Dolar 32,3010
Euro 34,6729
Altın 2.407,37
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

İSKİ GENEL MÜDÜRÜ RAİF MERMUTLU: KURUM MALİYETLERİ YÜZDE 46 ARTTI

İSKİ GENEL MÜDÜRÜ RAİF MERMUTLU: KURUM MALİYETLERİ YÜZDE 46 ARTTI
8 Eylül 2021 20:35 | Son Güncellenme: 8 Eylül 2021 20:37
232

AHA.İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, İSKİ’nin yatırım ve işletme maliyetlerinin yüzde 46 oranında arttığını söyledi.

İSKİ 2. Olağanüstü Genel Kurulu, Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlendi.

Genel Kurulda bir sunum gerçekleştiren Genel Müdür Mermutlu, İSKİ’nin yatırım ve işletme maliyetlerinin 2,5 yıl içerisinde yüzde 45,84 oranında arttığını söyledi.

Raif Mermutlu, artan maliyetlerin karşılanması amacıyla 6 kez tarife düzenlemesi talep edildiğini ancak toplam artış oranının yüzde 6,84’te kaldığını belirtti.

Sunumda yeni su tarifesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Genel Müdür Mermutlu, yeni tarife taleplerinin gerekçelerini şu şekilde sıraladı: “İstanbul’un altyapı ihtiyacı, nüfus artışına paralel olarak devam etmektedir. Eskiyen, ömrünü tamamlamış ekipman ile tesislerin bakım-onarım ve yenilenme ihtiyacı bir zorunluluk halidir. Istrancalar, Yeşilçay ve Melen gibi İstanbul dışından temin edilen suyun maliyeti, son elektrik zamlarından sonra, bir hayli artmıştır. Yükselen akaryakıt ve personel giderleri bütçeye ek yük getirmektedir. Dövize bağlı ithal ekipman ve kimyasal madde maliyetleri artmıştır. İnşaat maliyetleri de önemli oranda yükselmiştir.”

Ayrıca 2019-2021 yılları arasında tarifelerde yaşanan değişikliklere de değinen Mermutlu, TÜFE artışı ve bakım bedelinin kaldırıldığını, konutlarda kademe aralığının yükseltildiğini, yine konutlarda yüzde 46, işyerlerinde ise yüzde 10 indirime gidildiğini belirterek, an itibariyle suyun metreküp fiyatının 2014 Mart ayı rakamlarına tekabül ettiğini ifade etti.

İSKİ’DEN DEV ATIKSU YATIRIMLARI

İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu konuşmasında devam eden projelerle ilgili bilgiler de verdi. Marmara Denizi’nde meydana gelen müsilajın bir an evvel önüne geçilmesi amacıyla çalışmaların sıklaştığı ve atıksu arıtma tesisleri inşaatlarına ağırlık verdiklerini, bu çalışmaların da zamanında sona erebilmesi için su fiyatlarında yüzde 39 oranında artışın gerekli olduğunu vurguladı.

Baltalimanı Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Tuzla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 3. Kademesi’nde çalışmaların yüzde 80’i aşkın oranda tamamlandığını belirten Mermutlu, Yenikapı Atıksu Ön Arıtma Tesisi’nin biyolojik arıtmaya dönüştürme çalışmalarına da devam edildiğini belirtti.

Öte yandan 15 ileri biyolojik ve 1 biyolojik atıksu arıtma tesisi inşaatını planladıklarını, bunlarla birlikte atıksu tünelleri ve derin deniz deşarjlarının da yapılacağını ifade eden Genel Müdür Mermutlu, bütün bunların toplam maliyetinin 10 milyar liraya yaklaştığını ifade etti.

TARİFE TEKLİFİ MALİYET ARTIŞI DÜZEYİNDE

Konuşmasını sürdüren Mermutlu, “Talep edilen artış, İSKİ maliyetlerindeki artışlar göz önüne alınarak hesaplanmıştır. Bu artış kabul edildiği takdirde, Mayıs 2019 seviyesine gelmiş olacağız. Gelen zamlardan etkilenmemiş olacağız. Bu artış 2,5 yıldaki kaybı karşılayacak. Bundan sonra ortaya çıkabilecek zamlar bu artışın dışında düşünülmelidir. Bizim 2021 yılında yatırımlar için ayırdığımız bütçe 2 milyar 764 milyon 523 bin lira. Sırf müsilajla mücadelenin maliyeti yaklaşık 10 milyar lira. Hiçbir yatırım yapmasak, sadece müsilaj ile mücadele etsek ancak 3,6 yılda biz bu projeleri sonlandırabiliriz” dedi.

Sunumun ardından yapılan oylamada su tarifelerine yüzde 15,62’lik zam teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

İSKİ
Kurumsal İletişim
Şube Müdürlüğü

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.