Dolar 32,5389
Euro 34,9451
Altın 2.458,92
BİST 9.876,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

İnternet Haber Sitelerinden Başvurular Alınmaya Başlıyor

İnternet Haber Sitelerinden Başvurular Alınmaya Başlıyor
14 Mart 2023 19:14 | Son Güncellenme: 14 Mart 2023 19:20
207

HABERMAX. Resmi ilan yayımlayan gazetelere ait internet haber sitelerinin resmi ilan ve reklam yayımına ilişkin başvuruları, 1 – 31 Mart 2023 tarihleri arasında alınacak. Diğer internet haber siteleri ise başvurularını 1 Nisan’dan itibaren yapabilecek.

Son dönemde yapılan mevzuat düzenlemeleriyle ‘süreli yayın’ kapsamına alınarak resmi ilan ve reklam yayım sürecine dahil edilen internet haber siteleri için başvuru dönemine giriliyor.

Resmi Gazete’nin 1 Şubat 2023 tarihli nüshasında yayımlanan Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’ne göre, resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunan süreli yayınlar için başvurular 1 Mart 2023 tarihinden itibaren alınmaya başlayacak.

Buna göre;

  • Resmi ilan yayımlama hakkı bulunan gazetelere ait internet haber sitelerinin, resmi ilan yayımlayabilmek;
  • Resmi ilan yayınlama hakkı bulunan gazetelere ait internet haber sitelerinin, yalnız resmi reklam yayımlayabilmek;
  • Resmi reklam yayımlama hakkına sahip gazete ve dergilerin ise mevcut haklarını internet haber siteleri üzerinden de devam ettirebilmeleri için taleplerini içeren dilekçe ile başvuru evrakını en geç 31 Mart 2023 tarihine kadar Kurum şubelerine ulaştırmaları gerekecek.

Resmi ilan yayımlayan gazetelerin internet haber sitelerine ilişkin hükümler

Resmi ilan yayımlama hakkı bulunan gazetelerin Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin yayım tarihi olan 1 Şubat 2023’ten önce Basın İlan Kurumu’nda bildirdiği internet haber siteleri, 31 Mart 2023 tarihine kadar başvuruda bulunmak şartıyla resmi ilan yayımlama hakkı kazanacak. Bu siteler, asgari trafik zorunluluğu hariç genel ve internet haber sitelerine dair hükümleri eksiksiz yerine getirmeleri halinde, bekleme süresine tabi tutulmaksızın 1 Nisan 2023 tarihinden sonra resmî ilan yayımlayabilecek. Bu kapsamdaki internet haber sitelerinin 30 Eylül 2023 tarihinden itibaren asgari trafik şartını da yerine getirmeleri zorunlu olacak.

İnternet haber sitelerinde yalnız reklam yayımlamak isteyen gazeteler

Resmi ilan yayımlama hakkı bulunan gazetelerin, internet haber sitelerinde resmi reklam yayımlayabilmeleri için 31 Mart 2023 tarihine kadar müracaatta bulunmaları gerekecek. Bu kategorideki internet haber siteleri, mevzuatın ilgili bölümlerindeki yükümlülükleri yerine getirmeleri halinde bekleme süresine tabi tutulmaksızın resmi reklam yayımlama hakkı kazanabilecek.

Resmi reklam yayımlama hakkı bulunan gazete ve dergilere ait internet haber siteleri ise 31 Mart 2023 tarihine kadar başvuruda bulunmak ve mevzuat şartlarını taşımak şartıyla resmi reklam yayımlama hakkı kazanabilecek.

İlk kez başvuracak internet haber sitelerine ilişkin süreç nasıl işleyecek?

Resmi ilan yayımlama talebiyle Kuruma ilk kez başvuran internet haber siteleri, belirlenen şartları 24 ay süreyle yerine getirmelerinin ardından ilan yayımlama hakkı kazanacak. Kontenjan yerlerine dair kadro ve içerik sayılarının iki katını ve günlük asgari tekil ziyaretçi sayısının dört katını yerine getirenler ise 6 ay sonra resmi ilan yayımlayabilecek.

Resmi reklam yayımlama talebiyle başvuracak internet haber siteleri ise belirlenen şartları yerine getirmeleri ve 30 günlük bekleme süresini tamamlamalarının ardından bu hakkı kazanacak.

Kuruma ilk kez başvuruda bulunacak haber siteleri için başvurular 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren alınmaya başlayacak.

Depremden etkilenen illerde başvuru süreleri uzatıldı

28 Şubat 2023 tarihli ve 32118 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişiklikleri ile 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde internet haber siteleri için başvuru süresi 30 Haziran 2023 tarihine kadar uzatıldı.

Başvuru sürecine ilişkin ayrıntılı bilgilere https://bik.gov.tr/resmi-ilan-ve-reklam-yayimiyla-ilgili-sorular/ adresinden ulaşılabilir.

1 NİSAN 2023 TARİHİ  İTİBARİYLE

RESMİ REKLAM YAYINLAYAN GAZETE VE DERGİLERİN UYMASI GEREKEN ŞARTLAR

1-Gazete ve dergilerin resmî reklam yayımlama hakkını kazanabilmeleri için yayımlama taleplerinden itibaren yayım zamanlarına uygun olarak en az;

  1. a) Haftada 1 veya daha sık yayımlananların 12,
  2. b) 15 günde bir yayımlananların 9,
  3. c) Ayda bir yayımlananların 6,

ç) 2 ayda bir yayımlananların 3,

  1. d) 3 ayda bir yayımlananların 2,

sayı yayımlamış olmaları zorunludur.

