Dolar 32,4787
Euro 34,6851
Altın 2.408,52
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C

“Hiç kimse toplum sağlığını tehlikeye atma hakkına sahip değildir”

“Hiç kimse toplum sağlığını tehlikeye atma hakkına sahip değildir”
18 Mart 2020 21:47 | Son Güncellenme: 18 Mart 2020 21:53
463

AHA.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı’ndan, 100 milyar liralık Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı’ndan, 100 milyar liralık “Ekonomik İstikrar Kalkanı” adı verilen paket çıktı. Zor duruma düşen firmaların kredi borçları, vergi ve SGK prim ödemeleri ertelenecek, ihracatçılara destek verilecek. En düşük emekli aylığı bin 500 TL’ye yükseltilecek, emeklilerin bayram ikramiyeleri Nisan başında ödenecek. 20 bin öğretmen ataması yapıldığı müjdesini de veren Cumhurbaşkanı, liselere geçiş ve üniversite sınavlarının erteleneceğini, tedbirlere uyulursa evde kalma süresinin 3 hafta ile sınırlanabileceğini, 65 yaş üzeri yaşlılara ücretsiz maske ve kolonya dağıtılacağını da bildirdi.
Çankaya Köşkü’nde yaklaşık 4 saat süren Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı’nın ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs (covid-19) salgını sürecini anlattı, ardından da alınan tedbirlerden etkilenen 10 sektör başta olmak üzere “ekonomiye koruma kalkanı” olacak 100 milyar liralık tedbir paketini açıkladı.

Basın toplantısına katılan bakanlar ve diğer isimler, koltuklarda birer sıra aralıklı olarak oturdular.

“Dünyada hiçbir şey eskisi gibi olmayacak”

İnsanlık tarihi boyunca her dönemde salgın hastalıklar ve tabii felaketlerin çok ciddi can kayıplarına yol açtığına dikkat çeken Erdoğan, salgınların büyük siyasi, sosyal ve ekonomik dönüşümlerin de tetikçisi olduğunu, günümüzde ilaç endüstrisindeki gelişmeler virüs salgınlarında büyük can kayıplarının önüne geçse de, salgın hastalıkların kitlesel ölümlere yol açması tehlikesinin hala bulunduğunu söyledi.
Bunun için hızla önlem alınması gerektiğini belirten Erdoğan, “Yaşadığımız sürecin insanlık üzerinde ne gibi sonuçlar ortaya çıkartacağını henüz bilemiyoruz. Bugünkü dünyanın nasıl bir geleceğe evrileceğini kestirmek zor. Ancak hiçbir şeyin eskisi gibi gidemeyeceği de kesindir. Yeni bir döneme giriyoruz. Türkiye’nin bu fotoğrafı özellikle kendi içinde avantajlı bir yerde durdurarak, döndürmesi şart” dedi.

“Türkiye, bu sürece en hazırlık şekilde yakalanmıştır”

Türkiye’nin bu sürece en hazırlıklı şekilde yakalandığını; eğitim, sağlık, sosyal güvenlik alanlardaki hizmetlerin kamu garantisiyle kesintisiz sürmesinin sağlandığını vurgulayan Erdoğan, “Batı ülkelerinin vatandaşlarını sahipsiz bıraktığını, bazı ülkelerde “kalan sağlar ile devam ederiz” anlayışını görüyoruz. Avrupa ülkeleri temel hizmet kurumlarını devletleştirmeye başladı” diye konuştu.
Yaşanan süreci bunları gözönünde bulundurarak değerlendirmek gerektiğini belirterek, “Geleceğimizi en güçlü şekilde inşa etmenin mücadelesini veriyoruz. 2053 ve 2071 vizyonlarına bağlılığımızı artırarak hep birlikte çalışacak, 21. Asra Türkiye’yi hazır hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgınında son rakamları paylaştı

Yeni tip koronavirüs veya covid-19’un ilk olarak 2019 Aralık ayında çinin Vuhan şehrinde ortaya çıktığını, Avrupa’da ilk olarak 29 Ocak’ta Fransa’da tespit edildiğini, ardından DSÖ’nün acil durum ilan ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mart ayında İran ve İtalya’da ciddi sayıdaki ölümlerin ardından DSÖ’nün 11 Mart’ta koronavirüsü pandemi ilan ettiğinin alını çizdi.
Bugün itibariyle dünyada hastalığı tespit edilen kişi sayısının 200 bine, ölenlerin sayısının 8 bine yaklaştığını, hastalık tespit edilenlerden 80 bini iyileşirken, kalanların tedavisinin sürdüğünü dile getiren Erdoğan, her ülkenin tehdide karşı farklı tedbirlerle mücadele ettiğini, Türkiye’nin tedbirlerini süratle alarak hayata geçirdiğini kaydetti.
Sağlık Bakanlığının 10 Ocak’ta Koronavirüs Bilim Kurulu’nu oluşturarak gelişmeleri an be an izlemeye aldığını hatırlatan Erdoğan, ilk olarak 10 Mart’ta Avrupa’dan gelen bir hastanın testinin pozitif çıktığını, 12 Mart’taki toplantıda da yeni tedbirler açıklandığını belirtti.

