Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik Yazdı: Coğrafya, insan ve mekan arasında nasıl bir ilişki var?

Konuk Gazeteci ve Yazar Etem Sevik Yazdı: Coğrafya, insan ve mekan arasında nasıl bir ilişki var?
22 Nisan 2024 08:51
79

HABERMAX. Sevgili Okurlar: Bu yazımda Coğrafya ve insan ilişkisi ile birbirine olan etkilerini konuş alım istiyorum sizinle.

Coğrafya; İnsan ve yer (mekân) arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalı. Coğrafya bu bakımdan sadece ülke, bölge ve benzeri yer isimlerini belirtme ve bunların nerede olduklarını göstermek değildir.

Coğrafyanın, insan hayatı üzerindeki etkisi ise tartışılmaz bir gerçek. Çünkü Coğrafya, bir yandan insanların fikirlerini ve yaşam şekilleri ve tarzlarını etkilerken, diğer yandan toplum yaşamında medeniyetlerin doğmasını, gelişmesini ve ayrıca devletlerin bulundukları bölgede ya da bugünkü anlamda küresel ölçekte söz sahibi olmalarını ya da olamamalarına etki etmektedir.

Bir yerin coğrafi özellikleri insanları nasıl ve ne yöne etkiliyor?

İnsanlar ilk ortaya çıktıkları zamandan itibaren hayatlarını sürdürdükleri coğrafyanın taşıdığı özelliklerine göre hareket etmek durumunda kalmışlardır. Bu açıdan İnsana etkisi her alanda görülen coğrafyanın belli başlı etkilerini şunlar oluşturur; Dil, Beslenme, barınma, giyim, uğraş alanları. Bu yüzden insanlar yaşadıkları coğrafyaya göre kültürlenir ve şekil alırlar.

Doğanın insana etkisi nasıldır?

Doğal unsurlar ve olaylarda insanların sosyal, ekonomik ve diğer beşeri faaliyetlerini büyük oranda etkiliyor. Onun için doğal olaylar ile insan faaliyetleri sürekli olarak bir etkileşim içerisinde oluyor. Bu ilişki doğa ve insan etkileşiminde önemli bir yer tutuyor. Örneğin ülkemizin çok yağmur alan Karadeniz bölgesi yeşil orman örtüsü ile kaplıdır ve yöresel ürünleri buna göre çeşitlenmiştir. Çay, fındık, pirinç gibi. Buna karşılık Akdeniz ikliminin ağır bastığı yörelerde sıcak mevsimi seven turunçgillerden olan portakal, mandalina, muz vs. daha fazla yetiştirilmektedir.

İnsanın doğa üzerine olan etkilerinden bazıları da şöyledir;

Doğanın zehirli gazlar ile kirletilmesi,

Kullanım dışı atıklar ile su kirliliğine neden olunması, yine çevreye bırakılan kimyasallar ile toprak yapısının bozulması, ormanların tahrip edilmesi gibi olumsuz çevresel etkilerle günümüzün en başta gelen mevsimsel sorunlarından olan küresel ısınmanın tetiklenmesini sayabiliriz.

Coğrafyanın toplum hayatına olan etkileri nelerdir?

İnsana etkisi her alanda olan coğrafya şartlarının toplum hayatına olan belli başlı etkilerini de şunlar oluşturur; Beslenme, barınma, giyim, dil, uğraş alanları. Bu nedenle insanlar yaşadıkları coğrafyaya göre şekil alırlar. İnsanların ve buna bağlı olarak toplumların yaşam biçimini oluşturan kültür öğeleri coğrafyadan etkilenir.

Coğrafyanın toplum için yaptığı çalışmalar nelerdir?

Coğrafyacılar, eğitim, çevre ve afet yönetimi ile şehir ve bölge planlama, yerel ve bölgesel kalkınma ve benzeri pek çok farklı alanda çalışırlar. Coğrafya ayrıca değişik kariyer fırsatları sunma kapasitesine sahip disiplinler arası bir alan yerlerin ve mekânların bilimidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.