2- Bekleme süresi içinde özel sayı çıkaran gazete ve dergiye, en fazla 2 özel sayı için resmî reklam verilebilir.

3- Resmî reklam yayımlama hakkını kazanmış olan yayınlar senede 1 kere sayı birleştirebilirler. (Ancak 3 Aylık periyottaki yayınlar sayı birleştirme yapamazlar)

4- Gazete ve dergilerin yüzölçümlerinin en az 1,40 metrekare olması zorunludur.

5- Gazete ve dergilerin, 5187 sayılı Kanun uyarınca verdikleri beyannamede yer alan periyotlarda yayımlanmaları gerekir.

6- Basıldıktan sonraki ilk iş gününde gazete/dergi şube müdürlüğüne ulaştırılmalıdır. Zamanında fiziki olarak ulaştırılmayan yayınlar doğacak işlem eksikliği veya listeden düşme gibi sorunlardan kendi sorumludur.

7- Asgari Kadro

  • Gazete ve dergilerin asgari fikir işçisi kadrolarında en az 1 sorumlu müdür (yazı işleri müdürü) ve 1 muhabir istihdam edilmesi zorunludur.
  1. Asgari Kadroda Yer Alabilecekler
  • Kadroda yer alabilecek fikir işçilerinin aşağıdaki nitelik ve şartlardan en az birine sahip olması gerekir:
  1. a) Yükseköğretim kurumlarının iletişim fakültelerinden veya diğer fakültelerin iletişimle ilgili bölümlerinden mezun olmak ya da Yükseköğretim Kurulunca denkliği kabul edilen eşdeğer diplomaya sahip olmak.
  2. b) Fikir işçisi sıfatıyla basın kartı sahibi olmak.
  3. c) Meslek yüksekokullarının iletişimle ilgili bölümlerinden mezun olmak şartıyla basın yayın organlarında fikir işçisi statüsünde en az 6 ay ara vermeden çalışmış olmak ve bu çalışmayı belgelendirmek.

ç) Diplomaları Millî Eğitim Bakanlığınca kabul gören meslek okullarının iletişimle ilgili bölümlerinden mezun olmak şartıyla basın yayın organlarında 5953 sayılı Kanun kapsamında sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak fikir işçisi statüsünde en az 6 ayı devamlı olmak üzere toplam 12 ay çalışmış olmak ve bu çalışmayı belgelendirmek.

  1. d) En az 6 ayı devamlı olmak üzere toplam 15 ay süreyle, fikir işçilerine ilişkin 5953 sayılı Kanun kapsamında sosyal güvenlik mevzuatına tabi şekilde çalışmış olmak ve bu çalışmayı belgelendirmek.
  2. e) En az 6 ayı devamlı olmak üzere toplam 15 ay süreyle, kamu yayın organlarının haber hizmetlerinde kamu hukuku statüsüne göre çalışmış olmak ve bu çalışmayı belgelendirmek.
  1. Asgari Kadro’da Yer Alamayacaklar

1- Gazete ve internet haber sitesinin imtiyaz sahibi veya varsa 5187 sayılı Kanun hükümlerine göre tespit edilen tüzel kişi temsilcisi ile kollektif şirketlerin ortakları, adi komandit şirketlerin komandite ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, donatma iştirakinin paydaşları, limited şirketlerde şirketi temsil eden ortaklar ile şirket müdürleri, anonim şirketlerde şirketi temsile yetkili ortaklar ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri; kendilerine ya da başkalarına ait yayınların fikir işçisi kadrolarında yer alamazlar.

2- Resmî ilan yayımıyla alakalı gazete ve internet haber sitelerinin sahibi olan gerçek kişi ile tüzel kişilerin yönetim veya denetim organlarında bulunan üyelerinin annesi, babası, eşi, öz ve üvey çocukları, evlatlığı, eşinin anne ve babası, ilgili gazete ve internet haber sitesinin kadrosunda yer alamazlar. Ancak bu fıkra hükmü, 19 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirlenen mezuniyet koşulu sağlayan kişiler ile fikir işçisi sıfatıyla basın kartı sahibi olan hısımlar için uygulanmaz.

  1. c) Künye ve Zorunlu bilgiler

1) Gazetelerin her sayısında künyesinin yer alması zorunludur. Bu künyede yayının adı, tarihi, sayısı, yayın sahibinin gerçek kişi olması halinde gerçek kişi, tüzel kişi olması halinde tüzel kişi, varsa ticaret unvanı ile tüzel kişi temsilcisi, varsa yayıncısı, sorumlu müdürü (yazı işleri müdürü), yayın türü ve yönetim yeri, iletişim telefonu, kurumsal elektronik posta adresi ile Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) adresi ve dizilip basıldığı matbaa bilgilerinin gösterilmesi zorunludur.

2) Gazetelerin; yayın sahibinin, tüzel kişi temsilcisinin, varsa yayıncısının, sorumlu müdürünün (yazı işleri müdürü) ve yönetim yerinin değişmesi halinde, değişikliğin en geç ilk iş gününde imzalı şekilde Kuruma bildirilmesi ve müteakip yayımlanan ilk sayının künyesinde gerekli değişikliklerin yapılması zorunludur.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.