Dolar 39,6705
Euro 45,7504
Altın 4.296,53
BİST 9.203,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Cts 27°C
Paz 26°C
Pts 28°C
Sal 30°C

Uzmanlardan Yapay Zeka ve İnsan Psikolojisi İlişkisine Duygusal Bakış

Uzmanlardan Yapay Zeka ve İnsan Psikolojisi İlişkisine Duygusal Bakış
22 Mayıs 2025 22:17
287

HABERMAX. Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, günlük yaşamımızda yaygınlaşan yapay zeka uygulamalarının faydalarını kabul ederken, etik sınırların gözetilmesi gerektiğini ve özellikle duygusal faktörlerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Demir’e göre yapay zeka, insanların özel alanlarına müdahale etmemeli ve davranışlarını manipüle etmek için kullanılmamalı.

Yapay Zeka Her Hanede, Ancak İnsan İletişiminin Yerini Tutmaz
Demir, cep telefonları, arama motorları, navigasyon ve akıllı ev sistemleri gibi pek çok yapay zeka uygulamasının günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini belirtti. Ancak, yapay zekanın insan iletişiminin yerini tam olarak dolduramayacağını ifade etti. Merve Umay Candaş Demir, insan beynindeki kontrol ve karar verme süreçlerine odaklanan yapay zeka araştırmalarının, duygusal faktörleri kısmen ihmal ettiğini dile getirdi. Duyguların, sosyal etkileşim olmadan yapay zekanın doğal zekaya sahip olmasını imkansız kıldığını ekledi.

Etik Sınırlar ve Olası Psikolojik Riskler
Uzman Klinik Psikolog Demir, yapay zekanın kontrol edilebilir olduğu sürece çok faydalı amaçlar için kullanılabileceğini söyledi. Ancak, insanların özel alanlarına müdahale etme, davranışlarını veya tüketim alışkanlıklarını yönlendirme gibi kullanımlara karşı uyardı. “Yapay zekanın doğal zekayı kontrolü mutlaka engellenmeli” diyen Demir, etik kurallar konusunda insanlarla çakışan kararlar alınmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Yapay zekanın yaygınlaşmasının olumsuz psikolojik etkilerine de değinen Demir, özellikle otomatik sesli yanıt sistemlerinden duyulan rahatsızlığı örnek gösterdi. Bu durumun, yalnızlık, sosyal izolasyon ve değersizlik gibi olumsuz duygularda artışa neden olabileceğini belirtti.

Ayrıca, yapay zekanın aşırı kullanımının yaratıcılığı köreltebileceğini, dikkat eksikliği, bağımlılık ve dürtü kontrol güçlükleri gibi psikopatolojilere yol açabileceği konusunda uyardı.

Demir, yapay zekayı kullanırken insani ilişkilerin kaybedilmemesi gerektiğinin altını çizerek, “Eğer insani ilişkilerimizi kaybetmeden yapay zekayı kullanırsak bu durum lehimize olacaktır” dedi.

Paylaşın:
Habermax, tarafsız ve şeffaf habercilik anlayışıyla, her görüşe saygı göstererek doğru ve güncel bilgileri sunmayı hedefler. Siyasi ayrım yapmadan, güvenilir içeriklerle okuyucularını bilgilendirir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.