AHA.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu yayınladığı mesajda “Ölene dek yazmayı, gazetecilerin haklarını savunmayı bırakmayan önceki başkanlarımızdan Nail Güreli’yi sevgi ve özlemle anıyoruz” dedi.
İSTANBUL – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu dört yıl önce aramızdan ayrılan önceki başkanlarından Nail Güreli’nin ölüm yıldönümü için bir mesaj yayınladı. Yönetim Kurulu’nun mesajında şu görüşler yer aldı:
“Basınımızın yüz akı isimlerinden Nail Güreli gazeteciliğe yaptığı katkıların yanı sıra meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin gelişmesi, kurumsallaşması için de önemli hizmetler verdi. Başkanlığı sırasında Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesinin yayınlanmasına öncülük etmesi ve yerel basının eğitimi için çaba harcaması unutulmaz hizmetlerinden yalnızca birkaçıdır. Ölene dek yazmayı, gazetecilerin haklarını savunmayı bırakmayan değerli gazeteci ve Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin önceki başkanı Nail Güreli’nin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.”
NAİL GÜRELİ KİMDİR?
(1932 – 26 Ekim 2016)
İstanbul’da doğdu. Mesleğe 1952’de Hizmet Gazetesi’nde stajyer olarak başladı. Son Posta, Son Telgraf, Tan, Akşam (iki kez), Vatan, İkdam, Milliyet (üç kez), Hürriyet Haber Ajansı, Hürriyet ve Güneş gazetelerinde muhabir, istihbarat ve çeşitli servislerin şefi, Haber Müdürü, Halkla İlişkiler Müdürü, Yazı İşleri Müdürü, Genel Yayın Yönetmeni olarak mesleğin hemen her dalında çalıştı. Meslek yarışmalarında 12 ödül kazandı, TDK’nin röportaj ödülünü aldı. Ayrıca, aralarında Orhan Apaydın Vakfı Demokrasi ve Barış Ödülü, Sertel Gazetecilik Vakfı Demokrasi Ödülü de olmak üzere, çeşitli kuruluşların ödüllerine değer görüldü. Yayımlanmış 17 kitabı arasında Basınla ilgili “Şu Bizim Medya” ve “Dünden Bugüne Babıâli” yer alıyor. 20 yılı aşkın süre, TGS’nin çeşitli kademelerinde görev yaptı; 1982’de TGS Genel Başkanlığından ayrılarak Sosyal Demokrat Parti’nin (SODEP) kurucuları arasına katıldı ve askeri yönetimce veto edildi. Üç dönem (altı yıl) TGC Yönetim Kurulu üyeliği yaptıktan sonra 1994 Mart’ında Başkanlığa seçildi; 2 Nisan 2001’de yenileşme ve katılımcılık gerekçesiyle başkanlıktan ve yönetimden istifa etti. Başkanlığı döneminde TGC’nin günlük yayın organı “Bizim Gazete” yayımlandı, Cemiyetin kurucusu Sedat Simavi adına konulan ve Hürriyet Gazetesi tarafından sürdürülen Sedat Simavi Ödülleri Cemiyet bünyesine alındı; çeşitli illerdeki 50’yi aşkın gazeteciler cemiyetinin işbirliği ve dayanışmasını sağlamak üzere Gazeteciler Cemiyetleri Başkanlar Konseyi oluşturuldu. TGC bünyesinde Basın Senatosu kuruldu. Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi yayınlandı. Konrad Adeanauer Stiftung ile yerel basın meslek içi seminerlerini ve yerel basın ödüllerini kapsayan “Medya Projesi” imzalandı. Toplu anma amacıyla 6 Nisan “Öldürülen Gazeteciler Günü” ilan edildi. Yedi meslek örgütünün işbirliği ve dayanışma platformu meydana getirildi. Basın Şeref Kartı ve 2003 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Güreli bir çocuk babasıydı.