HABERMAX. Zile’de yoğun olarak bulunan ve kendine ait özellikleri ile farklılaşan mermer rezervlerimizin; Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescil edilmesi için, başvurular 06.11.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na gönderilmişti.
Araya giren pandemi süreci, laboratuvar testleri/analizleri ve incelemelerin ardından; 01.02.2023 tarihinde yayınlanan tescil bülteni ile “Zile Beji Mermeri”; Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alarak, tescilli ürün envanterine girdi.
Zile TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Bice yaptığı açıklamada “Zile TSO olarak bölgemizde bulunan her ürünün kıymetli olduğuna inandık. Bölgede ciddi şekilde bir mermer rezervimiz ve Odamıza kayıtlı pek çok ocak, bu iş ile iştigal eden üyelerimiz var. Taşıma su ile değirmen dönmediği için, bölgede var olan değerleri ön plana çıkarmamız gerekiyor.
Burada şu konuya da açıklık getirmek istiyorum. “Neden daha erken yapılmadı, neden Elittekke Köyü’nün Zile’den gitmesine müsaade edildi?” diyen üyelerimiz var.
Öncelikle 1997 yılında Amasya Merkez’e bağlanmış olan köyümüz için yapacağımız bir şey yok. Geçmişin içinde boğularak, gelecekten vazgeçemeyiz. Evet, Elittekke Köyü’nde de ciddi mermer rezervleri var. Ancak burada belirtmek istediğim çok önemli bir nokta. Kervansaray ve Elittekke ile Yünlü, Derebaşı, Çayır köylerinin mermer rezervleri birbirinden farklı özellik sergiliyor. Zaten farklı özellikleri olmasaydı, böyle bir tescil alamazdık. Amasya Beji ve Zile Beji birbirine rakip değil, birbirini tamamlayıcı ürünler olarak yolculuğuna devam edecek.
Memleketimizin bir ürününün daha tescil edilmesinin, bir ürünümüzün daha adının envantere geçmesinden gururluyuz. İlçemize, bölgemize, memleketimize hayırlı olsun.” dedi.