Dolar 32,5945
Euro 34,7759
Altın 2.408,59
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Son Dakika Dünya Sağlık Örgütü’nden kızamık ve menenjit atağı

Son Dakika Dünya Sağlık Örgütü’nden kızamık ve menenjit atağı
7 Şubat 2020 10:12 | Son Güncellenme: 7 Şubat 2020 10:13
476

AHA.Dünya Sağlık Örgütü Yürütme Kurulu, önümüzdeki on yılda kızamık dahil küresel aşılama politikalarının hedefini belirleyecek kararlara imza attı. Kurul, Genel Direktörün 2011-2020 Küresel Aşılama Eylem Planı’ndan alınan dersler hakkında raporunu değerlendirdikten sonra iki karar taslağı oluşturdu. Bunlardan biri küresel aşılama çabalarını kimseyi geride bırakmayacak şekilde güçlendirmeyi, diğer ise 2030’a kadar menenjiti ortandan kaldırmayı öngörüyor.

antibiyotik

Bu iki karar, bu yılki Dünya Sağlık Asamblesi’nde görüşülmek üzere hazırlanan “2030 Aşılama Ajandası” ve “2030’a Kadar Menenjitin Ortadan Kaldırılması” başlıklı plan ve stratejilerde dikkat edilmesi gereken hususları içeriyor.

Genel Direktörün raporuna göre, halihazırda yılda 116 milyondan fazla çocuk aşılanıyor, ancak aşılama kapsamı son yıllarda %85 civarında duraklamış durumda. Yürütme Kurulu’nun bazı üyeleri, bu şekilde kızamığın yer yüzünden silinemeyeceğini belirtti.

Kızamık aşı karşıtlığı yüzünden hortladı

Dünyanın önümüzdeki on yıldaki sağlık gündeminde yer alan konular arasında; aşı karşıtlığı, kentleşme ve göç, iklim değişikliği ile kırılgan ve çatışmalardan etkilenen bölgelerde aşılama güçlüğü de yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tüm bu konulara Küresel Aşılama Eylem Planı’nın yeni sürümünde ele alınacak.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilk kez 2019’da küresel bir sağlık tehdidi olarak kabul edilen aşı karşıtlığı birçok kişinin ilgisini çeken bir konu. Aşı yaptırmayı reddetme veya gecikme sonucunda Avrupa ülkeleri kızamıktan ari olma statülerini kaybettiler. Bunun yanında Samoa’da 5 bin kişiyi etkileyen kızamık salgını da yine 2019’da gerçekleşti.

Health Policy Watch sitesinin haberine göre; Dünya Sağlık Örgütü, bilgi kirliliği ve aşı karşıtlığı yanında; paydaşların desteğinin yetersiz olması, iletişim stratejilerinin etkisi kalması, coğrafi zorluklar ve maddi sıkıntıların da hiç ya da yeterince aşılanamayan %15 oranında çocuğa ulaşılmasının önünde engel olduğunu da belirtti.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.