Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 32°C
Açık
İstanbul
32°C
Açık
Paz 32°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

Hakkari Belediyesi Ablukaya Alındı: Eşbaşkan Gözaltında, Kayyum Atandı

Hakkari Belediyesi Ablukaya Alındı: Eşbaşkan Gözaltında, Kayyum Atandı
3 Haziran 2024 22:58
121

HABERMAX. 31 Mart Yerel Seçimleri’nde DEM Parti’nin kazandığı Hakkari Belediyesi, dün gece 23:00 sıralarında yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Sabahın erken saatlerinde belediyenin kapıları kırılarak baskın yapıldı ve Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış, “gizli” bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Akış’ın yerine kayyum atandı.

Bu olay, siyasi arenada geniş yankı uyandırdı. Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından yapılan açıklamada, bu tür uygulamaların meşruiyetinin bulunmadığı vurgulanarak sert eleştirilerde bulunuldu. TKP’nin paylaşımında, “AKP seçimden önce bir pazarlık ve şantaj aracı olarak kullandığı kayyum uygulamasını yine devreye soktu. Bu uygulamanın hiçbir meşruiyeti bulunmamaktadır. Kimse kendisini milli güvenlik vb. gerekçelerle aldatmaya kalkmasın. İktidarın kendisi bu ülke ve halk için bir güvenlik sorunu olmaya devam etmektedir.” ifadeleri yer aldı.

Olay, Hakkari’de ve ülke genelinde büyük tepki çekti. Sosyal medya platformlarında ve çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından yapılan açıklamalarda, halkın iradesine yapılan bu müdahaleye karşı tepkiler dile getirildi. Birçok kullanıcı, seçimle gelen yöneticilerin görevden alınmasının, demokrasinin temel prensiplerine aykırı olduğunu belirtti.

DEM Parti yetkilileri de bir açıklama yaparak, bu müdahalenin halkın iradesine saygısızlık olduğunu ve hukuki yollarla mücadele edeceklerini ifade etti. Parti yetkilileri, Eşbaşkan Mehmet Sıddık Akış’ın derhal serbest bırakılmasını ve kayyum uygulamasına son verilmesini talep etti.

Hakkari’deki gelişmeler, Türkiye’nin birçok bölgesinde de protesto gösterilerine yol açtı. Özellikle demokrasi ve insan hakları savunucuları, bu tür uygulamaların ülkenin demokratik yapısına zarar verdiğini ve toplumsal huzursuzluğu artırdığını savundu.

Öte yandan, hükümet yetkilileri konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak, güvenlik gerekçeleriyle yapılan bu tür müdahalelerin yasal olduğunu savunan bazı hükümet yanlısı çevreler, ülkenin birlik ve bütünlüğü için bu tür adımların atılması gerektiğini belirtti.

Yaşanan bu gelişmeler, Türkiye’nin siyasi gündeminde önemli bir yer tutmaya devam edecek gibi görünüyor. Hakkari Belediyesi’nde yaşananların ardından, diğer bölgelerde de benzer uygulamaların olup olmayacağı merak konusu. Halkın iradesine saygı gösterilmesi ve demokrasinin korunması gerektiği yönündeki çağrılar ise giderek artıyor.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.