AHA.TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl,yaklaşık 960 bin büyükbaş, 2 milyon 800 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 760 bin kesim yapılacağının tahmin edildiğini bildirdi.
-“Bu yıl yaklaşık 960 bin büyükbaş, 2 milyon 800 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 760 bin baş hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz”
-“Fiyatlar geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 19,73, küçükbaşta ise yüzde 17,33 oranında artmıştır”
-“İllere ve canlı ağırlığa göre farklılık göstermekle birlikte fiyatların, hayvan başına büyükbaşta 6 bin 500 lira ile 35 bin lira, küçükbaşta ise 1.300 lira ile 5 bin lira arasında değişeceğini tahmin ediyoruz”
-“Ülkemizde yeterli sayıda kurbanlık bulunmaktadır”
-“Yem fiyatları son bir yılda yüzde 100’e varan oranda arttı”
-“Kurban Bayramı ekonomik hareketliliğin olduğu bir dönemdir”
-“2021 yılında kurbanlık hayvanlara 17,8 milyar lira ödeneceği tahmin edilmektedir”
-“Ekonomiye kazandırılacak tahmini deri satış değeri 142,1 milyon lira”
-“Hayvan pazar yerlerindeki çadır kiraları hâlâ çok yüksek”
-“Kasaplara bu yıl ödenecek tahmini ücret 664 milyon lirayı bulacak”
-“Vakıf, dernekler ve marketler aracılığıyla yapılan vekâletle kesimlerde üreticilerimize destek olunmalıdır”
-“Kurbanlık ekonomisi yasal çerçeveye oturtulmalıdır”
-“Et ve Süt Kurumu bayram sonrasında elde kalan hayvanları uygun bir fiyata almalıdır”
Ankara- 10.07.2021- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl yaklaşık 960 bin büyükbaş, 2 milyon 800 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 760 bin kesim yapılacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Kurban kesmenin, dinî bir vecibe olmasının yanı sıra çeşitli ekonomik faaliyetleri de içinde barındıran bir ibadet olduğunun altını çizen Bayraktar, “Allah’ın rızasını kazanmak için yapılan bu ibadetin dinî açıdan belirli kuralları olduğu gibi ekonomik açıdan da yasal ve etik kurallara uygun olması gerekir” dedi.
Bayraktar, her yıl olduğu gibi bu yıl da kurbanlık fiyatlarının illere ve bölgelere göre farklı olduğunu bildirdi ve şöyle devam etti:
“Kimi yerlerde canlı ağırlık ve karkas fiyatı üzerinden, kimi yerlerde ise canlı hayvan üzerinden pazarlıkla satılmaktadır. Özellikle büyükşehirlerde son zamanlarda kesim fiyatı da hayvan satış fiyatına dâhil edilmektedir. Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, kurbanlık hayvan fiyatları; illere, canlı ağırlığa ve ırkına göre değişmektedir. Fiyatlar, büyükbaşta inek, düve, tosun, küçükbaşta ise koyun, koç, toklu ve keçi olmasına göre farklılık göstermektedir.”
Kaynak: Rakipsiz Gazetesi