Dolar 32,2523
Euro 34,8551
Altın 2.432,33
BİST 10.082,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

Konuk Yazar Etem Sevik Yazdı: Mart ayı kedilerin çiftleşme zamanı…

Konuk Yazar Etem Sevik Yazdı: Mart ayı kedilerin çiftleşme zamanı…
18 Mart 2024 00:42
210

HABERMAX. DEĞERLİ OKURLAR: Kedilerin çiftleşme dönemi genelde her yıl mart ayında başlar. Mart ayı yaklaştığı zaman hem dişi hem de erkek kediler genleri gereği kızana giriyorlar. Bu ayda karşı cins bir kediye ihtiyaç duyarlar ve şayet kendileri için çiftleşeceği uygun kediyi bulamazlarsa kızandan çıkmaları ortalama olarak iki hafta devam edebilir.

Mart Ayında Kedilerde Çiftleşme Dönemi ve Kızgınlık Hakkında Bilgiler

Peki kediler mart ayında neden kızgınlığa giriyor?
Bir tıp bilgisi olarak kedilerde hipotalamus hormonları, Mart ayında gündüz saatlerinin uzaması ile birlikte artmaya başlıyor. Beyinde meydana gelen bu hormon artışı da cinsel organlara uyardığı için kediler kızgın oluyor.

Mart ayı kedilerin tüy döktükleri önemli bir zaman dilimi
Kedilerin tüy dökme zamanı genel olarak mart ayı dönemi olarak da bilinen kızgınlık zamanlarına denk geliyor. Ancak bu durum her kedi için kızgınlık dönemi mart ayında olur demek değil.

Mart ayı kediler için neden önemlidir?
Kedilerin çiftleşmesi erkek kedilerde 7.ayda başlıyor. Dişi kedilerde bu dönem 6.ayda başlıyor ve 10. aya kadar devam ediyor. Ondan ötürü kedilerin çiftleşmesi için en uygun zaman pek çok insanın bildiği gibi Mart ayı oluyor. Bununla beraber erkek kediler olgunlaştıklarında her zaman çiftleşmeye hazır durumda oluyor.

Kedilerde daha çok Mart ayında çiftleşiyor
Kediler bilinenin aksine marttan önce veya yaz boyunca da çiftleşiyor. Ancak çiftleşme dönemi daha çok mart ayında başlıyor. ‘halk arasında da böyle bilinir.’ Bu döneme yazımın bütününde de yer verdiğim gibi kızgınlık dönemi adı verilmekte.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.