HABERMAX. Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, günlük yaşamımızda yaygınlaşan yapay zeka uygulamalarının faydalarını kabul ederken, etik sınırların gözetilmesi gerektiğini ve özellikle duygusal faktörlerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Demir’e göre yapay zeka, insanların özel alanlarına müdahale etmemeli ve davranışlarını manipüle etmek için kullanılmamalı.
Etik Sınırlar ve Olası Psikolojik Riskler
Uzman Klinik Psikolog Demir, yapay zekanın kontrol edilebilir olduğu sürece çok faydalı amaçlar için kullanılabileceğini söyledi. Ancak, insanların özel alanlarına müdahale etme, davranışlarını veya tüketim alışkanlıklarını yönlendirme gibi kullanımlara karşı uyardı. “Yapay zekanın doğal zekayı kontrolü mutlaka engellenmeli” diyen Demir, etik kurallar konusunda insanlarla çakışan kararlar alınmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Yapay zekanın yaygınlaşmasının olumsuz psikolojik etkilerine de değinen Demir, özellikle otomatik sesli yanıt sistemlerinden duyulan rahatsızlığı örnek gösterdi. Bu durumun, yalnızlık, sosyal izolasyon ve değersizlik gibi olumsuz duygularda artışa neden olabileceğini belirtti.
Ayrıca, yapay zekanın aşırı kullanımının yaratıcılığı köreltebileceğini, dikkat eksikliği, bağımlılık ve dürtü kontrol güçlükleri gibi psikopatolojilere yol açabileceği konusunda uyardı.
Demir, yapay zekayı kullanırken insani ilişkilerin kaybedilmemesi gerektiğinin altını çizerek, “Eğer insani ilişkilerimizi kaybetmeden yapay zekayı kullanırsak bu durum lehimize olacaktır” dedi.