“Liselere geçiş ve üniversite sınavları ertelenebilir”

“Bizim bütün hedefimiz insan hayatını korumak” diyen Erdoğan, gelişmelere göre liselere geçiş ve Üniversite sınavlarının ileri bir tarihe ertelenebileceğini söyledi, 20 bin öğretmen ataması gerçekleştirildiği müjdesini verdi.
Koronavirüs salgını üzerine fahiş fiyatlarla mal satmaya çalışan firmalara denetimlerin yoğunlaştırıldığı, cezai müeyyideleri etkinleştirdiklerini vurgulayan Erdoğan, 14 Mart’ta umreden dönen bir vatandaşta virüs tespit edilmesi üzerine Ankara, Konya ve Kayseri’de umreden dönen 10 binden fazla vatandaşın karantinaya alındığını söyledi.
Son olarak hasta sayısı 98’e çıkarken, 89 yaşındaki bir vatandaşın hayatını kaybettiğini bildiren Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklar olarak aldığımız tedbirlere destek veren herkese şükranlarımı sunuyorum. Adeta “Virüs ülkemize gelmekte niye geç kaldı?” diye dizlerini dövenler, kaos çıkarmaya çalışanlar da çıktı. Bunları da savuşturduk. Türkiye’nin en büyük gücü birliğidir, beraberliğidir, kardeşliğidir. Bu sıkıntılı süreci de bırakın tökezlemeyi, güçlenerek atlatacağımıza inanıyorum” dedi.

“Hiç kimse toplum sağlığını tehlikeye atma hakkına sahip değildir”

Alınan her tedbirin insan hayatını ve geleceğini korumaya yönelik olduğunu dile getiren Erdoğan, “Virüs bulaşmayla yayılıyor. Sağlıklı insanlar hastalığı rahatlıkta atlatırken, herhangi bir hastalıkla bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha ağır seyrediyor. Tedbirlerin tamamı hem kendimizi hem diğer insanların sağlığını korumak içindir. Hiç kimse bencilliği, özensizliği sebebiyle toplum sağlığını tehlikeye atma hakkına sahip değildir” diye konuştu.

“Tedbirlere riayet edilirse evde kalma süresini 3 hafta ile sınırlı tutabiliriz”

Tedbirlerin salgın ortadan kalkana kadar geçici olarak uygulanacağını, tedbirler uygulanırsa, evde kalma süresinin 3 hafta ile sınırlı tutulabileceğini belirten Cumhurbaşkanı, Covid-19 virüs bulaşma ihtimali olan yerlerden uzak durmak, risk varsa insanlarla teması kesmek durumunda olduğumuzu söyledi.
“Bize düşen gereken her türlü tedbiri almak, takdiri Allah’a bırakmaktır” diyen Erdoğan, şu uyarılarda bulundu:
“Virüs tehdidinin bertaraf edilmesi için devlet olarak tüm imkanlarımızı seferber ettik. Bu süreçte en büyük görev millete düşüyor. Mümkün olduğu kadar evlerden çıkılmamalıdır. Kontrol altında tutamadığımız her türlü temas, bizi virüs taşıyıcısı hale getirir. Sosyal teması ne kadar azaltırsak, virüsün tehdidini o derece düşürürüz. Başka çaremiz yok. Virüse maruz kalmış tek bir kişinin dışarda dolaşması halinde yüzlerce kişiye bulaştırma ihtimali vardır.
Vakit gezme değil, tevekkül, okuma, dış dünya ile fiziki teması asgariye indirme, kendimizden fedakarlık etme, yapabileceğimiz her şeyi evden yapma vaktidir.
Vatandaşlar mesai bitince hemen evlerine gitmeli, kişisel hijyene dikkat edilmelidir. Yaşlılar dışarıyla ilişkisi olan aile fertleriyle mesafeli durmalıdır.

Yaşlılara kolonya ve koruyucu maske dağıtılacak

İstanbul ve Ankara’da başlatacak çalışmayla 65 yaş üzeri yaşlılara koruyucu maske ve kolonya dağıtacağız.
Kamu bankalarımız 76 yaş üzeri emeklilerimizin maaş ödemelerini isterlerse evlerinde yapacaklar.
Huzurevlerimizdeki doktor sayısını da artırarak, yaşlılarımızı daha yakından takip edeceğiz.
Sağlık kuruluşlarımızın üzerine binecek yükü hafifletmek için hayati olmayan sağlık sorunlarına aile hekim ile çare aramalarını tavsiye ediyoruz. Hastalık belirtileri ortaya çıkan vatandaşlar öncelikle ALO 184 hattını aramalıdır.
Yaşadığımız süreçte gıda, temizlik, su, iletişim ve diğer temel ihtiyaçların kesintisiz devam ettirilebilmesi için üretimden lojistiğe kadar her türlü tedbiri aldık, alıyoruz.
Aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarını da tüm hızıyla devam ettiriyoruz. Tanı kiti konusunda önemli bir potansiyelimiz var.”

