Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

“Yaşayan Okullar Projesi”, Bakan Selçuk ve Vali Yerlikaya’nın Katılımıyla Tanıtıldı

16 Ekim 2020 16:02 | Son Güncellenme: 16 Ekim 2020 16:13
724

AHA.Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “Yaşayan Okullar Projesi” tanıtım toplantısı, Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın katılımıyla gerçekleşti.
Projenin tanıtım toplantısına; Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Vali Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, İlçe Kaymakamları, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İlçe Belediye Başkanları, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, TMSF Başkanı Muhiddin Gülal ve projeye destek veren mimarlık ofislerinin yetkilileri katıldı.

Projenin tanıtım videosuyla başlayan programda, Bakan Selçuk, Vali Yerlikaya ile Eyüpsultan Yunus Emre İlkokulu Sınıf Öğretmeni Dilek Kelebek ve Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sınıf Öğrencisi Kadir Arda katılımcılara hitaben birer konuşma gerçekleştirdiler.

Bakan Selçuk, bugünün kendisi için ayrı bir anlam taşıdığını ifade ederek “Çok eski yıllardan beri okul mimarisi konusunda özel olarak çalışıp sonsuz hayaller kuran bir arkadaşınızım ve hep okulların içinin nasıl olması gerektiği konusunda çeşitli varsayımlar üzerinde çeşitli akademik çalışmalar ve bazı projeler yapma imkânımız oldu. Bugün bu hayalimi gerçekleştirmek için bir mimari atılımın içerisindeyiz.” dedi.

İnsan-mekân ilişkisinin mutluluğa olan etkisinden söz eden Bakan Selçuk, vakitlerinin çoğunu okulda geçiren öğrenciler için okul binalarının önemini vurguladı. Varlık amacı öğrenciler olan okulları güzelleştirmenin peşinde olduklarının altını çizen Bakan Selçuk, her okul binasının kendi iklim ve coğrafyasına uygun şekilde inşa edilmesinin önemli olduğunu belirtti. Bu projenin kıymetinin de bu noktadan ileri geldiğini vurgulayan Bakan Selçuk, “Coğrafyaya, kültüre, doğaya, dokuya hürmet etmek, oranın şartlarına saygı göstermek, oranın ihtiyaçlarını dikkate almak gerekir.  Okul-çevre ilişkisi nasıl güzelleşir sorusunu bu projeyle açıklamış olduk.” ifadelerine yer verdi.

Yeni okullarda teknolojinin getirdiği yenilik ve ihtiyaçları karşılamak için akıllı sistemlerin kullanıldığını belirten Bakan Selçuk, “Biz sadece çocuğun mutluluğuna bakıyoruz. O nedenle de bir okulun nasıl güzelleştirileceği konusunda bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz.” ifadelerinin ardından projeye emek veren isimlere teşekkür etti.6

“Yaşayan Okullar Projesi ile Gelecek Kuşaklara İz Bırakmalıyız”

Vali Yerlikaya, “Yaşayan Okullar” projesine Bakanlık başta olmak üzere destek olan kurumlara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Vali Yerlikaya, “Okullar, yavrularımızın 4-5 yaşında buluştuğu 19-20 yaşına kadar çok uzunca bir zaman içinde yaşamak zorunda olduğu ve geleceğin inşa edildiği mekanlar. Sayın Bakanımızın bir sözü var hiç aklımdan çıkmıyor. “Onlara bir özgeçmiş yazmak için değil, onları geleceğe hazırlamak…” diyerek okul binalarının mimari tasarımının önemine değindi.

Vali Yerlikaya, konuşması şu şekilde sürdürdü: “Şu anda okullarımızla ilgili, Gazi Mustafa Kemal’in ifadesiyle medeniyetimizin hülasası İstanbul’da bizden sonraki neslimize aktaracağımız muazzam tarihi eserlerimiz var. İşte bunlardan birisi içinde bulunduğumuz mektep.

Şimdi, 2023 Eğitim Vizyonuyla Yaşayan Okullar Projesiyle biz de geçmişten bize yaşayarak gelen okullar gibi, bizden sonraki kuşaklara da yaşayan okullar, binalar bırakmamız lazım.

Bugün Sayın Bakanımızın kıymetli çalışmalarıyla bunu yapmak için bir araya geldik. Yedi bölgede, hangi ilde olursa olsun. İster metropolde, ister ilçelerde, beldelerde öyle okullar tasarlayalım ki yaşayan mimarimizin, mimarlarımızın eserlerini en üst seviyede orada görelim.”

İstanbul’da okulların güçlendirilmesine yönelik olarak yürütülen çalışmalara değinen Vali Yerlikaya, “1999 yılı öncesinde yapılmış okullarımızın  %92’sinin deprem dayanımını hamdolsun sağladık. Ya yıktık yeniden yaptık ki bu oran yaklaşık  %40’a tekabül ediyor. İstanbul’da yıkılan veya güçlendirilen 1156 okulumuz oldu.

2023 yılından önce Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı, Kıymetli Bakanımız Ziya Hocamızın takip ve koordinasyonuyla İstanbul’umuzda Allah’ın izniyle hepsini tamamlayacağız. Tamamlayacağız ama biliyorsunuz yeni okul ihtiyaçlarımız da var.

İstanbul’da 77 adet sorunsuz arsamız var. Buradan İstanbullu hemşehrilerimize, hayırseverlerimize seslenmek istiyorum. Bu arsalarımızı en kısa zamanda kıymetli hayırseverlerimizle buluşturmak istiyoruz. Ama, daha önceki yapılanlardan farklı olarak.  Yaşayan Okullar Projesi’nin en güzel ilk 77 uygulamasının da bu arsalarımızda olmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Vali Yerlikaya, “Sayın Bakanım, medeniyetimizin hülasası İstanbul’umuzda gelecek kuşaklarımızın, ‘iyi ki Yaşayan Okullar Projesini hayata geçirmişler. Mimari tasarımından uygulayıcısına, yüklenicisinden mühendisine, işçisinden idarecisine ve kandillerimiz olan öğretmenlerimize varıncaya kadar Allah razı olsun’ diyerek 2023 Eğitim Vizyonu ışığında gençlerimizi yetiştirecek bu çalışmaların hayırlara vesile olmasını diliyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Proje tanıtım toplantısı, konuşmaların ardından Bakan Selçuk’un, proje mimarlarına plaket takdimi ile tamamlandı.

Bakan Selçuk ve Vali Yerlikaya, beraberindeki heyet ile stantları gezerek 15 mimarlık ofisi tarafından hazırlanan 23 mimari projeyi inceledi

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.