HABERMAX. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’na ziyarette bulundu. Görüşmenin ardından Dervişoğlu ile ortak basın açıklaması yapan Babacan, “İki önemli başlığımız vardı. Birincisi ülkenin en yakıcı sorunu ekonomi, geçim sıkıntısı ve geniş kitlelerin hızla yoksullaşması. İkinci gündemimiz de anayasaydı” dedi.
“Kurulduğumuz ilk günden bu yana güçlendirilmiş bir parlamenter sistemle ülkenin yönetilmesi gerektiğini savunduk”
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un başlattığı anayasa görüşmelerine değinen Babacan, güçlendirilmiş parlamenter sistem vurgusu yaptı:
“Biz kurulduğumuz ilk günden bu yana güçlendirilmiş bir parlamenter sistemle ülkenin yönetilmesi gerektiğini, anayasal kurgunun da buna göre yapılması gerektiğini savunduk ve bugüne kadar da bu iddiamızı ve duruşumuzu aynen koruyoruz. Bugünkü görüşmemizde tekrar karşılıklı teyit ettik ki İYİ Parti’nin de parlamenter sistemle ilgili çok net bir tutumu var. Dolayısıyla bütün bu anayasa çalışmalarında parlamenter sistemi vurgulayan, gerçek anlamda güçler ayrımına dayanan, denge denetim sisteminin sağlam bir şekilde dercedildiği bir anayasaya ihtiyacımız olduğunu hep beraber savunmaya devam edeceğiz.”
“Yapısal reform ve sosyal ayağı olmayan ekonomik program başarılı olamaz”
Babacan, iktidarın bazı makroekonomik göstergelerdeki iyileşmeleri öne çıkararak ekonominin tümünde bir düzelme oluşacağına dair algı yaratmaya çalıştığını dile getirdi. Şu anki ekonomik programın yapısal reform ve sosyal ayağı olmadığını aktaran Babacan, “Bu politikalarla ülkedeki ekonomik sorunların çözülemeyeceğini biliyoruz ve görüşmelerimizde de bunu karşılık teyit etmiş olduk” ifadesini kullandı.
“İktidar anayasayı bağlayıcı hukuk normu olarak görmüyorsa konuşmamız fayda getirmez”
“Bir çalışma ve görüş alışverişi davetine önyargısız şekilde ve Meclis Başkanı’nın da iyi niyetine güvenerek katılmış durumdayız. Anayasa kuşkusuz önemlidir. Bir ülkenin en üst iç hukuk normudur; uygulanması da çok önemli bir konudur. Yazılı esasların fiilen uygulanmasıdır. Şu anki iktidarın uygulamayla ilgili ciddi sorunları var. Mevcut Anayasa hükümlerine, AYM kararlarına uymama, saygı duymama eğilimi var. Dolayısıyla şu soru işareti olduğu gibi ortada duruyor: İktidar anayasayı bağlayıcı bir hukuk normu olarak görüyor mu görmüyor mu? Eğer görüyorsa bunu fiiliyatta ortaya koyması gerekir. Yok, görmüyorsa da anayasa üzerinde konuşmanın pek bir fayda getirmeyeceğini söylememiz gerekir.”
“Yakıcı sorunlarımızın anayasa tartışmalarıyla örtülmemesini umuyoruz”
“Hepsinden önemlisi bu anayasa, diğer bütün olumsuz gündemi bastırmak için ülkemizdeki en yakıcı sorunlar konuşulmasın, gündemin alt sıralarına itilsin diye bir vesile olarak kullanılmaz. Umarız ki asıl niyet ülkenin gerçek gündemini Anayasa ile örtmek gibi, ‘Gerçek yakıcı sorunları konuşmayalım ve Anayasa konusuyla ülkeyi meşgul edelim’ gibi bir niyet inşallah yoktur diye ümit ediyoruz. Böyle bir niyet varsa çalışmaların içinde olmanın da çok bir anlamı olmaz.”