Ekonomiye koruma kalkanı!

Sözü koronavirüs için uygulamaya konulan tedbirlerin ekonomideki olası olumsuz etkilerini gidermeye yönelik çalışmalara getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi yönetimi ve ilgili kurumların, tüm iş dünyasının taleplerini ve ön görülerini toplayarak, hazırlıklarını yaptığını belirterek, şöyle devam etti:
“Karşımızdaki fotoğrafa göre bir yol haritası hazırladık. 2 aylık direnme sürecini atlatacağımıza inanıyorum. Daha önce örneği görülmemiş bir süreç yaşıyor olduğumuz için, hasarın boyutları kestirilemiyor. Bunun için bizim tüm senaryolara hazırlıklı olmamız gerekiyor.
Ekonomimiz için koruma kalkanı olacak bir paketi devreye alıyoruz.
Merkez Bankamız piyasalar açısından önemli adımlar atarak, likidite sıkıntısı yaşanmayacağının garantisini ortaya koydu. Bu kapsamda ihracatçımız için de önemli uygulamalar başlatıldı. Nisan, Mayıs ve Haziran ayı vadeli açık reeskont kredi anapara ve faiz ödemeleri Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ertelenerek, azami vade 1 yıl uzatıldı. Böylece ihracatçımız süreçteki belirsizliği rahat bir şekilde atlatabilecek.

Finans kuruluşlarına uyarı!

En büyük önceliğimiz üretim ve istihdamın sekteye uğramamasıdır. Açıklayacağımız paketteki imkanlardan istifade edecek firmalar için ön şartımız, istihdam kaybına yol açmamalarıdır.
Finansal kuruluşların, kredi limiti olan firmaların, likidite ve nakit ihtiyacına yönelik taleplerini hızlıca karşılamaları, ayrıca kredi limitlerinin kullandırılmasında kısıtlamaya gidilmemesi önemlidir. Kredi geri çağırma, mevcut kredi limitini kullandırmama, fiyat artırma, teminat şartlarını zorlaştırma uygulamalarından kaçınmaları, KOBİ’lerin, işletmelerin kredi taleplerini süratle ve olumlu cevap verilmelidir.
Türkiye Bankalar Birliğinin bu konuda aldığı tavsiye kararına, tüm finans kuruluşlarının uyacağına inanıyoruz. Biz de bu süreci yakından takip edeceğiz.

100 milyar liralık Ekonomik İstikrar Kalkanı!

Ekonomik İstikrar Kalkanı adını verdiğimiz bir paketle, covid-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setini devreye alıyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Covid-19 salgınının ekonomideki olumsuz etkilerini gidermeye yönelik devreye sokulacağını açıkladığı 19 tedbir şunlar:
1)Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon, ve Etkinlik sektörleri için muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ayı ödemeleri 6 ay ertelenecek.
2)Konaklama vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacak.
3)Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay ertelenecek.
4)İç havayolu taşımacılığında KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirilecek.
5)Koronavirüs salgınıyla ilgili tedbirler nedeniyle nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 üç ay ötelenecek ve bunlara ilave finansman desteği sağlanacak.
6)İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.
7)İşlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkarların Halkbank’a olan kredi borçlarının Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemeleri, 3 ay süreyle faizsiz olarak ertelenecek.
8) Kredi Garanti Fonu limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacak, kredilerde öncelik, gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecek.
9)Uygun ve avantajlı şartlarda Sosyal amaçlı kredi paketlerinin devreye alınması teşvik edilecek.
10) 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktar yüzde 80’den 90’a çıkartılacak, asgari peşinat yüzde 10’ü düşürülecek.
11) Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs, Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesi sağlanacak.
12)Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren muhtasar beyannamelerinin süresi üç ay ertelenecek.

13) Asgari ücret desteği devam ettirilecek.
14) Mevzuattaki esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirilecek.
15) Kısa çalışma ödeneği devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerinde çalışan işçilere geçici bir gelir desteği verilecek, işverenlerin de maliyeti azaltılacak.
16) En düşük emekli maaşı bin 500 liraya yükseltilecek.
17)Emeklilerin bayram ikramiyesi Nisan ayı başında ödenecek.
18)Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar lira kaynak ayrılacak.
19)Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılar için periyodik takip programı devreye alınacak

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.