HABERMAX. Avrupa’daki en iyi araştırmacıların çığır açıcı projelerini ortaya çıkarmayı ve çılgınca genişlemeyi kolaylaştıran yenilikleri engellemeyi amaçlayan Avrupa Araştırma Konseyi (ERC), bu yıl Türkiye’den tek projeye Gelişmiş Hibe desteği sağladı. Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü’nden Doç. Dr. İpek Azime Çelik Rappas’ın yürütücüsü olduğu “Duvarlardan Köprülere: Hapishane Topluluklarının Medya Üretimi” başlıklı proje, 5 yıl boyunca 2,5 milyon euro bütçeyle desteklenecek.
Koç Üniversitesi, Avrupa’nın en saygın reklam fonlarından biri olan ERC Advanced Grant kayıtlı bir kez daha Türkiye’ye getirmeyi başardı. Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü’nden Doç. Dr. İpek Azime Çelik Rappas’ın yürütücüsü olduğu ve TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı (EBAG) kapsamında değerlendirilen “Duvarlardan Köprülere: Hapishane Topluluklarının Medya Üretimi” başlıklı proje, 2,5 milyon euroluk bütçeyle desteklenmeye hak kazandı.
2024 yılı ERC Advanced Grant programında 2.534 başvuru arasında yalnızca 281 proje fon almaya hak kazandı. Bu projeler arasında Türkiye’den sağlanan tek proje olma özelliği taşıyan araştırma, Koç Üniversitesi’nin uluslararası araştırmalarındaki başarılarında bir kez daha gösterildi.
2012’den bu yana Türkiye’ye gelen 56 ERC desteğinin 32’si Koç Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yürütülmektedir. Bunların arasında 22’si ana proje desteği, 10’u ise ticarileştirme amaçlı ek ERC desteği olan Kavram Kanıtlama desteği aldı. Bugüne kadar Koç Üniversitesi bünyesinde ERC desteği alan entegrasyonu 21’i mühendislik, 8’i sosyal bilimler ve 3’ü de bilgi biyolojik ve genetik uzmanlık araştırmalarından oluşmaktadır.
Duvarlardan Köprülere: Medya Üretimi ve Katılımcı Anlatılar
“Duvarlardan Köprülere” projesi , mahkumları ve destekçilerini yalnızca izlenen kişiler olarak değil, aynı zamanda aktif medya üreticisi olarak ele alıyor. Medya, edebiyat, sanat, kriminoloji ve etnisite araştırmalarını bir araya getiren bu disiplinlerarası araştırma, farklı bölgelerdeki hapishane bölümlerinin keyif alma yollarını inceliyor.
Proje, kişinin ürettiği medya aracılığıyla mahkumların, ailelerinin ve destekçilerinin kendi hikayelerini ortaya çıkarmayı hedefliyor.
Proje kapsamında:
Ayrıca proje, bu yeteneğin geliştirilmesi için gerekli dilsel, kültürel ve etik birimlerle donatılmış bir araştırma ekibinin gelişimini da mümkün kılacak. 5 yıl sürecek 4 doktora araştırmacısı ve 4 doktora öğrencisi görev alacak.
Bu proje, yalnızca Türkiye için değil, dünya genelinde sosyal adalet, medya çeşitliliği ve kapsayıcılık gibi önemli özelliklerde fark yaratmayı hedefliyor.