Dolar 32,5418
Euro 34,9429
Altın 2.426,49
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

BAŞKAN EKİCİOĞLU, AHİLİK HAKTAN VE DOĞRUDAN YANA DURMAYI ÖĞÜTLEMİŞTİR

BAŞKAN EKİCİOĞLU, AHİLİK HAKTAN VE DOĞRUDAN YANA DURMAYI ÖĞÜTLEMİŞTİR
29 Eylül 2019 03:42
432

Başkan Ekicioğlu Anadolu tarihine baktığımızda bu toprakların insanlık adına adeta hazine niteliğinde değerlere ve insanlara ev sahipliği yaptığını görüyoruz. Birlik, beraberlik ve kardeşlik ilkelerini kendine pusula etmiş olan Ahilik kültürü de yaklaşık 800 yıl önce yine bu topraklarda insanın ve toplumun daha iyiye, daha güzele ulaşma çabasının müthiş bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.  Anadolu’da toplumsal adalet ve toplumsal birliğin gelişmesi için mücadele veren ve hemşehrisi olmaktan onur duyduğumuz Ahi Evran-ı Veli’nin önderliğinde gelişen Ahilik, başta esnaflar olmak üzere toplumun bütün kesimine haktan ve doğrudan yana durmayı öğütlemiştir.

Geliştirmiş olduğu Ahilik sistemi ile Anadolu uygarlığına büyük katkı sağlamış olan Ahiler; alın terine ve emeğe saygılı, dürüst, yiğit, paylaşımcı ve cömert kişilikleri ile kendilerinden sonraki kuşaklara örnek olmuş, geçmişten geleceğe ve yerelden evrensele bir kültür köprüsü inşa etmişlerdir.

Bu kadim kültür havzasında Yunus Emre, Aşık Paşa, Hacı Bektaş-ı Veli gibi döneminin bilge şahsiyetleri ile birlikte Anadolu aydınlanmasına öncülük eden Ahi Evran-ı Veli, toplumsal düzenin ve birliğin sağlanması için farklı bir bakış açısı geliştirmiş, kooperatifçilik gibi kurumlarla toplumsal yaşam içerisinde birlikte üretmenin, adaletli bölüşmenin ve dayanışma kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.

12. yüzyıldan günümüze uzanan Ahilik felsefesi ve bize sunduğu değerler, toplumsal birliğimizin ve toplumsal kalkınmamızın sağlanması konusunda bizim için bugün de hala önemini korumaktadır diyen Başkan Ekicioğlu ,  Ortaya koyduğu üretim anlayışı ve adalet duygusu toplumsal kalkınmamız için adeta bir çıkış noktası oluşturmaktadır. Ahilik felsefesinde yer alan daha çok çalışıp, daha çok üretmenin önemi Cumhuriyetimiz’in ilk yıllarında Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ortaya koyduğu ‘’Bir tek şeye ihtiyacımız var, çalışkan olmak.’’  sözüyle bir kez daha anlam kazanacak, tüketimi değil üretimi öncelikli olarak benimsemek bugüne ve geleceğe daha umutla bakmamıza yardımcı olacaktır.                                                               

O tarihlerde Anadolu’nun orta yerinde zamanın kooperatifi ve sendikası gibi kurumlarıyla Dünya tarihçilerini şaşırtan Ahi Evran-ı Veli  tarafından kurulan Ahilik teşkilatı ve birçok araştırmacı tarafından Dünya’nın ilk kadın örgütlenmesi olarak kabul edilen ve Ahi Evran’ın eşi Fatma Hatun tarafından kurulan Bacıyan-ı Rum Anadolu Bacıları gibi yapılanmaların bu kadim topraklarda Kırşehir’de kurulması da bizim için ayrı bir onur teşkil etmektedir. Böylesine kadim bir Anadolu kültürüne sahip Kırşehir’imizde daima iyiliği ve doğruluğu öğütleyen Ahilik Felsefesini gelecek kuşaklara iyi anlatmamız gerekiyor.  Onların içinden yeni Ahi Evran’lar, yeni Fatma Bacı’lar yeni Aşık Paşa’lar yeni Hacı Bektaş’lar, yeni Yunus Emre’ler yaratacak bir kültürel iklim ve toplumsal dokuyu hazırlamak bizlerin sorumluluğundadır.                                                                   

Başkan Ekicioğlu , Bu sorumluluğumuzun bilinciyle bizi biz yapan en büyük değerlerimizden biri olan Pir Ahi Evran-ı Veli’yi bir kez daha saygıyla anıyor, başta esnafımız olmak üzere bütün ticaret erbabının  55. Esnaf Bayramı ve 32. Ahilik Haftası’nı kutluyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.