Dolar 32,3168
Euro 35,0597
Altın 2.307,99
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Üretmenoğlu: “Türkiye’de bir yatırım arıyorsanız öncelikle anonim şirket olmanız lazım.”

Üretmenoğlu: “Türkiye’de bir yatırım arıyorsanız öncelikle anonim şirket olmanız lazım.”
12 Mart 2023 11:54 | Son Güncellenme: 12 Mart 2023 14:40
203

HABERMAX. Hibya Haber Ajansı stüdyolarında Hibya Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı M.Türker Akanlar’ın moderatörlüğünde ‘Start-uplarda fonlama’ yayını hibya.com ve Hibya ağında gerçekleşti. Hibya, programda BukyTalk kurucu ortağı Hasan Can Üretmenoğlu’nu stüdyosunda ağırladı.

Start-up nedir diye özet olarak anlatan Hasan Can Üretmenoğlu, “Start-up bir problem etrafında problemi neredeyse aslında bir takıntı haline bir grup kişin ve bu geleneksel ekonomiyi tehdit eden, hızlı büyüme şansı yakalaması çok kuvvetle muhtemel olan teknolojik girişimlerine verilen isim. Aslında hızlı büyüme bekleyen teknolojik girişimleri. Disruptive diye bir terim vardır start uplarda disruptive aslında piyasayı tehdit eden, geleneksel ekonomiyi tehdit eden anlamına gelir. Bunu da amazon örneği vermek istiyorum. Amazon 1994’te ilk kurulduğunda dünyanın en büyük kitapevi olarak lanse etti. Bunun arkasındaki güç teknolojiydi.” diye anlattı.

Amazon’un arkasındaki teknolojiden bahseden Üretmenoğlu, “Hemen hemen her kitapevinden kitapları ürün olarak alıp o ürünleri e ticaret siteleri üzerinden yani amazon.com üzerinden açıp satışa sunduklarında siz bir kitap satın aldığınızda o yayınevinde hangi kitap varsa o kitapevinin yayınına lojistik direkt oradan alım yapan müşteriye gidiyor. Burada sadece bir internet tabanı üzerinden bir yazılımla birlikte dünyadaki bütün neredeyse kitapevlerinden daha fazla kitabı ev sahipliği yapan kitaba alış imkanı sunan bir web siteydi. Burada önemli olan şey disruptive yani kısa sürede yüksek teknolojiyle birlikte geleneksel ekonomideki geleneksel çözümlerdeki şeyleri tehdit edip kısa sürelerde çok büyük katma değerler yaratması, start-up genel anlamda budur.” diye konuştu.

Türker Akanlar, Start-up için, “Aslında bildiğimiz noktaları teknolojiyle yeniden harmanlayarak hayata geçirmek biraz da süreçleri kolaylaştırmak” dedi.

Kuluçka merkezinde fonlama sürecine geçişini Üretmenoğlu şu şekilde anlattı:

“Geçen hafta biraz kuluçka merkezinden bahsetmiştik. Kuluçka merkezi genel anlamıyla şuydu, aslında fikirlerin büyüyüp katma değerli işlere dönüşmesi için genellikle vakıflar veya devlet üniversiteleri tarafından bünyesinde bulunan merkezlere verilen isim. Fikirden prototipe prototiplerin ürüne üründen ise bahsettiğim gibi yatırım ve yatırım sonrası bu süreçler içinde barındırdığı bir merkez. Burada temel kriter şu aslında vakıf üniversiteleri veya üniversiteler burada sizin yapmış olduğunuz ve yüksek potansiyel sağlayan bu işleri yatırımcı karşısına çıkartıp bu yatırımcıların da paralarını akıllı sermaye, yani hızlı bir şekilde büyümesini ve daha büyük bir şirkete exist etme potansiyeli olan girişimlerin fonlandığı yerlere dönüşmeye başlıyor aslında kuluçka merkezleri aslında o açıdan da yatırımcıları da erişebileceği yatırımcıların katıldığı da bir yer.

Yatırımcının kuluçkadan çıkan yeni çıkan bu girişimlere güven duyulabilmesi için şartları söyleyen Üretmenoğlu, “Ürün pazarın uyumunu oluşması lazım. Amazon’da eğer Jeff Bezos, bir fikir buldum insanlar internetten sipariş verecek. İnternette kitabı görmeden, koklamadan, ellemeden sipariş edecek diye bir vizyonla yola çıkıyor aslında ve ben bu vesileyle dünyanın en büyük kitabevi olabilir dünyanın en büyük kitap satıcısı olabilirim vizyonuyla çıkıyor ve eğer bu türü pazarın gerçekleriyle uyuşmasaydı yani gerçekten insanlar aslında o kitabı almasaydı. Ya ben kitabı özellikle dokunacağım elleyeceğim öyle alacağım gibi pazarda böyle bir dirayet, bir direnç olsaydı ürün pazar uyumu olmazdı. Birincisi yatırımcının baktığı şeylerden bir tanesi ilk aşamada baktığı şey ürün ve pazar uyumunun tam olarak olması gerekiyor. Ürün pazar uyumunu doğrulayacak. Ondan sonra geri bildirimler nasıl? NPS denilen 1 ile 10 arasında müşteri memnuniyet oranı ne? Yatırımcı ona bakar. Ben bir TL harcadığımda ne kadar para geri dönüyor. Return on Investment yatırımın geri dönüşü ne kadar oluyor? bu tarz böyle üç tane kritik özellik.” ifadelerini kullandı.

Üretmenoğlu, Türkiye’de bir yatırım aranıyorsa öncelikle anonim şirket olunması gerektiğini söyledi.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.