Dolar 32,3858
Euro 34,7059
Altın 2.417,96
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

İSÜ Tıp Fakültesi, Moğolistan’da serebral palsi tedavisinde öncü bir adım attı

İSÜ Tıp Fakültesi, Moğolistan’da serebral palsi tedavisinde öncü bir adım attı
2 Ağustos 2023 14:48 | Son Güncellenme: 2 Ağustos 2023 14:49
160

HABERMAX.İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi. Prof. Dr. Tufan Hiçdönmez tıp dünyasında önemli bir başarıya imza attı. Moğolistan Sağlık Bakanlığı’nın daveti üzerine Moğolistan’a giden Prof. Dr. Hiçdönmez, ‘Üçüncü Devlet Hastanesi’nde beş Moğol çocuğa Selektif Dorsal Rizotomi (SDR) ameliyatı yaptı. Moğolistan’da ilk kez Prof. Dr. Hiçdönmez tarafından gerçekleştirilen bu cerrahi operasyonlarla, çocuklarda serebral palsi (beyin felci) sonrasında görülen spastisite tedavisinde önemli bir adım atıldı.

Liv Vadi İstanbul Pediatrik Nöroşirürji Anabilim Dalı hekimlerinden ve İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Hiçdönmez, Moğolistan Sağlık Bakanlığı’nın daveti üzerine Moğolistan’a giderek burada, çocuklarda serebral palsi (beyin felci) sonrasında görülen spastisite tedavisinde önemli bir adım atılmasına öncülük etti. Moğolistan’da ilk kez gerçekleştirilen bu operasyonlarda Prof. Dr. Hiçdönmez, ‘Üçüncü Devlet Hastanesi’nde 3-8 yaş arasındaki beş Moğol çocuğa Selektif Dorsal Rizotomi (SDR) ameliyatı yaptı. Bu operasyonlarla, aşırı kasılan kas grupları belirlenerek dorsal duyu sinirleri belirli oranlarda kesilerek, yeterli ve önemli bir gevşeme sağlandı.

“Tıp dünyasında önemli bir başarıya imza attık.

Ameliyat sonrasında her hastaya yoğun fizyoterapi uygulandı ve altı ay sonra gerçekleştirilen ikinci ziyarette çocukların daha iyi durumda olduğu görüldü. Spastisite ve serebral palsi, selektif dorsal rizotomi girişimleri uzmanı olan Prof. Dr. Hiçdönmez, Moğol meslektaşlarıyla yapılan iş birliği sayesinde hastaların tedavilerinin sürdüğünü ve gelecekte daha iyi sonuçlar elde edilmesini umduklarını söyledi. Ülkeler arasındaki bu tür iş birliklerinin önemine değinen Prof. Dr. Hiçdönmez, şöyle konuştu:

“İSÜ Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı, Liv Vadi İstanbul Pediatrik Nöroşirürji birimi olarak bir hafta boyunca başkent Ulanbator’un Üçüncü Devlet Hastanesinde beş adet Moğol çocuğa CP sonrası spastisite tanısıyla Selektif Dorsal Rizotomi (SDR) ameliyatı gerçekleştirdik. Bunlar Moğolistan’da bu konuda yapılan ilk girişimlerdi. Çocuklarda serebral palsi tedavisine yönelik bu öncü adımla tıp dünyasında önemli bir başarıya imza attık. Ülkeler arasındaki bu tür iyi niyetli girişimlerin, çocukların hayat kalitesini artırmak ve spastisite ile mücadele etmek için yeni bir umut oluşturmasını bekliyorum.”

Fizik tedavi ve fizyoterapi spastisite tedavisinde öncelikli yöntemler

Serebral palsi, çocuklarda beyin felci sonrasında kol ve özellikle bacaklarda görülen sürekli kasılmaların neden olduğu bir durum. Erken doğmuş ve düşük doğum ağırlıklı bebekler, serebral palsi riski altında bulunuyor ve bu zamanla ilerleyen hastalık, kasılmanın şiddetlenmesine ve yürüme yeteneğinin bozulmasına neden oluyor. Fizik tedavi ve fizyoterapi, spastisite tedavisinde ilk öncelikli yöntem olarak biliniyor.

İstinye Üniversitesi hakkında:

İstinye Üniversitesi, “Liv Hospital”, “Medical Park” ve “VM Medical Park” olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatı altında buluşturan ve sağlık sektöründe 25 yılı aşan bilgi, birikim ve yatırımları olan MLP CARE Grubu’nun desteğiyle 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından 2015 yılında kuruldu. Odak noktasında yapay zekâ ve dijitalleşmenin yer aldığı üniversite, güçlü akademik kadrosuyla, eğitim ve araştırma performansıyla ve her alandaki AR-GE çalışmalarıyla çağımızın bilgisinin üretilmesine katkıda bulunuyor. Öğrencilerini bilimin gücüne güvenen, eleştirel düşünebilen, insani ve etik değerlere sahip bireyler olarak yetiştiren İstinye Üniversitesi, sadece teorik bilgiyi odağına almıyor öğrencilerini bilgilerini pratikte de kullanabilecekleri uygulama alanlarına yönlendiriyor. Bünyesinde dokuz fakülte ve iki meslek yüksekokulu yanında lisansüstü eğitim enstitüsü bulunduran üniversite; edebiyattan sanata, sağlıktan mühendisliğe kadar birçok farklı alanda yetkin bireyler yetiştiriyor. Üniversite eğitim, araştırma, yenilik ve teknoloji geliştirmede mükemmeliyeti hedefleyerek dünyanın öncü üniversitelerinden biri olmayı amaçlıyor. İstinye Üniversite’nin ana hedeflerinden bir tanesi ise yerel ve evrensel sorunlara çözümler geliştirerek toplumun gelişimine katkıda bulunmak.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.