Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

TÜRKOĞLU BURSA İÇİN “DEPREM ACİL EYLEM PLANINI” SORGULADI!

TÜRKOĞLU BURSA İÇİN “DEPREM ACİL EYLEM PLANINI” SORGULADI!
14 Haziran 2023 18:07
109

HABERMAX.İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Meclis’te bu kez Marmara’da beklenen muhtemel deprem gerçeğini gündeme getirdi ve Bursa için Acil Eylem Planını” sorguladı.

TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den cevaplamasını istediği soruları sıralayan Türkoğlu, “Bu depremin adı her ne kadar İstanbul depremi olarak adlandırılıyorsa da, 3 milyon 100 bin nüfuslu Bursa’nın da çok büyük bir risk altında olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız” diyerek, Toplanma Merkezleri ve Plan Değişikliği Yönetmeliği başta olmak üzere can alıcı konulara değindi.
İlk soru önergesinde; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, Bursalılara söz verdiği Atatürk Spor Salonu’nu neden yapmadığını sorgulayan, Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun bu kez deprem gerçeği ile ilgili verdiği soru önergesi aynen şöyle:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’na
Aşağıdaki sorularımın, Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından, Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.
Bilindiği gibi bilim insanları; Marmara’da enerji birikiminin olduğunu, yakın bir gelecekte, Kahramanmaraş ve Hatay başta olmak üzere 11 ilde yaşadığımız büyük felaketten kat be kat daha fazla yıkıma neden olacak, devasa bir deprem yaşamamızın kaçınılmaz olduğuna hemen hemen her gün vurgu yapıyorlar.
Bu depremin adı her ne kadar İstanbul depremi olarak adlandırılıyorsa da, 3 milyon 100 bin nüfuslu Bursa’nın da çok büyük bir risk altında olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız.
Tam da bu noktada, aşağıdaki sorularımızın cevaplandırılmasını talep ediyorum.

1-Bursa’nın depreme hazır olduğunu söyleyebileceğimiz boyutta, geniş kapsamlı “Acil Eylem Planı” nedir?

2-Kent içi bir ‘Plan Değişikliği Yönetmeliği’ yapıldı mı? Belediye Meclisleri, fonksiyon değiştirici veya kütle artışı içeren plan değişikliği kararlarını acilen durdurmaları gerekirken, halen devam ettiriyorlar mı?

3-İnşaatlarına başlanmış olan yapılar da dahil tüm inşaat faaliyetlerinde, çatı vizesine kadar yani kaba inşaatı bitene dek, büyüklüğüne göre tam ya da yarı zamanlı mühendis/mimar ünvanlarında şantiye şefi istihdam zorunluluğu getirildi mi?

4-Diri fay hatları mevcut 1/1000 uygulama imar planları, deprem tekniğine göre işaretlendi mi? Aynı şekilde fay hatları üzerine rastladığı görülen yapıların inşaatı, plan değişiklikleri yapılana kadar durduruldu mu?

5-Tetikleme etkisi nedeniyle Bitişik Nizam yapılanma koşulları yeniden düzenlendi mi? Bu durumdaki arsaların bitişiğindeki mevcut binalar, kat tabliyeleri aynı seviyede olacak şekilde ruhsatlandırıldı mı?

6-Yaşanması olası afet ve diğer kriz anlarında güvenli tahliye ve acil ihtiyaçları karşılayabilecek, ‘Toplanma Merkezleri’ oluşturuldu mu? Bu merkezlere, ana şebekelerden bağımsız elektrik, su, doğalgaz alt yapıları tesis edildi mi?

7-Özellikle 25-30-35-40 yaş üzerindeki yorgun konutlardan başlamak üzere; teknik heyet marifeti ile (jeoloji, jeofizik, inşaat, afad ve belediye yetkilisi gibi) her bina için yapı güvenlik belgesi sistemi oluşturuldu mu?

8-Bursa’daki eğitim yuvaları(ilk-orta-lise ve üniversite binaları) ile ilgili bir deprem riski kontrol envanteri oluşturuldu mu?

9-Bursa’da yeni imara açılan ve tarıma elverişli Bursa ovasının; mikro ölçekli de olsa sıvılaşma potansiyeli ve taşıma gücü düşük alanlardan oluştuğu gerçeği dikkate alınıyor mu? Bu özellikteki bölgelerdeki yapılaşmalarda, betonarmeden ziyade daha hafif nitelikteki ahşap, çelik vb. yapılar teşvik ediliyor mu?

10-Sağlıksız yapılarda ikamet eden vatandaşların, teşvik edici yasal uygulamalarla TOKİ veya uluslararası inşaat yapı yönetmeliğine uygun ve denetimlere tabi özel yapılara taşınma projeleri düşünüyor musunuz?

11-Deprem ve doğal afetlere dayanıklı farklı alanlarda yeni yerleşim alanları oluşturma ve onlara yakın lokasyonlarda organize sanayi bölgeleri ile tarım alanları yaratarak, çalışan nüfusun önemli bir bölümünü bu alanlara kaydırma projeleriniz var mı?

12-Deprem sırasında uygun davranış biçimini sergileyebilmek için (paniksiz ve az hasar alacak şekilde) tüm ailenin gerek AFAD, gerekse sosyal yayın ve videolar aracılığı ile uygulamalı bir şekilde, ailece tatbikat yapmaları sağlanarak bilinçlendirilme çalışmaları yapılıyor mu?

13-Buna bağlı olarak tüm eğitim ve öğretim müfredatına deprem ve doğal afetler ile ilgili konuların eklenmesiyle ilgili MEB ve YÖK ile koordineli bir çalışma yürütüyor musunuz?

14-Bursa’da AFAD ile birlikte Arama Kurtarma faaliyetleri yürütebilecek ve deprem anında derhal harekete geçebilecek ekiplerin sayısal yeterliliği nedir? Elinizdeki resmi rakamsal verilerle Bursa kamuoyunu aydınlatacak mısınız?

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.