Dolar 32,2648
Euro 34,7704
Altın 2.412,97
BİST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun: “Dünyaya balığı biz satıyoruz kendimiz tüketmiyoruz”

İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun: “Dünyaya balığı biz satıyoruz kendimiz tüketmiyoruz”
31 Ağustos 2023 18:54 | Son Güncellenme: 31 Ağustos 2023 18:57
213

HABERMAX.Sagun: “Av yasağının kalkmasıyla birlikte balıkçılarımız yeniden denizlere açıldı. Bu yıl Denizlerimizde bol balık olacağının sinyalleri şimdiden gelmeye başladı. Özellikle hamsi ve çinekopta bolluk yaşanmasını bekliyoruz”

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, 1 Eylül itibariyle başlayan denizlerde avlanma sezonunu değerlendirdi. Bu yıl denizlerimizde bol balık olacağının sinyallerini aldıklarını kaydeden Sağun, “Özellikle hamsi ve çinekopta bolluk yaşanmasını bekliyoruz” dedi.

İhracatta tam gaz devam ediyor

Sagun, Türkiye’nin ağırlıklı olarak Çipura, Levrek, Alabalık ve Orkinos ihraç ettiğini, son bir iki yıldır bu ürünler arasına eklenen Karadeniz Somonu’nda da ihracatın istikrarlı bir şekilde arttığını söyledi. Sagun, “Ocak-temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla Türk Somonu yüzde 19 oranında ihracat artışı gerçekleştirdi” dedi. Bu ürünlerin ağırlıklı olarak açık denizlerden ve Ege ve Akdeniz’deki korunaklı çiftliklerden elde edildiğini ifade eden Sagun, bu nedenle ihracat açısından hiçbir endişe duymadıklarını bildirdi.

Su ürünleri ihracatının Ocak-Temmuz döneminde 981 milyon dolar olduğunu belirten Sagun, “En fazla ihraç ettiğimiz Çipura, Levrek ve Alabalık’ta birinci pazarımız AB ülkeleri olurken, Mavi Yüzgeçli Orkinos’ta ise Japon pazarında söz sahibiyiz. Hedefimiz Çin başta olmak üzere diğer uzak doğu ülkelerinde de söz sahibi olabilmek. Bu amaçla hem bakanlığımız hem de sektör kuruluşları olarak yoğun bir çalışma içerisindeyiz. İthal girdi kullanmadan tamamen yerli kaynaklarla ülkemize döviz kazandırmaya devam ediyoruz. Türkiye toplam ihracatının kilogram birim fiyatı ortalama 1.3 doların altında iken, su ürünleri sektörü 6-7 dolara ulaştı. Yüksek teknolojimiz, modern tesislerimiz, ürün kalitemiz ve markalarımız ile katma değerimiz sürekli artıyor” diye konuştu.

İç tüketim az, teşvik edilmeli

Ülkemizde kişi başına balık tüketiminin azlığından yakınan İSHİB Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, “Dünya genelinde su ürünleri tüketimi ne yazık ki bizim ülkemizden oldukça ilerde. AB ülkelerinde yılda kişi başına balık tüketimi ortalama 24 kilogram seviyesindeyken, ABD’de 28, Japonya’da ise 75 kilogram seviyesinde balık tüketiliyor. Türkiye’de bu rakam 8 kilogram civarında. Dünyaya balık satıyoruz ancak, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde tüketim çok az. Tüketimi artırmak için çalışmalara hız vermeliyiz” dedi.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.