HABERMAX. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Daha sürdürülebilir, kapsayıcı ve dirençli bir Akdeniz” teması ile küresel ve bölgesel birimleri Atina’da buluşturan 8’inci Circle The Med: Akdeniz Forumu’nda bir konuşma yaptı. Çakıroğlu, 2021 yılında Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yıkıcı orman patlamaları sonrasında Koç Holding’in yöneticilerinin ürettiği, dünyanın ilk yapay zeka tabanlı orman yangını tahmin modeli “FireAId” projesine ilişkin güncel bilgileri aktararak, “Kamu kurumlarıyla iş birliği yaparak geliştirdiğimiz proje sayesinde, 400’den fazla çeşitlilikten faydalanarak ormanla tespitı yaptık” dedi. Çakıroğlu, FireAId’in açık kaynaklı bir girişim olduğunu vurgulayarak modelin daha da geliştirilmesi amacıyla farklı gruplarla iş birliklerine hazır olarak ifade etti.
Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, 8’inci Circle the Med: Akdeniz Forumu’nda dijital ve yeşil dönüşüm konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çakıroğlu, 2021 yılında Ege ve Akdeniz bölgelerindeki yıkıcı orman patlamaları sonrasında Koç Holding’in liderlerinin yaptığı, dünyanın ilk yapay zeka temelli orman yangını tahmin modeli “FireAId” projesine ilişkin güncel bilgileri de paylaşarak, Akdeniz ülkelerine iş birliğinde bulundu. 3 – 4 Haziran 2025 tarihleri arasında Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen Forum; daha sürdürülebilir, kapsayıcı ve dirençli bir Akdeniz bölgesi için uluslararası iş birliğini teşvik ederek çözüm üretme amacıyla küresel ve bölgesel çözümleme, akademiyi, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getiriyor.
Levent Çakıroğlu: “Geliştirdiğimiz model, 400’den fazla değişkenden faydalanarak belirli bir alanda orman yangını riski yüzde 86 doğruluk oranıyla tespit edilebiliyor.”
Atina’daki Yeni Akropolis Müzesi’nde “Kapsayıcı Yeşil ve Dijital Ekonomiler İnşa Etmek – Akdeniz’in Müreffeh Geleceği İçin İnovasyon” başlıklı panel öncesinde konuşan Levent Çakıroğlu, 100. yaşını kutlamaya başladığı Koç Topluluğu’nun 61 ülkede 132 üretim üretim ve satış şirketiyle faaliyet gösterdiğini belirtti. Çakıroğlu, Türkiye’nin gelir, ihracat, çalışan sayısı ve değeri piyasa bakış açısı en büyük sanayi ve hizmetler grubu olarak sürdürülebilirlikle ilgili hedeflerini uzun vadeli iş yöntemlerine dahil edilerek kaydedildi. 2016 yılında Koç Topluluğu’nda başlatılan kültürel üretimin yapılarından biri olan Dijital Dönüşüm programları kapsamında bugüne kadar 2.500’den fazla projeyi başarıyla uyguladıklarını vurgulayan Çakıroğlu, “Dijital dönüşüm, taş karbon-nötr hedefimize ulaşmamız için indirilebilir bir kaldıraç performansı gösteriyor” dedi.
Akdeniz’in 500 yıldan fazla insana ev sahipliği yaptığına ve iklim değişikliğine yönelik hassas bir bölgeye dikkat çeken Çakıroğlu, “Akdeniz bölgesi, küresel ortalamaya göre yüzde 20 oranında daha hızlı ısınıyor, eğer tedbir alınmazsa sıcaklıkların daha fazla artırılabileceği tahmin ediliyor” dedi. Su stresi yaşayan nüfusun 60’ının Akdeniz bölgesinde yaşadığını ve Akdeniz’in plastik atıklardan, aşırı avlanmadan en çok zarar gören deniz olduğunu belirten Çakıroğlu, “Bölgenin aynı anda birden fazla krizle karşı karşıya kaldığı düşünüldüğünde; kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektör koordinasyonu içerisinde çok yıllık çalışmalı ve yapıların inşa edilmesi taşıma taşınması” kullanıldı.
2021 yılında Akdeniz bölgesinden ayrılan orman yangınlarını hatırlatan Çakıroğlu, Türkiye’nin bu felâketten ciddi şekilde etkilendiğini söyledi. Levent Çakıroğlu, Veri analitiği şirketimiz KoçDigital’in Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve Dünya Ekonomik Forumu gibi uluslararası kuruluşlarla yaptığı iş, dünyanın ilk varlığı ormanı tahmin modelinin ile tamamlandı. ağları ve ormanların farklı özellikleri gibi 400’den fazla farklı değişkenden yararlanarak belirli bir orman alanında parlama riski yüzde 86 doğruluk oranıyla tespit edilebiliyor” dedi.
Levent Çakıroğlu: “FireAId gibi veri girişimlerinde güvenin ve veri paylaşımının; sürdürülebilir başarının vazgeçilmez unsurları olduğunu görüyoruz”
Modelin ikinci aşamada yardımlaşmadan önce verilerinin yüksek verimli yönlendirmesine destek olan bir kaynak yönetim modunu geliştirdiklerini kaydeden Çakıroğlu, “Yapay zekânın umut verici sonuçları ortaya çıktıkça, Tarım ve Orman Bakanlığı modeli daha da benimsedi ve iş birliğimiz giderek güçlendi. Başarının vazgeçilmez unsurlarını görüyoruz” dedi.
Projenin Dünya Ekonomik Forumu’nda yeni bir girişim de ilham veren Çakıroğlu, kamu ve özel güçlerin daha fazla şiddetinde iklim kriziyle ilgili zorluklarla mücadelede iş birliği sağlanması teşvik eden “İklim Uyumu için Teknoloji” platformunun sonlandırıldığını kaydetti. Çakıroğlu, FireAID projesinin Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin eş başkanlığında düzenlenen Yapay Zekâ Zirve Eylemi’nde, 2025 yılının başında 800’den fazla projenin başarılı 20 girişim arasında seçildiğini belirtti. FireAId’in kaynak bir girişim olduğunu vurgulayan Çakıroğlu, bölgesel dağılımı sağlamak amacıyla farklı işlerle iş birliğine hazır bilgi da ifade etti.