HABERMAX. Tiyatrocular Gününde Tiyatroculardan; ‘Biz Tüccar Değiliz, Sanat Yapıyoruz’ Çığlığı. İstanbul Sahne, Perde, Film, Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve çok sayıda önemli tiyatro eserlerinde yer almış tiyatro sanatçıları 27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle, Tiyatrocuların ve tiyatroların anayasal tanımına dikkat çekerek “Biz Tüccar Değiliz, Sanat Yapıyoruz” temalı bir video paylaştı.
VİDEODA TEK TEK MESAJ VERDİLER
Hamdi Alkan, Genel Sanat Yönetmeni Fatih Küçük, Oyun Yazarı Polat Akyüz, Sahne Amiri Kayhan Kaban, Oyuncu Cebrail Dal, Müzik Direktörü Müzikolog Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Uç, Sahne Sanatları Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nurhan Tekerek’in de yer aldığı videoda Kültür ve Turizm Bakanlığının kültür desteği vereceği tiyatrocular için “tüccar olması” koşuluna tepki gösteriliyor ve “biz tüccar değiliz, sanat yapıyoruz” mesajı veriliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, ihtisas meslek odasını görmezden gelmesine, kültür desteği şartını tacir olma koşuluna bağlamasına tepki gösteren tiyatro sanatçıları videoda toplu olarak “biz tüccar değiliz, sanat yapıyoruz”, “bu gün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü” diyerek tiyatrocular gününde, tiyatrocuların sanatçı olduğuna ve tüccar olmadığına dikkat çekiyorlar.
27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle, İstanbul Sahne, Perde, Film, Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası, bir tiyatro oyunun sahnelenmesinde görev alan tüm meslek elemanları için farkındalık oluşturmak, aslında sahnede birkaç oyuncu dışında devasa bir ekibin varlığına dikkat çekmek için bir video hazırladı.
Sahne sanatçıları ve çalışanları ile ilgili 2 yıldır hummalı bir çalışma yürüttüklerini belirten oda yönetimi videoda, tiyatronun tanımı için de farkındalık oluşturuyor.
Videonun girişinde Anadolu medeniyetlerine, antik amfi tiyatro fotoğrafları ile gönderme yapılıyor, ardından sanatçıların eğitimini vurgulamak için, Sahne sanatları Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Nurhan Tekerek’in mesajı yer alıyor.
Yapımcı Nedim Saban, Yönetmen Hamdi Alkan, Genel Sanat Yönetmeni Fatih Küçük, Oyun Yazarı Polat Akyüz, Sahne Amiri Kayhan Kaban, Oyuncu Cebrail Dal, Müzik Direktörü Müzikolog Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Uç ve diğer görevlilerin de mesajlarının yer aldığı videoda, sanatçılar toplu olarak “biz tiyatroyuz” diyor.
Videoda ana tema olarak; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanatçıları, tüccar sınıfına koyduğuna ve ihtisas meslek odasını görmezden geldiğine dikkat çekilerek, kültür desteği şartını tacir olma koşuluna bağlamasına tepki gösteriliyor ve toplu olarak “biz tüccar değiliz, sanat yapıyoruz”, “bu gün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü” ifadeleri yer alıyor.
Videoda, kulis kapısından elinde “ANADOLU” isimli bir dergiyle sahneye gelen İstanbul Sahne, Perde, Film, Eğlence, Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Terlan Kaya Anadolu uygarlıklarına dikkat çekiyor.
Kaya yaptığı konuşmada “Ben Terlan Kaya, yurdumun tek sanatçılar odası, İstanbul, sahne, perde, film eğlence yerleri esnaf ve sanatkarlar odası yönetim kurulu başkanıyım, -Bu gün 27 Mart dünya tiyatrolar günü-. Ülkemizde sanatçıyı tanımlayan yasalar yok. Yani sanatçılarımızı ihmal etmişiz. Hedefimiz birlikte gerekli çalışmaları yaparak, bu günü gelecek kaygısından uzak coşkuyla kutlamak. Biz istersek geçmişte olduğu gibi medeniyet yarışında ilk sırada yer alırız. Bu güzel gününüz kutlu olsun” sözleri ile bitiriyor.
Hazırladıkları video ile tiyatroda görev alan tüm emekçileri görünür kılmak istediklerini ifade eden İstanbul Sahne, Perde, Film, Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Terlan Kaya, “8 Aralık 2018 Cumartesi 30619 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmeliğe göre Kültür ve Turizm Bakanlığı, Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlar için, 13 Ocak 2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre tacir sayılanların, profesyonel tiyatrolar kategorisinde başvuru yapabileceği belirtiliyor. Bu talihsiz bir açıklamadır. Bu açıklamayla göre Kültür ve Turizm Bakanlığı, sanatı ve sanatçıyı tanımıyor, sanatçıların tüccar sınıfında olduğunu kabul ediyor. Oysa En ünlü sanatçı da, tiyatronun perde önünde veya arkasında olanların da hiçbiri tüccar değildir. Hepsi odamızın üyesi birer sanatçıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığının sanatçı tanımını dahi yapamamış olması, kanun yapılırken müdahil olmaması büyük bir acıdır. Hatta bu yanlış tanıma sığınarak destek vereceği zaman odamız üyesi olan sanatçıları muhatap almaması da başka bir duyarsızlıktır. Sanat yapan bir sanatçının, tiyatronun tüccar olarak tanımlanması sanatın ve sanatçının doğasına aykırıdır.” Dedi.
Ülkemizde sanat adına kurulmuş tek meslek odası olan, İstanbul Sahne, Perde, Film, Eğlence Yerleri Odasının Başkanı Terlan Kaya, sanat ve sanatçıyı kapsayan yasa yapılmasında kararlı olduklarını bu konuda TBMM de gerekli girişimler için siyasi parti yetkililerine görüşmeler yaptıklarını söyledi.