HABERMAX.TGC Basın Müzesi’nde düzenlenen kitap tanıtım toplantısına Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Semiha Baban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in de içinde olduğu yazar ve gazeteciler katıldı.
İSTANBUL- Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede Sempozyumu’nun kitabının tanıtımı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde Basın Müzesi’nde yapıldı.
Yaşar Kemal Vakfı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği toplantıya Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Semiha Baban, İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ile gazeteciler ve yazarlar katıldı.
İzmir’de Aralık 2022’de düzenlenen Yaşar Kemal ile Binbir Çiçekli Bahçede Sempozyumu’nun kitabı sunulan 35 bildiriden oluştu. 386 sayfalık kitabın editörlüğünü ise sempozyumun koordinatörü, yazar ve eleştirmen Feridun Andaç üstlendi. Toplantının açılışında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto şöyle konuştu:
TURGAY OLCAYTO: YAŞAR KEMAL YAPITLARIYLA YOL GÖSTEREN BİR YAZARDI
“Bu toplantının Basın Müzesi’nde gerçekleşmesi bize hakikaten gurur veriyor. Üyemiz Yaşar Kemal hem çok iyi bir gazeteci, hem de çok iyi bir yazardı. Cumhuriyet’te çalıştığı dönemde yaptığı röportajlar çok önemliydi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin en sadık üyelerinden biriydi. Tüm toplantılarımıza katılırdı. Yapıtlarıyla yol gösteren bir yazardı. Çukurova’nın zenginliğini ondan öğrendik. Hak savunmayı, barışı ön planda tutmayı, doğayı sevmeyi ondan öğrendik. Bu konularda bizim öğretmeniz oldu. Yaşar Kemal’i hep sevgi, saygı ve özlemle anıyorum.”
SEMİHA BABAN: YAŞAR KEMAL ‘DOĞA BOZULUNCA İNSAN BOZULUR’ DERDİ
Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Semiha Baban ise konuşmasında Yaşar Kemal’in ekoloji konusundaki duyarlılığına işaret etti:
“Yaşar Kemal dünyamızın bugün en yakıcı sorunu olan ekoloji konusunda yaşamı boyunca inatla, tutkuyla uyarıda bulunmuştur, Onun için doğa ile barışık yaşam, insan sağlığının, psikolojisinin, değerlerinin ve sürdürülebilir toplumsal dayanışmanın vazgeçilmez koşuludur. Biz Yaşar Kemal Vakfı olarak İzmir Büyükşehir belediyesi Başkanı Tunç Soyer ile bir yolculuğa çıktık. Yaşar Kemal ‘Doğa bozulunca insan psikolojisi bozuluyor’ diye yazdı hep. Çevre bilincinin gelişmesi için yaptığı bu çağrıları, bu bilinci, bu tutkuyu paylaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bir sempozyum yaptık. Sonunda övündüğümüz bir sonuç, bir kitap ortaya çıktı.”
TUNÇ SOYER: YAŞAR KEMAL GÖK KUBBENİN ALTINDA ZAMAN VAR OLDUKÇA YANKILANACAK BİR SES BIRAKTI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Yaşar Kemal yaşamı boyunca öyle büyük bir eser ortaya koydu ki, gök kubbenin altında zaman var oldukça yankılanacak bir ses bıraktı. Geçen yıl İzmir’de iki gün boyunca Yaşar Kemal’in edebiyat dünyasında eşsiz bir yolculuk yaşandı. Bugün yayını müjdelenen kitap büyük ustanın doğa kültürüne ışık tutan en kapsamlı eserlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Bu kitapta yalnızca sözcükler yok. Bu sayfalar dünyanın kültürlerini renklerini ve seslerini kucaklayan bir ebruli eser. Onun tabiriyle binbir çiçekli bahçe. Bu çiçekli bahçeyi son nefesimize kadar koruyacağız. Onun çiçekleri asla solmayacak o bahçeyi asla kurutmaya kimsenin gücü yetmeyecek. Ben bu görevde olduğum sürece ister Yaşar Kemal Kütüphanesi, ister Yaşar Kemal Müzesi olsun ben varım. Vakıf olarak bana nasıl rota çizerseniz nasıl yol gösterirseniz koşa koşa arkanızdan gelmeye hazırım.”
Kitabın editörlüğünü üstlenen Feridun Andaç ise “Bu sempozyum örnek olacak bir sempozyum oldu. Yaşar Kemal doğaya, toprağa, suya coğrafyaya kendini adamış bir yazardı. Elinizdeki kitapta işte onun ne kadar çok sevildiğini göreceksiniz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner ise “Yaşar Kemal insanla, doğayı birlikte anlatan bir yazardı. Bu kitapta Yaşar Kemal’i nasıl okumamız gerektiğini görüyoruz. Yaşar Kemal’in dili Anadolu Türkçesiydi. Karacaoğlan’ın dilini bugüne aktaran bir dil yaratmıştır” dedi.
Toplantıya Yaşar Kemal Vakfı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyeleri ile çok sayıda sanatsever katıldı.