HABERMAX. TEMA Vakfı, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 29. Taraflar Konferansı (COP29) sonrasında yaptığı açıklamada, küresel finansman hedeflerinin iklim krizine karşı mücadele için yetersiz kaldığını belirtti. Vakıf, Türkiye için zamanın daraldığına ve somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin İklim Politikalarındaki Eksiklikler
TEMA Vakfı, Türkiye’nin COP29’a büyük katılım sağlamasına rağmen, kömürden çıkış gibi somut hedefler içermeyen iklim ve enerji politikalarına sahip olduğunu vurguladı. Vakıf, 2053 yılı için belirlenen net sıfır emisyon hedefinin, kömürden çıkış planı olmadan gerçekleştirilemeyeceğini belirtti. Ayrıca nükleer enerji projelerinin de sürdürülebilir olmadığını ifade ederek, Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye hızla geçiş yapması gerektiğini söyledi.
1,5°C Hedefi İçin Acil Eylem
TEMA Vakfı, küresel sıcaklık artışını 1,5°C ile sınırlamanın giderek zorlaştığını ve bu durumun ekosistemlerin geri dönülmez zararlar görmesine yol açabileceğini belirtti. Vakıf, Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye geçişini hızlandırarak fosil yakıtlardan ve nükleer projelerden vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.
İklim Adaleti İçin Gecikme Lüksümüz Yok
Ataç, COP29’un beklenen sonuçlara ulaşamamasına rağmen, doğanın korunmasının yaşanabilir bir gezegen için kritik olduğunu belirtti. İklim krizine karşı acil eylem çağrısında bulunarak, doğayla uyumlu bir yaşam modelinin kurulması için toplumun her kesiminin iş birliği içinde hareket etmesinin önemli olduğunun altını çizdi.