HABERMAX. Dünya genelinde yaşanan su sıkıntısı giderek daha önemli bir konu haline geliyor. Ülkeler su tüketimlerini azaltacak önlemler alıyor. Gri suyun geri dönüştürülmesi ise tasarrufun en önemli yolu olarak kabul ediliyor.
Gri su, evsel atık suların minimum yüzde 50’sini oluşturuyor” diyen Masdaf Bina Teknolojileri Ürün Grubu Yöneticisi Ezgi Baba, gri suların verimli kullanımı için geliştirilen arıtma sistemleri ile; konutlarda, hastanelerde, otellerde, ofislerde ve daha birçok yaşam alanında kullanılan sudan yüzde 50’ye varan oranlarda tasarruf sağlanabileceğini açıkladı.
Dünya su krizi ile karşı karşıya. Küresel ölçekte su tüketimi her yıl giderek artıyor. WRI’ının (Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü) raporunda dünya genelindeki 17 ülke “yüksek risk” grubunda gösteriliyor. Türkiye’de bu sıralamada ikinci kategoride yani “su sıkıntısı çeken ülkeler” kategorisinde yer alıyor. Dünya genelinde yaşanan su sıkıntısını önlemek amacıyla evsel su tüketimini azaltmak, giderek daha önemli bir konu haline geliyor. Gri suyun geri dönüştürülmesi ise tasarrufun en önemli yolu olarak kabul ediliyor. Peki gri su nedir?
Gri su; siyah su (tuvalet suyu) haricinde evsel kullanımdan kaynaklanan; ancak içme suyu kalitesinde olmayan suyu ifade eder.
Sudan yüzde 50 tasarruf sağlıyor
“Gri su, evsel atık suların minimum yüzde 50’sini oluşturuyor” diyen Masdaf Bina Teknolojileri Ürün Grubu Yöneticisi Ezgi Baba, gri suların verimli kullanımı için geliştirilen arıtma sistemleri ile; konutlarda, hastanelerde, otellerde, ofislerde ve daha birçok yaşam alanında kullanılan sudan yüzde 50’ye varan oranlarda tasarruf sağlanabileceğini açıkladı. Ezgi Baba, sözlerine şöyle devam etti:
“Avrupa’da konutlarda ve diğer yaşam alanlarında tüketilen suyun; yüzde 25’i tuvalet rezervuarlarında, yüzde 5’i temizlik, yüzde 5’i bahçe sulama ve yüzde 13’ü ise çamaşır yıkamada kullanılıyor. Bu nedenle tuvalet rezervuarları, bahçe sulama ve çamaşır yıkama işlerinde içme suyu yerine, arıtılmış gri su kullanılarak yüzde 50’ye yakın su tasarrufu sağlanıyor.
Gri su ile su kaynaklarını daha verimli kullanmanın yanı sıra altyapı sistemleri üzerindeki yükü de almak mümkün. Çünkü gri su kullanımı, atık su deşarjını yüzde 30 ila 50 oranında düşürüyor. Sonuç olarak, geri dönüşüm yapılarak altyapı üzerindeki yük önemli ölçüde azaltılabiliyor. Ayrıca gri suyun etkin kullanımı yılda 3,2 milyar metreküp su tasarrufu anlamına geliyor.
Gri su, sürdürülebilir bir çevreye öncülük ediyor
Ülkemizde inşa edilen yeni yapılarda yaygın olarak kullanılan gri su arıtma sistemleri, geleneksel su kaynaklarına bağımlılığı azaltırken, su sistemlerinin korunmasına da yardımcı oluyor. Özellikle iklim değişikliğinin etkilerinin yüksek ölçüde hissedildiği günümüzde, altyapı kapsamında gri su kullanımı; ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan bir çok fayda sağlıyor; sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevreye öncülük ediyor. Bu nedenle daha verimli ve çok işlevli sistemler ile şehirlerde ki enerji sistemleri ve etkin su yönetimi gibi mavi-yeşil ve gri altyapının birbirine entegre edilecek şekilde planlanması gerekiyor.” dedi.
Gri su geri kazanım sistemleri için verimli çözümler sunuyor
“Masdaf olarak, Hexa serisi dik milli komple paslanmaz çelik pompalarımız ile gri su geri kazanım sistemlerinde suyun tekrar basınçlandırılmasında önemli rol oynuyoruz” diyen Ezgi Baba, suyun etkili ve verimli bir şekilde deşarj edilmesi amacıyla geliştirilen çevreci HEXA serisi pompalar ile gri su arıtma sistemlerine verimli çözümler sunduklarını ifade etti.
HEXA serisi pompaların; gövde, çark ve mili, AISI 304 paslanmaz çelikten imal ediliyor. Altıgen mil yapısı ile tungsten karbür yataklama sistemi sayesinde dayanıklılığı arttırılan HEXA serisi pompalarla gri su geri kazanım sistemlerinde uzun ömürlü kullanım avantajı sunuluyor.