Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 16°C

Pınar Sabancı ile ‘Yaşadım Demek İçin Ne Yapmalı?’ Zorlu PSM YouTube Kanalında!

Pınar Sabancı ile ‘Yaşadım Demek İçin Ne Yapmalı?’   Zorlu PSM YouTube Kanalında!
13 Mart 2024 14:46 | Son Güncellenme: 13 Mart 2024 14:47
103

HABERMAX. Zorlu PSM ve Tuhaf iş birliğiyle ‘Pınar Sabancı ile Yaşadım Demek İçin Ne Yapmalı?, her hafta Perşembe günleri Zorlu PSM YouTube kanalında yayınlanmaya devam ediyor. Psikolog Pınar Sabancı, yeni bölüm konuğu Açık Beyin programıyla tanınan, biyolog ve sinirbilim uzmanı Prof. Dr. Sinan Canan ile “İnandığımız Şey Nasıl Gerçek Olur?” sorusuna Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde ve Zorlu PSM YouTube kanalında cevaplar arıyor. 

Muazzez İlmiye Çığ ile Büşra Sanay’ın ‘Yaşadım Demek İçin Ne Yapmalı?’ kitabından uyarlanan Psikolog Pınar Sabancı’nın moderatörlüğünde Türkiye’nin sevilen isimlerinin hayat deneyimlerini sahneye taşıdığı ‘Pınar Sabancı ile Yaşadım Demek İçin Ne Yapmalı?’ her hafta Perşembe günleri Zorlu PSM YouTube kanalında yayınlanmaya devam ediyor.

“İnandığımız Şey Nasıl Gerçek Olur?” sorusuna yanıt arayan Pınar Sabancı’nın sevilen programının Zorlu PSM YouTube kanalındaki yeni bölüm konuğu ‘Açık Beyin’ programıyla tanınan, biyolog ve sinirbilim uzmanı Prof. Dr. Sinan Canan oldu.

“Nereye bakarsak o yöne gideriz”

Sinan Canan, “Zihnimiz sürekli konuşuyor, geçmiş, gelecek negatif, pozitif birçok düşünce üretiyor. Zihnimizi yönetmeyi nasıl öğreneceğiz veya bu mümkün mü? sorusunu soran Pınar Sabancı’ya, “Açıkçası mümkün ama önce temel şeyleri bilmek lazım. Benim senelerdir kendimi sokaklara atıp anlatmaya çalıştığım aslında 4-5 tane şey var. Bunların da başında gelen konu, bu beyin bizden başka canlılarda da var ve aslında bütün canlılarda aynı işi yapıyor, bizi bu hayatta tutmaya çalışıyor. Yani kuantum fiziği yapmak, böyle programlar çekmek, derinlikli sorunları çözmek zihnimizin hobileridir ve bunu isterse yapıyor. Esas işi organizmayı hayatta tutmak. Şimdi gergedan beyni için de bu geçerli bizim için de. Fakat insan bedeninde şöyle bir sorun var, vücut çok zayıf ve çıplak. Öyle gözükmesek de orijinal halinde hakikaten dünyanın hiçbir yerinde hayatta kalabilecek bir donanımı yok. Bu kadar yavan bir bedenle bu dünyada hayatta kalabilmek için bu zihnin çok marifetli olması gerekiyor. O yüzden dünyayı değiştirmeye programlı bir canlı olarak geliyoruz hepimiz hayata. Bütün hayatta kalma donanımlarının aslında ortak bir özelliği var ‘önce kötüyü görmeye programlı olmak’ yani önce tehlikeye odaklanmaya programlıyız. Beklenmeyen bir hareket, bir durum, bir davranış gören bütün canlılar ürker. Neden ürker çünkü korkup kaçma refleksi gösterebilen hayatta kalacaktır. Ürkmeyenlerin soyu tükendi muhtemelen. Biz de bunun bir uzantısı, evrimsel hikayenin bir halkası olarak aynı özellikte doğuyoruz sadece kültürel, geleneksel, anlatısal yüklemeler değil, evrimsel yüklemeler de bizi acayip endişeli bir canlı yapıyor. Fakat insanın farkı şu; bir zürafaya mindfulness’ı, geleceğe umutla bakmayı filan öğretemiyorsun. Zaten gelecekle ilgili bir sıkıntısı yok otunu yiyip oturuyor, keyfine bakıyor ama insan, gelecek projeksiyonu olan bir varlık olduğu için yaşlanacak mıyım, dolar kuru ne olacak, ülkenin hali ne olacak, okulu bitirince ne yapacağım, öldükten sonra ne olacak gibi devamlı bunlar hakkında hep aynı özellikleri gösterip, olumsuza odaklanıyor. Ancak insan zihninin zürafa zihninden farkı öbür tarafa bakmak üzere eğitilebiliyor. İyiyi görmek üzere programlanabiliyor. İyiye baktığı zaman da iyiye gidiyor sistem böyle. Bize motosiklet eğitiminde öyle demişlerdi ‘nereye bakarsan motor oraya gider’. İnsan zihni de öyle nereye bakarsak oraya gideriz.” yanıtını verdi.

“Geleceğimizi yapan şey her gün tekrar ettiğimiz davranışlarımız”

Sinan Canan, “Herkesin çok merak ettiği konuya gelirsek ‘inandığımız şey nasıl gerçek olur’?” sorusunu soran Pınar Sabancı’ya, “Bu soru çok büyülüymüş gibi soruluyor ama fizyolojik olarak çok basit bir hikaye var altında. Buz gibi bir limonu buzdolabından çıkarttığınızı düşünün. Bıçakla kesiyorsunuz ve çok da sulu bu limonu canınız çekiyor. Ağzınıza birden sıkıyorsunuz limon suyunu, soğuk soğuk böyle ekşi ve birden ağzınıza doluyor. Dinleyenlerin ağzı sulanmıştır şimdiden, salgılar hemen gelmiştir ağzımızın içine. Halbuki şuan limon yok, bir şey yok. Birisi limon diyor, soğuk limon suyu diyor ve oturduğunuz yerden parotis bezinizden yani çene altı tükürük bezinizden ağzınızın içine doğru fiziksel bir sıvı salgılanıyor. Limonun düşüncesinin fiziksel bir sıvı salgılattığını, erotik düşüncelerin vücudunuzdaki kan damarlarını harekete geçirdiğini, utandığınız bir anın yüzünüzü kızarttığını hepiniz biliyorsunuz mesela. Ortada fiziksel hiçbir neden yokken bedenimizin değiştiği bizim günlük deneyimimizin bir parçası ama zihnimizdeki bir düşüncenin gerçekliği yaratması, ona şekil vermesi, kaderimizi belirlemesi bize çok ezoterik ve uçuk bir şeymiş gibi geliyor. Maalesef öyle bir şey değil, bizim hayatımızda gerçekleşen şeyler tamamen zihnimizdeki kodların hayatımıza serimlenmesi ve dökümü şeklinde karşımıza çıkıyor. Biz sıklıkla inandığımız şeylerin, büyük fikirlerimizin, amaçlarımızın geleceğimizi inşa ettiğini düşünüyoruz ama asla öyle bir şey yok. Geleceğimizi yapan şey her gün tekrar ettiğimiz davranışlar yani rutinler. Her gün ne yapıyorsak, neleri tekrar ediyorsak yarınımızı o yapıyor.” açıklamasında bulundu.

Her hafta birbirinden değerli konukların Zorlu PSM YouTube kanalında Pınar Sabancı’nın sorularını yanıtladığı ‘Yaşadım Demek İçin Ne Yapmalı?’ programının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.