HABERMAX.Suyun insanın gündelik fonksiyonlarını sürdürülebilmesi için çok temel ve vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, okullara ücretsiz içme suyu çeşmeleri yerleştirilmesi gerektiğini dile getirerek tüm okullarda öğrenciler için içme suyu bulundurulması amacıyla bir kampanya başlattı. Rızvanoğlu, “Çocuklarımız evden götürdükleri su okul saatleri boyunca yeterli değil” vurgusunu yaptı. Milletvekili Rızvanoğlu kampanyaya dair ilk adımı Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduğu soru önergesi ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sorarak attı.
Rızvanoğlu, “Bakanlık eliyle velilerin bütçesine bir kalem ürün daha eklenmiş ve çocuklarımız kantinlerdeki pet şişe suları satın almaya mahkûm bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.
‘Maddi durumu olmayan öğrencilerin içme suyu ihtiyacı nasıl karşılanmaktadır?’
Rızvanoğlu, yanıtlanması istemiyle Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:
1. Okullarda sürekli olarak sağlıklı ve yeterli miktarda içme ve kullanma suyunun bulundurulması zorunluluğunun kaldırılma gerekçesi nedir?
2. Çocukların su içme alışkanlıklarını geliştirmek ve içme suyu tüketimini teşvik etmek için okullarda hangi önlemler alınmaktadır?
3. Su temini ve sağlıklı içme suyu kaynaklarının korunması için sürdürülebilir uygulamaların teşvik edilmesi için neler yapılmaktadır?
4. Çocukların içme suyuna erişiminin sağlanması için hangi adımlar atılmaktadır?
5. Sürekli olarak sağlıklı ve yeterli miktarda içme ve kullanma suyu bulunduran okul sayısı kaçtır?
6. Çocukların okulda yeterli miktarda su içebilmeleri için okullarda su sebili veya arıtma su kullanımı gibi uygulamalara yer verilmekte midir? Yer verilmiyor ise, bu yönde bir çalışmanız mevcut mudur?
7. 2021 yılında Edirne Valiliğinin bütün devlet okullarına arıtıcılı su sebilleri koyacağı basına yansımıştır. Söz konusu proje gerçekleşmiş midir? Edirne Valiliği toplam kaç okula su sebili yerleştirmiştir?
8. Evinden su getiremeyen veya kantinden su alacak maddi durumu olmayan öğrencilerin içme suyu ihtiyacı nasıl karşılanmaktadır?
9. Su depolarının temizliği ve ilaçlanması düzenli olarak yapılmakta mıdır?
10. Su kaynaklarının korunması ve temiz içme suyunun sürdürülebilir bir şekilde sağlanması için yerel yönetimlerle iş birliği yapılmakta mıdır?