Dolar 32,9116
Euro 35,2002
Altın 2.449,30
BİST 10.598,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Açık
İstanbul
28°C
Açık
Per 28°C
Cum 28°C
Cts 29°C
Paz 30°C

Zile’de Kurban Bayramı Manzaraları: Geleneklerden Uzaklaşıyor muyuz?

Zile’de Kurban Bayramı Manzaraları: Geleneklerden Uzaklaşıyor muyuz?
17 Haziran 2024 05:59 | Son Güncellenme: 17 Haziran 2024 08:31
298

HABERMAX. Kurban Bayramı, İslam dünyasında manevi ve sosyal bağların güçlendiği, paylaşmanın ve yardımlaşmanın ön planda olduğu bir bayram olarak bilinir. Ancak Zile’de yaşanan son manzaralar, bu geleneğin giderek değiştiğine işaret ediyor.

Dün Zile’de, kurbanlarını kıyma makinesinde çektirmek isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Görüntüler, Kurban Bayramı’nın ruhundan uzaklaşıldığını gösterir nitelikteydi. Vatandaşlar, eskiden bayramda dualarla kesilen kurbanların evlerde paylaşıldığını, komşularla bir araya gelinip yemek yendiğini hatırlatarak, şimdi ise kimsenin birbirinin yüzüne bakmadığını dile getirdi.

Bir Zile sakini, “Eskiden Kurban Bayramı’nda dualarla evimizde kurbanımızı keser, komşularımızı davet eder, hep birlikte yemeğimizi yerdik. Şimdi ise herkes kasaplarda, kıyma makinelerinde sıraya girmiş durumda. Bayramın o sıcaklığı, o paylaşım ruhu kalmadı. Herkes sadece kendi işini halletmeye bakıyor,” diyerek eski günlere olan özlemini ifade etti.

Bu değişim, modern yaşamın getirdiği hızlı tempo ve pratik çözümler arayışının bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Ancak, bayramın manevi ve sosyal boyutunun zayıflaması, birçok kişi tarafından endişe verici bulunuyor.

Kurban Bayramı’nın asıl amacının, birlik ve beraberlik içinde paylaşmak ve yardımlaşmak olduğunu unutmamak gerekiyor. Geleneklerin yaşatılması ve bu manevi değerlerin gelecek nesillere aktarılması, toplumun sosyal dokusunun korunması açısından büyük önem taşıyor.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.