AHA.Dünya Sağlık Örgütü Yürütme Kurulu, önümüzdeki on yılda kızamık dahil küresel aşılama politikalarının hedefini belirleyecek kararlara imza attı. Kurul, Genel Direktörün 2011-2020 Küresel Aşılama Eylem Planı’ndan alınan dersler hakkında raporunu değerlendirdikten sonra iki karar taslağı oluşturdu. Bunlardan biri küresel aşılama çabalarını kimseyi geride bırakmayacak şekilde güçlendirmeyi, diğer ise 2030’a kadar menenjiti ortandan kaldırmayı öngörüyor.
Bu iki karar, bu yılki Dünya Sağlık Asamblesi’nde görüşülmek üzere hazırlanan “2030 Aşılama Ajandası” ve “2030’a Kadar Menenjitin Ortadan Kaldırılması” başlıklı plan ve stratejilerde dikkat edilmesi gereken hususları içeriyor.
Genel Direktörün raporuna göre, halihazırda yılda 116 milyondan fazla çocuk aşılanıyor, ancak aşılama kapsamı son yıllarda %85 civarında duraklamış durumda. Yürütme Kurulu’nun bazı üyeleri, bu şekilde kızamığın yer yüzünden silinemeyeceğini belirtti.
Dünyanın önümüzdeki on yıldaki sağlık gündeminde yer alan konular arasında; aşı karşıtlığı, kentleşme ve göç, iklim değişikliği ile kırılgan ve çatışmalardan etkilenen bölgelerde aşılama güçlüğü de yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tüm bu konulara Küresel Aşılama Eylem Planı’nın yeni sürümünde ele alınacak.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilk kez 2019’da küresel bir sağlık tehdidi olarak kabul edilen aşı karşıtlığı birçok kişinin ilgisini çeken bir konu. Aşı yaptırmayı reddetme veya gecikme sonucunda Avrupa ülkeleri kızamıktan ari olma statülerini kaybettiler. Bunun yanında Samoa’da 5 bin kişiyi etkileyen kızamık salgını da yine 2019’da gerçekleşti.
Health Policy Watch sitesinin haberine göre; Dünya Sağlık Örgütü, bilgi kirliliği ve aşı karşıtlığı yanında; paydaşların desteğinin yetersiz olması, iletişim stratejilerinin etkisi kalması, coğrafi zorluklar ve maddi sıkıntıların da hiç ya da yeterince aşılanamayan %15 oranında çocuğa ulaşılmasının önünde engel olduğunu da belirtti.