Dolar 34,5306
Euro 36,1974
Altın 2.964,88
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C

Tunceli Belediyesi Dünya Anadil Günü’ne İlişkin Etkinlik programı düzenledi

Tunceli Belediyesi Dünya Anadil Günü’ne İlişkin Etkinlik programı düzenledi
22 Şubat 2020 20:00 | Son Güncellenme: 22 Şubat 2020 20:01
433

AHA.Belediyemiz Dünya Anadil Günü’ne ilişkin etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikte Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Maçoğlu, Kırmancki üzerine araştırmaları bulunan yazar Mehmet Mükan konuşma yaptı. Ardından müzik dinletisi, tiyatro gösterimi yapıldı.

Sunumda açılış konuşmasını gerçekleştiren Nilüfer Aktağ, anadilin önemine değinerek belediyenin bu anlamda yaptığı çalışmaları aktardı.

Ardından söz alan Başkan Maçoğlu, “Dilimizi konuşalım, dilimize sahip çıkalım. Biz eskiden okula giderdik ve dilimizi konuşurduk. Öğretmenlerimiz bize kızardı. ‘Dili unutursak biz yok oluruz. Eskiden bizim öğretmenlerimiz anne babalarımız, komşularımızdı. Şimdi de biz çocuklarımızın öğretmeniyiz ve dilimizi onlara öğretmeliyiz. Dilimiz kaybolursa ziyaretlerimiz kurur. Tarlamız yeşermez.  Her şey sahipsiz kalır. Dilimiz kökümüzdür dilimize sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.

Kırmancki üzerine birçok araştırma yapan Mehmet Mükan ise, “Bugün 21 Şubat Dünya Anadil Günü, Birleşmiş Milletler Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) verilerine göre dünya üzerindeki 6 bin dilden 2 bin 473’ü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bizim dilimiz de bu kaybolan diller arasında. Bu yüzden dilimize sahip çıkalım. Evde, sokakta her yerde dilimizi konuşalım. Eskiden yazı dilimiz yoktu. Sözlü olarak bu dil bu güne geldi. Şimdi yazılı dilimiz var. Eğitimin çoğalması ve bu dilin yok olmaması için çalışmalar var. Çocuklarımıza bu dili öğretelim” çağrısında bulundu.

 

Konuşmaların ardından tiyatro, çocuklardan şiir, tekerleme, bilmece sunumu ve farklı dillerde müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Paylaşın:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Mesaj Gönder
Merhaba, yayınlanmasını istediğiniz mesajınızı bize iletin, yayınlayalım.