Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Yeni nesil ‘Kuzey Işıkları’: Eğitimde Koçluk Sistemi

Yeni nesil ‘Kuzey Işıkları’: Eğitimde Koçluk Sistemi
1 Kasım 2023 19:34
95

HABERMAX.Öğrenme pratikleri tüm dünyada her geçen gün değişerek kitlelerden öte bireylere özel yapıya bürünmeye başlarken, öğrenme süreçlerinde gelişime destek olarak yol arkadaşlığı eden ders koçlarının da önemi giderek artıyor. Peki, ders koçlarının katkıları nelerdir? Gelin Doping Hafıza Rehberlik ve Koçluk Uzmanı İlkem İşcan’ın açıklamalarına kulak verelim.


Milattan önce 4000-2000 yılları arasında yaşadığı bilinen ve ‘Medeniyetin Beşiği’ olarak tarif edilen Sümerlerden bu yana öğrenme faaliyetleri her yüzyılda değişirken, en önemli değişimin pedagoji alanında yaşandığı görülüyor. Aradan geçen üç bin yıllık süreçte pek çok değişimin yaşandığının altını çizen Doping Hafıza Rehberlik ve Koçluk Uzmanı İlkem İşcan, “Zaman içerisinde yaşanan birçok değişim var ve günümüzde insanlar için birçok öğrenme pratiği ve seçeneği bulunuyor. Ancak çağ için önem arz eden bir durum daha var ki o da çocuk ve gençlerin psikolojik iyi oluş durumları. Bu çok önemli bir konu. Doğuştan sahip oldukları potansiyeli görmek ve bunu ortaya çıkararak gelişmesini sağlamak için adım atmak gerekiyor. Bu noktada bireylerin akademik ve sosyal hayatını bir bütün olarak ele alan ders koçları öğrenciler için adeta bir kuzey ışığı rolü üstleniyor” dedi.

Sadece bir ders koçu değil aynı zamanda yol arkadaşı
Öğrenme teknolojilerinin artmasıyla birlikte günümüzde bireyler yüz yüze öğrenme pratiklerinin yanı sıra her geçen gün dijital öğrenme platformlarına da ağırlık veriyor. Bu sayede ebeveynler çocuklarının gelişimini de takip etme fırsatı buluyor. Ders koçlarının ve dijital öğrenmenin önemine değinen İşcan, “Ders koçları öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimini olumsuz etkileyen durumlarla mücadele etmede adeta bir yol arkadaşı görüyor. Öğrenme süreci devam eden bireye en uygun çalışma programını oluşturmadan, ihtiyaca göre bu programı düzenlemeye ve bireyin sevdiği aktivitelere zaman ayırabilmesi için fırsatlar oluşturmaya kadar pek çok konuda destek oluyor. Benjamin Disraeli ,’İnsana yapılacak en büyük iyilik ona zenginliği bahşetmek değil, ondaki zenginliği fark etmesini sağlamaktır’ diyor. Bunun için her bireyin kendisini geliştirmek istediği alanda ona özel bir öğrenme yolculuğu kurgulamak çok kıymetli. Mesela bu konuda Doping Hafıza’nın alanında ilk olan bire bir koçluk hizmeti bireylere çok büyük katkılar sağlıyor. Bireylerin belirli zaman aralıklarıyla görüşme imkanı bulduğu alanında uzman ders koçları, bireylerin tüm sorularına yanıt verip bir yandan yol gösterirken diğer yandan da ebeveynlere rehberlik ederek başarıya giden yolda çok büyük görevler üstleniyor” açıklamasında bulundu.

Hedefe ulaşmak için çözüm geliştiriyorlar

Ders koçlarının başarıya yönelik yüksek motivasyon sağladığına değinen İşcan, “Öğrenme sürecindeki bireyler ve aileleriyle samimi iletişim kuran ders koçları yüksek motivasyon sağlayan faaliyetleri ile başarıya kapı aralıyor. Kurulan güçlü iletişim bağları sayesinde ders koçları bireyin öğrenme tarzlarını, kariyer hedeflerini, güçlü ve zayıf yönlerini tespit ederek potansiyelini açığa çıkarmak ve kullanmak için rehberlik etme fırsatı buluyor. Bu süreçte hem hedefleri belirleme konusunda destek sunarken hem de öğrenme pratiğini sürdüren birey ile hedeflere ulaşmak için birlikte çözümler geliştiriyor” dedi. Ders koçlarının mesleki yetkinlik ve yeteneklerinin de önem taşıdığının altını çizen İşcan, “Yol arkadaşlığı ettiği bireye yakın temasta bulunan ve eğitim süreçlerini bizzat takip eden ders koçlarının yalnızca psikolog ve psikolojik danışmanlık alanlarının mezunlarından oluşuyor olması koçluk hizmetlerinin başarısı için son derece önemli bir nokta, buna dikkat etmekte yarar var. Bunun için çocukların ve gençlerin öğrenme süreçlerinde gelişimini desteklemek ve potansiyelini ortaya çıkarmak için ebeveynlerin üzerine doğru koçlarla çalışmak gibi önemli görevler düşüyor.”

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.