HABERMAX.Her geçen gün artan dev yenilenebilir enerjiye yatırımları, dev lojistik operasyonları da beraberinde getiriyor. Proje taşımacılığının önemli oyuncularından Batu Logistics’in Genel Müdürü Efe Göktuna, zorlu coğrafi koşullarda yürütülen taşımalarda meteorolojik koşullar dahil tüm olasılıkları hesaplayarak hareket ettiklerini söyledi.
Yenilenebilir enerji yatırımları; rüzgâr türbini, makine, santral üniteleri gibi büyük ve ağır yüklerin sevkiyatı için proje taşımacılığına talebi yükseltti. Taşımalarının yüzde 25’i “gabari dışı” da denen proje taşımacılığı operasyonlardan oluşan Batu Logistics, Afrika başta olmak üzere Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Balkanlardaki acente altyapısını bu anlamda geliştirmeye odaklandı. Şirketin Genel Müdürü Efe Göktuna, uluslararası proje taşımacılığında enerji sektörüne yönelik sürdürülebilir çözümler sunduklarını belirtti.
“Yenilenebilir Enerji Yatırımları, Proje Taşımacılığı Talebini Artırıyor”
Enerji sektöründe proje taşımacılığının artarak devam ettiğine işaret eden Göktuna, “Bu tür yatırımların lojistik operasyonlarında da çevreye saygılı olmak çok önemli. Bu nedenle minimum kara yolu kullanmaya özen gösteriyoruz. Ağırlıklı olarak deniz yolu ve demir yolu kullanıyoruz. Limandan low-bedlere yüklediğimiz gabari dışı yükleri, önceden planlamasını yaptığımız güzergâh kapsamında kara yolu ile hedefe ulaştırıyoruz. Fabrika, Rüzgâr Santralleri, Sivil Havacılık ve savunma sanayiine yönelik ciddi taşımacılık projeleri gerçekleştirdik.” dedi.
“Doğal afet risklerini bile hesaplıyoruz”
Göktuna, proje taşımacılığında mühendislerin de bulunduğu uzman ekiplerle çalıştıklarını, beklenmeyen sorunlara ilişkin hazırladıkları senaryolar doğrultusunda önlemler aldıklarını belirterek, şunları da kaydetti:
“Proje taşımalarında en önemli nokta hesaplama ve öngörülemeyen durumlara karşı tedbir almak. Bu sebeple güzergâhı en ince ayrıntısına kadar inceliyoruz. Hatta bölgede taşıma günü ve saatinde meydana gelebilecek, doğal afet riski taşıyabilecek meteorolojik unsurları bile takip ediyoruz. Taşımayı sorunsuz gerçekleştirebilmek için yerel yönetimler ve kara yolları ile özel çözümler de geliştirebiliyoruz. Son yaptığımız bir taşımada, yola devam edebilmek için yerel otoritelerle çalışarak bir geçidin özel ekipmanlar ile genişletilmesini sağladık.”