HABERMAX.Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen “İş Güvenliğinin Yıldızları Ödülleri”nde, MESS üyesi işyerlerinde geliştirilen iş sağlığı ve güvenliği alanındaki örnek uygulamalar ödüllendirildi. 5 kategoride 33 projenin ödüllendirildiği törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan da katıldı.
Türkiye’nin en büyük işveren sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), “yeni nesil sendikacılık” anlayışı ve “gelecek vizyonu” ile, iş sağlığı ve güvenliği konusunu önceliklendirerek faaliyetlerini sürdürüyor. Sıfır kaza hedefi ile, tüm paydaşlarıyla iş birliği içerisinde bu alanda bilinçlendirme çalışmaları yürüten MESS, 2015 yılından bu yana düzenlediği İş Güvenliğinin Yıldızları Ödülleri ile üye işyerlerinde geliştirilen örnek uygulamaları ödüllendiriyor.
Bu yıl sekizincisi düzenlenen MESS İş Güvenliğinin Yıldızları Ödül Töreni; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan ile, MESS üyesi şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanları, Genel Müdürleri, kamu ve özel sektörden paydaşların katılımıyla gerçekleşti. 500’den fazla MESS üyesi temsilcisinin de katıldığı törende Dijital İSG, Davranış Odaklılar, İSG Elçileri, İSG Özel Ödülü ve bu yıl ilk kez eklenen Afet ve Acil Durum Yönetimi olmak üzere, 5 ayrı kategoride toplam 33 proje ödüllendirildi. Aynı zamanda, bu yıl Cumhuriyetimizin 100. Yılı vesilesi ile bugüne kadar yarışmaya en çok başvuru yapan ve ödül alan şirketlere İSG 100. yıl özel ödülü verildi.
“İş kazalarının yüzde 95’i öngörülebilir ve önlenebilir”
Ödül törenindeki konuşmasında, çalışma hayatını dönüştürürken yeni teknolojilerin İSG alanında özellikle kazaların önlenmesi için yeni imkanları da beraberinde getirdiğini vurgulayan MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, “Bilimin ve teknolojinin geldiği seviye itibarıyla iş kazalarının yüzde 95’i öngörülebilir ve önlenebilir. Sıfır iş kazası hedefine ulaşmak dijital çözümler ile artık daha kolaylaşıyor. İmalat sanayimizi üretimin ve çalışma hayatının dijital geleceğine hazırlamak için kurduğumuz MEXT Teknoloji Merkezimiz dijital İSG çalışmalarımızın da odağında yer alıyor. Bu merkezde en çok önem verdiğimiz konuların başında çalışma arkadaşlarımızın iş ortamındaki sağlığı ve güvenliği yer alıyor. Vazgeçilmez hedefimiz ise sıfır kaza. MEXT’te hem milli hem de küresel olmak üzere en başarılı teknoloji ve çözüm sağlayıcılarla iş birliği içinde sunacağımız yeni dijital çözümlerle bu hedefe daha da yakın olacağız. MEXT’te bulunan dijital fabrikamızdaki 200’den fazla kullanım senaryosunun en önemlileri İSG alanında. İleri İSG çözümleri sunan en iyi firmaları MEXT’te üyelerimizle bir araya getiriyoruz. Üyelerimiz ve ekosistemimizle birlikte dijital teknoloji ve yapay zekâ uygulamalarını kullanarak yeni İSG çözümleri geliştiriyoruz. TİSK, TİSK Mikrocerrahi Vakfı (TİSK MCV) ve Intenseye iş birliğiyle “Türkiye’nin Sıfır Kazaya Yolculuğu” projesini hayata geçirdik. Proje ile sunulan yapay zekâ destekli İSG video analiz yazılım platformu sayesinde işletmelerdeki olası iş kazaları önlenebilir hale geliyor. Böylece iş yerlerinde maddi manevi büyük kayıplara yol açan kazalarının önüne geçilebiliyor” dedi.
İSG sadece fabrikalarda değil, hayatın her yerinde
Etkinlikte, İSG’nin sadece fabrikalarda değil, hayatın her yerinde olduğunu vurgulamak amacıyla “İSG Liderleri Paneli” gerçekleşti. Panelde, iki kez Formula 1 Dünya Şampiyonu olan, ‘Uçan Fin’ adıyla anılan F1 Pilotu Mika Häkkinen, dünya çapında çok sayıda şampiyonluğa sahip Red Bull pilotu Mélanie Astles ve Serbest Dalış’ta çok sayıda Dünya şampiyonluğu olan Devrim Cenk Ulusoy da konuşmacı olarak yer aldı.
İş Sağlığında Güvenli Teknolojiler ve Dijital Dönüşüm Lideri Cam Stevens’ın moderasyonu ile, “İSG Hayatın Her Yerinde: “Karada, Denizde ve Havada” temasıyla düzenlenen panelde, tehlikeli branşlarda dünya şampiyonu olan isimler, başarılarının altında yatan iş sağlığı ve güvenliği ilkelerini ve kariyer hikayelerini anlattı.
5 Kategoride Toplam 33 Ödül
5 kategoride 33 ödülün verildiği yarışmada, ödül almaya hak kazanan projeler iki aşamada belirlendi. Projeler ilk aşamada, alanında uzman kişilerden oluşan Teknik Komite tarafından ön elemeden geçti. İkinci aşamada ise halk oylaması ve jüri değerlendirmesiyle ile ödül sahipleri belirlendi. Aynı zamanda, bu yıl Cumhuriyetimizin 100. Yılı vesilesiyle, bugüne kadar en çok başvuru yapan ve ödül alan 6 MESS üyesi şirkete İSG 100. yıl özel ödülü verildi.