İstanbul Four Seasons Bosphorus Otel’de gerçekleştirilen Fortinet Güvenlik Zirvesi’nde katılan yerli ve yabancı uzmanlar, dünyada siber tehditlerle mücadele yöntemleri ile siber güvenliğin geleceğini değerlendirdi.
Zirve kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen “Dijital Dönüşüm ve İstanbul” başlıklı panelde konuşan Bilgi İşlem Daire Başkanı Erol Özgüner, İBB’nin gündeminde Akıllı Şehir kavramının olduğunu söyledi.
İBB’nin veri merkezinin çok önemli bir dijital yatırım olduğunu ifade eden Özgüner, İstanbul’un ürettiği büyük veriyi yöneterek daha iyi hizmet üretmeyi hedeflediklerini kaydetti. Özgüner, İBB’nin enformasyon teknolojileri alanındaki tecrübelerini İSMEK vasıtasıyla tüm vatandaşlara aktarmak istediklerini belirtti.
İSTANBUL’A LORAWAN ALTYAPISI GELİYOR
Nesnelerin İnterneti(IoT) alanında İSTTELKOM ile birlikte çalıştıklarını belirten Özgüner, “Tüm İstanbul’u kapsayacak Lorawan altyapısı ile başta uzaktan sayaç okuma sistemleri olmak üzere birçok Akıllı Şehir hizmetini sunacağız” dedi.
Fiber altyapının dijital dönüşümün vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirten İSTTELKOM Genel Müdürü Nihat Narin de Akıllı Şehirler için telekomünikasyon altyapısının önemini vurgulayarak şöyle konuştu;
FİBER ALTYAPISI GELİŞTİRİLMELİ
“Telekomünikasyon sektörü stratejik bir alandır. Fiber erişim altyapısı kurulumunun ekonomik açıdan makul olmadığı kırsal bölgeler için alternatif çözümlerin teşvik edilmesi gerekmektedir. İstanbul’da kişi başına düşen fiber uzunk 3,1 metre, Stockholm’de ise 770 metre. Türkiye fiber pazarı, gelişmiş ülkelerin oldukça gerisinde kaldı.”
Narin, Önümüzdeki dönem geniş bant kullanımı ve altyapı ihtiyacı daha da artacağına dikkat çekerek, “GSM operatörlerinin yatırım yapma endişesi kalite sorunu doğurabilir. Bu nedenle şimdiden fiber altyapısı ve alternatif çözümler devreye alınmalı hazırlıklarda gecikilmemeli. Yerel idareler, operatörler ve merkezi yönetimin bu alanda her zamankinden çok daha yakın birlikte çalışmaya ihtiyaç duymaktadırlar. İSTTELKOM olarak önceliğimiz ticari yaklaşım değil kamu hizmetidir. Sektörün önünü açmak için operatör ve alternatif işletmeciler ile işbirliğimizi arttıracağız” ifadelerini kullandı.
İSTANBULKART’IN 20 MİLYON AKTİF KULLANICISI MEVCUT
İstanbulkart’ın şehir yaşantısındaki yeri ve vizyonu hakkında bilgi veren BELBİM Genel Müdürü Yücel Karadeniz ise, “Aktif 20 milyon kullanıcısı olan İstanbulkart’ı yeni dönemde alışverişten, kültür – sanat etkinliklerine, İSPARK otoparklarından yemek alışverişlerine kadar etkin bir ödeme aracı olarak kullanılmaya başlıyor” diye konuştu.