1 Kasım Pazar günü Ankara’da yaptığı 1. Olağan Kongre ile birlikte Mayıs ayından itibaren yapılacak her seçime kendi kurumsal kimliğiyle girmeye hak kazanan Gelecek Partisi’ne Türkiye’nin her köşesinden yoğun bir ilgi söz konusu.
Türkiye’nin dört bir yanında hızla teşkilatlanan partiye nasıl üye olunacağı ise en çok merak edilenlerin başında geliyor.
Peki Gelecek Partisi’ne üye olmak için hangi adımlar izlenmeli?
Şu ana dek 71 il, 400’e yakın ilçede kurucu il ve ilçe başkanlarını belirleyerek teşkilatlanmasını tamamlayan Gelecek Partisi, yılbaşına kadar il bazında bu rakamı 81’e, ilçe sayısını ise 900’e çıkarma hedefinde.
Bulunduğunuz il veya ilçedeki Gelecek Partisi il/ilçe başkanlığına giderek kimliğinizi teşkilat görevlisini verip, doldurduğunuz üyelik formunu imzaladıktan sonra görevliye teslim etmenizin akabinde yaklaşık 3 iş günü içinde üyeliğiniz onaylanarak sisteme girişi sağlanacaktır. Daha sonra üyeliğiniz e-devlet üzerinden de görüntülenebilecektir. Böylelikle Gelecek Partisi’ne üyelik işleminiz tamamlanmış olacaktır.
İnternet üzerinden de Gelecek Partisi’ne üye olmanız mümkün. Partinin internet sitesindeki Bize Katıl butonunu tıkladığınızda açılan ekrandaki formda iletişim bilgilerinizi girmeniz gerekiyor.
Bu formu doldurduktan sonra başvurunuz parti sistemine düşecek, üyelik formunu doldurarak imzalamanız ve işlemlerinizi gerçekleştirmek için uygun olduğunuz bir zamanda size en yakın parti il/ilçe başkanlığına davet edileceksiniz.
İnternet üzerinden yaptığınız üyelik başvurusu sadece bir ön başvuru niteliği taşıyıp resmen üye olmanız için yeterli değildir. Çünkü Siyasi Partiler Kanununa göre ıslak imza vermediğiniz takdirde hiçbir partiye üyeliğiniz resmiyet kazanmamaktadır.
Siyasi Partiler Kanununa göre, Onsekiz yaşını dolduran, medeni ve siyasi hakları kullanma ehliyetine sahip bulunan her Türk vatandaşı bir siyasi partiye üye olabilir.
Yine Siyasi Partiler Kanunu çerçevesinde Hakimler ve savcılar, sayıştay dahil yüksek yargı organları mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, silahlı kuvvetler mensupları ile yükseköğretim öncesi öğrencileri siyasi partilere üye olamazlar.
Ayrıca, Siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurullarından birinde üye olan kimse, diğer bir il veya ilçe yönetim kurulunda üye olamaz. İl ve ilçe başkanları hakkında da aynı hüküm uygulanır.