Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 28°C
Sal 29°C
Çar 28°C

Burak Dalgın: ”Türkiye’nin yeni kalkınma ufku: Anadolunun yıldız şehirleri”

Burak Dalgın: ”Türkiye’nin yeni kalkınma ufku: Anadolunun yıldız şehirleri”
12 Haziran 2024 16:33
103

HABERMAX. DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’deki illerimiz ve bölgelerimiz arasındaki ekonomik uçuruma dikkat çekerken, Anadolu şehirlerindeki kalkınma potansiyeline değindi. 

Sözlerine ekonomik verilerle başlayan Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, “Milli gelirimizin üçte biri, tek başına İstanbul’da. Yarısı, en büyük dört ilde. Üçte ikisi en büyük on ilde. Yani ülkemizin ekonomisi üç birimse; bir birimi İstanbul’da, bir birimi sonraki dokuz ilde, bir birimi de kalan 71 ilde! Allah korusun, İstanbul ve çevresinde yaşanacak bir afetin nelere mal olacağını düşünebiliyor musunuz?” dedi.

“Ülkemizde sadece 13 il Türkiye ortalamasının üzerinde kişi başı milli gelire sahip”

Dalgın, Ülkemizde sadece 13 il Türkiye ortalamasının üzerinde kişi başı milli gelire sahip. Geri kalan 68 il ortalamanın altında. Yani, ortalamadan daha zengin bir ile karşılık, ortalamadan daha yoksul beş ilimiz var! Hatta bunlardan biri de seçim bölgem Balıkesir. İki denize kıyısı bulunan, geniş ve bereketli arazilere sahip, turizmde ciddi yeri olan bir ilimiz dahi ortalamanın altında. İktisadi yoğunlaşmanın seviyesine bakın!” diye konuştu.

“Türkiye’nin en büyük 500 firmasının üçte ikisi sadece altı ilimizde”

Burak Dalgın, ekonominin dinamosunun hür teşebbüs olduğunu vurguladı. Dalgın, “Türkiye’nin en büyük 500 firmasının üçte ikisi sadece altı ilimizde: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Gaziantep. Şirketlerin geri kalan üçte biri de diğer 75 vilayetimizde. Tüm bunların vergiye yansımaması mümkün mü? Türkiye’nin vergisinin yüzde 80’ini beş vilayet ödüyor. Yüzde 90’ını on vilayet. Kalan yüzde 10’unu 71 vilayet. Açık konuşalım. Böyle bir ortamda, sürdürülebilir bir mali yapıdan da, adil kamu yatırımlarından da, artan yerinden yönetimden de bahsetmek mümkün olmaz.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin yeni kalkınma ufku, Anadolu’nun yıldız şehirleri için yol haritası”

Dalgın, “Ülkemize bolluk, bereket ve zenginlik getirmenin yolu Anadolu’nun yıldız şehirleridir. Çok çeşitli kriterlerde hep ilk üç-beş sırada yer alan kentlerimizin hemen ardından gelen 15 kadar şehrimizin önünü açarsak, iktisadi olarak Türkiye’ye bir Türkiye daha ilave ederiz.” Dedi. Sözlerinde beş adımda yol haritasından bahseden Dalgın, “ülkemizdeki çeşitli bölgeleri çeşitliliği sağlayan ve toplam riskimizi azaltan bir kalkınma portföyü; Anadolu kaplanlarının prangalarını çözmeyi; pazara erişim, finansmana erişim, ve kurumsal kapasiteyi artırmayı; Merkezi idarenin yerel yönetimlerle, iş dünyasıyla, üniversitelerle ve yurtdışı organizasyonlarla işbirliği yapmasını ve son olarak esnek ve yaratıcı çözümlerin devlette çekinilmemesinden.” şeklinde konuştu.

“Balıkesir’i Berlin ile Konya’yı Köln ile, Diyarbakır’ı Düsseldorf ile yarışır hale getirmeliyiz”

Dalgın, “Balıkesir’i Berlin ile, Konya’yı Köln ile, Diyarbakır’ı Düsseldorf ile yarışır hale getirirsek ‘Almanya bizi kıskanıyor.’ avuntusuna sığınmamıza gerek kalmaz. Bunu başarırsak ‘Gençlerimiz neden gitmek istiyor?’ dememize gerek kalmaz. Ülkemizin dört yanını şenlendirirsek, ‘Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe‘ dememize gerek kalmaz.” sözleri ile konuşmasına son verdi.

Paylaşın:
Habermax'ta Tarafsız ve Şeffaf Habercilik Habermax olarak, habercilik anlayışımızın temelinde objektiflik, tarafsızlık ve şeffaflık yer alıyor. İnternet sitemizde, hakaret içermediği sürece her görüşe saygı göstererek, farklı bakış açılarına yer vermeye özen gösteriyoruz. Siyasi haberlerde sağ-sol ayrımı yapmaksızın, toplumun her kesimine hitap eden ve doğru bilgilendirmeyi amaçlayan içerikler sunuyoruz. Güncel ve doğru habere ulaşmanın önemine inanan Habermax, okuyucularının güvenini kazanmayı ve korumayı hedeflemektedir. Siz de güvenilir ve tarafsız haberlere ulaşmak için bizi takip etmeye devam edin.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.