yersiz yurtsuz aylaklar ve serserilerdir… Açlığı, zulmü ve baskıyı; devlet ve kiliseyle ilişkilerini sorgulayan devrimcilerdir… Kürek mahkûmları gibi sürekli çalışan, hayatlarını aklın rehberliğinde yaşamak isteyenlere düşman olan mujiklerdir…
Devrime yol açan fikirlerin filizlenmeye başladığı bir dönemde yazarın sosyal çevresini bu kesimlerden insanlar oluşturur. Çocukluğundan itibaren yazgısı olan sefil ve hoyrat gerçekliği daha güzel, daha insani bir hayata dönüştürme çabasındaki Gorki, Rus toplumunun devrim öncesindeki umutlarının cisimleşmiş halidir adeta.