Dolar 32,2671
Euro 34,7376
Altın 2.400,66
BİST 10.287,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Türkiye’nin AKKA Antlaşmasından Çekilme Kararı: Bölgedeki Jeopolitik Riskler ve Zafer Partisi’nin Değerlendirmesi”

Türkiye’nin AKKA Antlaşmasından Çekilme Kararı: Bölgedeki Jeopolitik Riskler ve Zafer Partisi’nin Değerlendirmesi”
6 Nisan 2024 17:19 | Son Güncellenme: 6 Nisan 2024 17:33
218

HABERMAX. Zafer Partisi Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Fikret Bayır: Türkiye, Resmî Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA)’nın “uygulamasının durdurulmasına” karar verildiğini duyurmuştur.

AKKA Antlaşması, Soğuk Savaş sonrasında, Avrupa’da konvansiyonel silah güç dengesini korumak, Avrupa’da güvenlik ve karşılıklı güven tesis etmek için imzalanmıştı.

Türkiye’nin antlaşmadan çekilme kararı, Rusya’nın çekilmesine karşı “mütekabiliyet” kapsamında alınmış bir karar olarak görülebilir. Bununla birlikte, Rusya’nın 2014 Ukrayna krizi ile başlayan süreçte antlaşma hükümlerini askıya alması ve Kasım 2023’de antlaşmadan çekilmesi, Avrupa’da konvansiyonel silah dengesinin bozulması ile yeni belirsizliklere neden olmuştur. Rusya’yı takiben NATO ülkelerinin de antlaşmayı askıya alması, Fransa ve Polonya’nın Ukrayna krizinde aktif tutum sergileyebileceklerine dair açıklamaları, bölge güvenliğine ilişkin şüphe, risk ve tehditleri arttırmıştır.

Türkiye, Ukrayna krizine yakın jeopolitik konumuyla, bölgedeki gelişmelerden olumsuz etkilenmektedir. Bölgede askeri gerginliğin artmaya devam etmesi, bölgeden başta tahıl ve diğer gıda maddeleri ithalatının aksaması ve mevcut ekonomi krizinin daha da derinleşmesine neden olabilecektir. Zafer Partisi olarak; Türkiye’nin çatışmanın taraflarına eşit mesafede kalarak girişimlere devam etmesi ve NATO bünyesinde gerginliğin azaltılması için gayretlerini arttırması gerektiğini düşünmekteyiz. Türkiye’de mevcut 13 milyon sığınmacı ve kaçağın oluşturduğu riskler, Azerbaycan-Ermenistan gerginliğinin tırmanması, İran, Irak ve Suriye’deki istikrarsızlık ve İsrail-Gazze çatışması dikkate alındığında; bölgede yeni ve sürdürülebilir bir barış ortamının tesis edilmesi, acil bir gereklilik olarak görülmektedir.

Paylaşın:
Objektif, tarafsız, şeffaf, hakaret olmadıkça her görüşe saygılı olmaya çalışıyoruz, sağı solu olmadan bütün siyasi haberlerinizi yayınları...
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.