Dolar 32,2532
Euro 34,7088
Altın 2.401,20
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Yakın tarihe ışık tutan belgesel-drama 1973 Biltmore Oteli Cinayeti, tüm bölümleriyle tabii’de

Yakın tarihe ışık tutan belgesel-drama 1973 Biltmore Oteli Cinayeti, tüm bölümleriyle tabii’de
18 Temmuz 2023 17:42
117

HABERMAX.Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Konsolosluğu’ndaki diplomatların bir Ermeni tarafından 1970’lerde şehit edilmesini konu edinen belgesel-drama türündeki tabii orijinal dizisi 1973 Biltmore Oteli Cinayeti, tüm bölümleriyle 19 Temmuz Çarşamba itibarıyla TRT Uluslararası Dijital Platformu tabii’de olacak.


TRT Uluslararası Dijital Platformu tabii, yakın tarihin birbirinden önemli olaylarına ışık tutmaya devam ediyor. Ermeni diasporasından bir grubun 1960’ların ortalarında ABD’deki Türk diplomatlara yönelik gerçekleştirdiği protestoların zaman içerisinde iki diplomatın canına mal olacak bir cinayete uzanmasını konu edinen 1973 Biltmore Oteli Cinayeti, tüm bölümleriyle tabii izleyicileriyle buluşacak.

Yönetmenliğini Şevki Es’in yaptığı 1973 Biltmore Oteli Cinayeti, aralarında dizinin danışmanı Prof. Dr. Haluk Şahin, senaristlerinden İbrahim Altay, konu ile ilgili araştırmalar yapan Amerikalı akademisyen Christopher Gunn’ın verdiği bilgiler ve olayda şehit olan diplomat Bahadır Demir’in eşi Sina Demir gibi o günleri birebir yaşamış kişilerin tanıklıkları eşliğinde anlatılıyor.

Dizide dönemin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar‘ı canlandıran Caner Kurtaran’a Burak Sevinç, Teoman Kumbaracıbaşı, Oya Unustası ve Gaye Gürsel gibi isimler eşlik ediyor. 6 bölümden oluşan dizinin konusu ise şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti’nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar, deneyimli bir diplomattır. Yardımcısı Bahadır Demir ise ilk görev yeri olarak bu şehre atanır. Los Angeles, aynı zamanda Ermeni kökenli Amerikan vatandaşlarının yoğunlukta yaşadığı bir bölgedir. Türkiye’yi çok seven ve orada yaşayan Türklerle iyi ilişkileri bulunan Ermeniler çoğunlukta olsa da konsolosluk önünde gösteriler yapmak, Cumhuriyet balosuna baskın düzenlemek gibi eylemlerde bulunan fanatik gruplar da vardır.

Hastalıklı ve megaloman bir karaktere sahip olan Gürgen Yanıkyan, dışlandığı kendi toplumuna karşı kahraman olmak ve hak ettiğini düşündüğü itibarı görmek için Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve yardımcısı Bahadır Demir’i katletmeye karar verir.

Yanıkyan, aylarca plan yaptıktan sonra, Gourg Yanıki adlı bir İran vatandaşı görünümünde Türk konsolosluğu ile irtibata geçer. Sultan Abdülhamit’in sarayından çalıntı bir resim ve antika parayı Türkiye’ye armağan edeceğini söyler. Yazışmalar sonucunda eserlerin kabul edilmesine karar verilir. 27 Ocak 1973 günü Mehmet Baydar ve Bahadır Demir, vadedilen resim ve antika parayı almak için Yanıkyan’la Biltmore Oteli’nde buluşur. Yanıkyan, onları önceden planladığı gibi otel odasında acımasızca katleder ve yıllarca sürecek olan bir nefret silsilesinin tohumunu atmış olur.

Türk diplomatlara karşı ilk saldırı olarak nitelenen ve daha sonra bir saldırılar zinciri haline dönüşen bu olayın iç yüzünü tarihi belgeler ve tanıklıklar eşliğinde anlatan belgesel-drama 1973 Biltmore Oteli Cinayeti için tabii başına!

tabii, Türkiye’de tabii uygulaması veya www.tabii.com üzerinden ücretsiz olarak izlenebiliyor

Zengin içeriğinde dramalardan romantik komediye, gençlik dizilerinden çocuklara yönelik programlara kadar pek çok farklı tür bulunan TRT’nin uluslararası platformu tabii, iOS ve Android’deki tabii uygulamaları ile çeşitli akıllı cihazlardan, www.tabii.com aracılığıyla bilgisayarlardan ve bağlı TV cihazlarından izlenebiliyor. Uygulama veya site üzerinden ücretsiz olarak üye olduktan sonra tüm tabii içeriklerinin yanı sıra TRT kanallarına canlı olarak erişilebiliyor.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.