Dolar 32,1367
Euro 35,1122
Altın 2.473,45
BİST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 22°C
Pts 23°C

19 MAYIS SAMSUN’DA YAKILAN BAĞIMSIZLIK ATEŞİ.

19 MAYIS SAMSUN’DA YAKILAN BAĞIMSIZLIK ATEŞİ.
17 Mayıs 2020 17:15 | Son Güncellenme: 28 Mayıs 2020 12:33
1.422

AHA.19 Mayıs, 1.Dünya Savaşı’nda ittifak devletleri cephesinde yer alan ve yenilgi sonucu emperyalistlerin ülkemizi parçalama hareketine karşı, Türk milletinin yeniden doğuş mücadelesi olan Kurtuluş Savaşımızın başladığı gündür.

Emperyalist işgal kuvvetleri için Samsun ,Karadenizden Orta Anadoluya açılan en kolay noktaydı.Bu sebeple burası özellikle seçilmişti..1919 ‘un mart ayında İngilizler ,şehire birliklerini sevketmişti. Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak bastığı günlerde İngilizler askerleri ve yerel işbirlikçi çeteler de şehirde cirit atıyordu..

Bu duruma tepki olarak yerel halk canhıraş çare arıyordu.Türk makinalı tüfek birliğinden Hamdi Asteğmen dağa çıkmıştı,halkın kurtuluş yolu araması ve silahlanması İngiliz yüksek komiserliğini rahatsız etmiş, bunu da padişahlık makamına iletmişlerdi..
Bunun üzerine olağanüstü yetkilerle, padişah Vahdettin tarafından oradaki direnişi yatıştırmak için Mustafa Kemal görevlendirilmiştir..

Ülkenin içinde bulunduğu duruma hayli üzülen Mustafa Kemal için bu çok önemli bir fırsattı..

Mustafa Kemal ATATÜRK, 16 Mayıs günü Bandırma isimli vapurla 18 görevli arkadaşıyla birlikte Galata rıhtımından hareket ettti.19 Mayıs Samsun’a ayak bastığı gün, tarihimiz için gerçek anlamda bir dönüm noktasıdır.

Atatürk, Türk halkının arkasında olduğunun sarsılmaz inancıyla , milletin geleceğini ancak milletin azim ve kararlılığı belirleyecektir şiarıyla, emperyalist kan emicilere karşı, bağımsızlık ateşini yakmak için Anadolu direnişini örgütlemiştir.Samsun’a asker olarak ayak basan Mustafa Kemal ,bir kaç gün sonra sivil olarak harekete geçmiştir.

Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Samsun’a Padişah Vahdettin tarafından gerçekte niçin görevlendirildiğini unutmamalıyız.

Padişahın İngilizleri kızdırmamak ve yerel halkı yatıştırmak için görevlendirmesine rağmen ,Mustafa KEMAL tersini yaparak işgalcilere karşı anadolu halkını örgütleyerek direnişi başlatmıştır…

Mustafa Kemal ATATÜRK Milli Mücadeleyi başlatmak üzere, Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs’ı , kaderimizi değiştiren önemde olması sebebiyle gençliğimize armağan etmiştir..

Dünyada liderleri içerisinde çocuklara ve gençlere bayram atfeden bir başka lider var mıdır?

101.yılını kutladığımız 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımızda , bugün ne yazık ki,gençlerimizin büyük kısmı AKP politikaları sonucu geleceğe umutsuz bakıyor ve ciddi şekilde beyin göçü yaşanıyor..
Gençliğin, kadının ve tüm toplumun en önemli dayanağı demokrasi ve hukukun üstünlüğüdür..
Bu ilkeler ne yazık ki ,günümüzde aşınmakta ve yurttaşların büyük kısmı kendisini güvende hissetmemektedir..

Bugünkü genç işsizlik oranı % 27 ile rekor kırmış ve geçen yıla göre bu oran 7.2 puan yükselmiştir… Diğer taraftan kayıtdışı işsizlik de % 36 olarak gerçekleşmiştir…

Gençliğe güvenen ve onlara özgürlük alanı açan anlayışı güçlendirmeliyiz.

Her söz açılınca geleceğimiz gençliğimiz deyip bunu samimiyetle pratiğe dönüştürmeyen, yüzlerce gencin attığı bir twitten dolayı yargılandığı, ceza aldığı ,tahammülsüz anlayışın kimseye faydası yoktur..

Düşünün ki,en son Adana Yüreğir Gençlik Kolu Başkanımız Eren YILDIRIM aslında mağdur olduğu bir olay sebebiyle tutuksuz yargılanırken;
AKP’li siyasilerce hedef gösterilmesinin hemen ardından tutuklanması hukukun siyasete alet edilmesinin acı bir örneğidir…Hukuk, hangi görüşten olursa olsun, herkese lazım.

ATATÜRK, Milli mücadele sırasında milleti ileri götürecek ve dogma görüşlere karşı aklı , bilimi esas alacakların gençler olduğuna inanmıştır, bu sebeple 19 Mayıs’ı gençliğe armağan etmiştir.

Mustafa Kemal ATATÜRK : ”Gençler ! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesutum ‘’derken Türk gençliğine olan güvenini vurgulamıştır.

Bağımsızlık mücadelemizde hayatını ortaya koyan ve bize bağımsız bir ülke armağan eden Ulu Önderimiz Gazi Mustafa KEMAL ATATÜRK ve dava arkadaşlarına şükranlarımı sunuyor, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımızı kutluyorum…

Yusuf ERCİYAS

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.